Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (1): NBA tarihinin en iyi 75 oyuncusu – Chicago Bulls, Stephen Curry ve Miles Bridges durdurulamıyor – Türk basketbolcuların performansları

NBA’de 2021-2022 sezonunun ilk haftası geride kaldı. Medyascope Spor Servisi olarak bu haftadan itibaren salı ve cuma günleri, NBA’de gözden kaçmaması gereken haberleri, öne çıkan performansları ve Türk oyuncuların performanslarını beşer maddede toparlayacağız.

1) NBA tarihinin en iyi 75 basketbolcusu listesi tamamlandı, listeye alınan ve alınmayan bazı isimler üzerinden tartışmalar sürüyor

Bu sezon tarihindeki 75. sezonuna başlayan NBA, 25, 35 ve 50. yıllarının ardından dördüncü kez, 75. sezona özel olarak NBA tarihinin en iyi 75 basketbolcusu listesini açıkladı. NBA’in ilk üç gününde üç parça halinde açıklanan listede, 1996’daki 50 kişilik listede yer alan basketbolcuların tamamı yer buldu.

NBA’e göre, 1946’dan bugüne devam eden lig tarihinin en iyi 75 oyuncusu:

NBA’de son 25 yılda forma giymiş 24 isim listeye dahil edilirken bu basketbolculardan 11’inin kariyeri devam ediyor: LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo, James Harden, Kawhi Leonard, Chris Paul, Carmelo Anthony, Anthony Davis, Damian Lillard ve Russell Westbrook. Listede yer alan ve almayan bazı isimler tartışmalara sebep oldu.

Damian Lillard, Anthony Davis ve Russell Westbrook’un listede olması; Klay Thompson, Tony Parker, Tracy McGrady ve Dwight Howard’ın listede yer almaması en çok gündem olan konular. Dört dönüm noktasında da listelerde kendine yer bulan dört isim Bill Russell, Bob Cousy, George Mikan ve Bob Pettit oldu. Giannis Antetokounmpo ile birlikte 75 kişilik listede yer alan beş uluslararası oyuncu Alman Dirk Nowitzki, Kanadalı Steve Nash, Nijeryalı Hakeem Olajuwon, Virjin Adalı Tim Duncan ve Jamaikalı Patrick Ewing oldu.

Klay Thompson’ın, listede yer almamasına antrenman tesislerinde verdiği komik reaksiyon:

https://twitter.com/NBCSWarriors/status/1452049564907851785

Her Şey NBA’in Lillard ile Parker ve McGrady’yi, Davis ile Howard’ı karşılaştırdığı tweetler:

https://twitter.com/herseynba/status/1451553004004548613

2) Yoluna namağlup devam eden takımlar ve haftanın oyuncuları

Doğu Konferansı’nda Chicago Bulls (4-0), Batı Konferansı’nda Golden State Warriors (3-0) ve Utah Jazz (2-0) hâlâ mağlubiyet yüzü görmemiş takımlar. Geçen sezonun en iyi derecesine sahip olan takımı olan (52-20) Utah Jazz’ın başlangıcı sürpriz değil ancak geçen sezon playoff’ta yer alamayan Chicago Bulls ve Golden State Warriors’un başlangıcı heyecan uyandırdı.

Detroit Pistons’ı iki kez, New Orleans Pelicans ve Toronto Raptors’ı mağlup eden Chicago Bulls, 1996-97 sezonundan beri ilk kez sezona dörtte dörtle başladı. Bulls’un mağlup ettiği rakipleri playoff dışında kalması muhtemel takımlar olsa da takımın sinerjisi ve yeni transferler Lonzo Ball, DeMar Derozan ve Alex Caruso’nun sezona harika başlangıcı, Bulls taraftarlarının havaya girmesine sebep olan unsurlar. Takımın lideri Zach LaVine %44,4 üçlük yüzdesiyle 25.5 sayı, 5.3 ribaund ve 4.8 asist ortalamalarıyla geçtiğimiz sezon bıraktığı yerden devam ediyor.

Batı Konferansı’nda haftanın oyuncusu seçilen Stephen Curry, takımını taşırken basketbolseverleri büyülemeye devam ediyor. Los Angeles Clippers maçında ilk çeyrekte atış kaçırmadan 25 sayı bulan, Los Angeles Lakers maçında triple-double yapan Curry, 31 sayı, 9 ribaund, 7 asist ortalamaları yakaladı. Sahada istatistiklerin ötesinde bir enerji yayan Curry’nin yanı sıra 2020-21 sezonunun sonunda çıktığı seviyeden devam eden Miles Bridges, artık akıl dışı smaçların ötesinde bir basketbolcu. Sahada çok yönlü katkı sağlayan Bridges, ilk hafta 25 sayı, 8 ribaund, 2.7 top çalma istatistikleri yakaladı. Hornets spikeri Eric Collins’in coşkulu maç anlatışını hak eden bir performans.

Miles Bridges’ın 360 derece smacı:

https://twitter.com/overtime/status/1452398638135717891

3. Chris Paul, Carmelo Anthony ve James Harden, NBA tarihinde izler bırakmaya devam ediyor

36 yaşındaki Chris Paul, geride kalan üç maçın ardından NBA tarihinde 20 bin sayı ve 10 bin asist barajını aşan ilk basketbolcu oldu. NBA tarihinde 20 bin sayı barajını aşan 47 oyuncu bulunurken 10 bin asist barajını yalnızca altı basketbolcu aşabildi. Kısa süre sonra Chris Paul’a, yakın arkadaşı LeBron James de eşlik edecek. 35 bin sayıyı aşmış olan LeBron’un, 10 bin asist barajını aşmasına 288 asist kaldı.

2003 NBA Draftı sınıfının kariyerini sürdüren üyesi Carmelo Anthony, Memphis Grizzlies karşısında 28 sayı bulduğu maçla NBA kariyerinde 27,410 sayıya ulaştı ve Moses Malone’u geçerek NBA tarihinin en skorer dokuzuncu basketbolcusu oldu. Sekizinci sırada 28,596 sayı ile Shaquille O’Neal yer alıyor. James Harden ise 2,450 kariyer üçlük sayısını aşarak Kyle Korver’ı geride bıraktı ve Ray Allen (2,973), Stephen Curry (2,846), Reggie Miller’ın (2,560) ardından NBA’de en çok üçlük isabeti bulan dördüncü isim oldu.

4) Ben Simmons ve Kyrie Irving krizlerinde son durum

Ben Simmons ile Philadelphia 76ers arasındaki krizde yeni, bu sefer pozitif bir gelişme oldu. Son olarak antrenmanda koç Doc Rivers’ın talebini reddetmesi ve laubali tavırları nedeniyle antrenmandan kovulan Simmons, Sixers’ın şu ana kadar oynadığı üç maçta forma giymedi. Joel Embiid, geçen günlerde ne yaptığını umursamadığını söylediği Ben Simmons hakkında Wells Fargo Center’da taraftarlarla buluştukları ilk maçta tribünlere, “Bizi ve takım arkadaşımız Ben’i desteklemenizi istiyoruz, çünkü o hâlâ bizim takım arkadaşımız” diyerek seslendi.

Ben Simmons krizine dair yazdığımız son haber:

NBA’in bir diğer tartışmaların odağındaki ismi Kyrie Irving, aşılanmamayı tercih ettiği için Brooklyn Nets ile antrenmanlara ve maçlara çıkamıyor. Takımın genel menajeri Sean Marks, açık bir şekilde Kyrie’den aşı olarak takıma tam zamanlı olarak katılmasını beklediklerini belirtti. Bir grup protestocu, Nets’in salonu Barclays Center’da Kyrie Irving’in oynamaması ve New York eyaletinin kapalı alanlarda yapılan eğlence etkinliklerine katılabilmek için aşı zorunluluğu getirmesini protesto etti.

“Kyrie’nin oynamasına izin verin!” sloganı atan protestocular:

5) Furkan Korkmaz, Cedi Osman ve Alperen Şengün’ün performansları

Philadelphia 76ers formasıyla üç maçı geride bırakan Furkan Korkmaz, sezona New Orleans Pelicans karşısında harika bir performansla başladı. 20 dakika sahada kaldığı maçta 4/4 üçlükle bulduğu 22 sayısını beş asistle destekledi. Furkan’ın oyun kurulumuna ve top yönlendirmesine yaptığı her katkı, Ben Simmons’ın yokluğundan Sixers için büyük önem taşıyor. Sonraki iki maçta (Brooklyn Nets ve Oklahoma City Thunder) birer üçlükle sırasıyla 10 ve 9 sayı üreten Furkan, iki maçta toplamda beş asist yaptı.

Cleveland Cavaliers formasıyla üç numara rotasyonunda forma mücadelesi veren Cedi Osman, dört maçta forma giydi. Son maçta 11 dakika sahada kalıp sayı üretemeyen Cedi, ilk üç maçında sırasıyla 15, 9 ve 5 sayı buldu. Cavaliers’ta koç J. B. Bickerstaff’in Lauri Markkanen’i üç numarada kullanması tartışılan konulardan biri.

NBA’deki ilk maçlarına çıkan Alperen Şengün, skor açısından istediği performansı ortaya koyamamasına rağmen ribaundların yanı sıra Avrupa’dan gelen 19 yaşında bir uzun olarak, savunmada top çalma ve blok departmanlarında yaptığı katkıyla dikkat çekiyor. Forma giydiği üç maçta 8 sayı, 4.7 ribaund ve 2.3 asist ortalamaları yakalayan Alperen, toplamda 10 top çalarken üç de blok koydu. 

Alperen’in Christian Wood’a harika asisti:

NCAA ve G League’de gösterdiği performansla kazıya kazıya NBA’de Miami Heat’ten kontrat koparan Ömer Faruk Yurtseven ise sezonun ilk haftasındaki iki maçta toplamda 10 dakika süre bulabildi. NBA Preseason’da Heat formasıyla etkileyici performanslar sergileyen Ömer Faruk, bulduğu fırsatları iyi değerlendirerek sürelerini artırmaya çalışacak.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.