Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pervin Buldan: “Irak-Suriye tezkeresi çürümüşlük, çözümsüzlük tezkeresidir, bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bugün (26 Ekim) partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Ağırlıklı olarak Irak-Suriye tezkeresine değinen Buldan, “Bu tezkere Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri IŞİD’e, ÖSO’ya, El Nusra’ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere toplumsal desteğini kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır” dedi. Buldan, muhalefete de “Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkereye hayır demelidir” çağrısında bulundu.

“Bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyonların süresinin iki yıl uzatılmasını öngören tezkereye ilişkin şöyle konuştu: “Irak-Suriye savaş tezkeresi Genel Kurul’da görüşülecek. Her yıl tezkerenin süresini bir yıl uzatan iktidar bu kez iki yıl uzatmak istiyor. Demek ki iktidar bir yıl sonra AKP grubunun kalıp kalmayacağından, Meclis’i toplayamayacağından endişe ediyor. Gidici olduklarını kendileri de görüyorlar. Bu tezkere iktidarın gidiş tezkeresidir. 2023’e kadar parlamentoyu savaş siyasetinin ipoteği almaya çalışan tezkerenin adını doğru koyalım ve doğru tartışalım.”  

“Koridor arıyorsanız Suriye’nin içini karıştıran, sizden yüz bulan yapılara bakın”

Tezkerenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve tezkereye “hayır” diyeceklerini belirten Buldan, “çürümüş” olarak nitelendirdiği tezkereye ilişkin şunları söyledi:

Uluslararası hukuka aykırı olan bu tezkere, çürümüşlük tezkeresidir. Aynı zamanda da çözümsüzlük tezkeresidir. İflas etmiş ekonominin, büyük çöküşün üzerini kapatma telaşıdır.  Bu tezkere, Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri IŞİD’e, ÖSO’ya, El Nusra’ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere, toplumsal desteğini kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır. Neymiş, terör koridoruna izin vermeyeceklermiş. Koridor arıyorsanız Suriye’nin içini karıştıran, sizden yüz bulan yapılara bakın. Onlara açmaya çalıştığınız alanlara bakacaksınız. Bir koridor varsa o da IŞİD terörüydü, Kobani halkı bu koridoru halkı çoktan kapatmıştır!”

“Meselemiz illaki güvenlik ise bunun yolu Suriye iç barışından geçer”

Kuzey ve Doğu Suriye’nin halklar arasında barış ve demokrasi koridoru olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: “Oradan Türkiye’ye bırakın saldırı, ancak barış eli uzanır ki Kuzey Suriye halkı sürekli barış elini sürekli uzatıyor. Saldırıyı arıyorsanız İdlib’de askerlere defalarca saldırı düzenlendi. Vekalet savaşındaki ısrarınız nedeniyle geçen yıl 33 asker yaşamını yitirdi, herhangi bir açıklama da yapılmadı. O açıklamayı Hatay Valisine yaptıran bir iktidar var, iktidarın o dönem gıkı çıkmadı ve o 33 askerle ilgili açıklama yapılmadı. Askerleri yakarak katleden IŞİD’e karşı seslerinin çıktığını gördünüz mü? Hayır! Onların medya sorumlusunun da Türkiye’de şirket kurduğu iddiaları gündeme geldi. Neden gıkları çıkmıyor? Bunlara tek laf etmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız.” 

“Suriye halkları kendi geleceğini demokratik yöntemlerle oluşturacak, buna mani olamayacaksınız”

İzlenen politikaların acı ve yıkımdan başka bir şey getirmediğin belirten Buldan, “Suriye’de barış süreci asla gelişmesin, çatışma sürsün, mülteci krizi sürsün, bundan fayda sağlasınlar. Gerçek amaç budur. Bu politikaların artık çöktüğünü de AKP hükümetinin, iktidarının ve ortağının bilmesi gerekiyor. Suriye hızla barış ortamına hazırlanıyor, bunu bozmaya gücünüz yetmeyecek. Suriye halkları kendi geleceğini demokratik yöntemlerle oluşturacak, buna mani olamayacaksınız. Kurmaya çalıştığınız savaş – çatışma dengesi tutmadı, tutmayacak, oyunlarınız boşa çıkacak” dedi.

Peş peşe yaptığınız zamlar zulme dönüştü”

Türkiye’deki mevcut ekonomik krizin, toplumsal çöküşün üzerinin örtülmek istediğini söyleyen Buldan, “Suriye’ye askeri operasyon naraları atarak içeride yarattığını ekonomik, toplumsal çöküşün üzerini örtemeyeceksiniz. Peş peşe yaptığınız zamlar zulme dönüşmüştür. İşçiye, çalışana, emekliye, esnafa, çiftçiye, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) kaynak yok ama talan düzeninizi sürdürmek için yürüttüğünüz savaş politikalarına bütçe var” diye konuştu.

“Bütçe varlık sebebini savaş politikalarına, Kürt düşmanlığına bağlayan iktidar bütçesidir”

2022 yılı bütçesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Pervin Buldan, muhalefet partilerine şöyle seslendi:  

“2022 yılı bütçesi de bir savaş bütçesi olarak Meclis’e gönderildi. Bu bütçe varlık sebebini savaş politikalarına, Kürt düşmanlığına bağlayan iktidar bütçesidir. Halkın bütçesi asla değildir. Bu bütçe iktidarın son bütçesidir, gidiş bütçesidir. İktidarın Suriye tezkeresi ile Türkiye’yi yeni maceralara sürükleme ve kendi koltuğunu sağlama alma gayretlerine destek olmayın. Kaybetmekte olan iktidarın değirmenine su taşımayın. Suriye barışının yanında yer alın, diyaloğun, müzakerenin yanında yer alın. ÖSO’ya, IŞİD’e, El Nusra’ya uzanan bu tezkereye evet demeyin. Evet oyu verecek ellere bunu hatırlatmak istiyorum. Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkereye hayır demelidir. Tezkereye evet demeniz bu kadim sorunun çözüm kalmasına hizmet etmektir, bundan kaçının. Kürt sorununu 38 yıldır sınır ötesi operasyonlarla çözmeye çalışan akıl, 38 yıldır Türkiye halklarına kaybettirmektedir. Bu yöntemlerle çözüm olmayacağı artık görülmelidir. Bu ezberci akıldan kurtulmanın tam zamandır.” 

“Demirtaş, saray talimatıyla tutuklandı” 

Buldan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beş yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik “Kalktılar, onu içeriden nasıl çıkarırız bunun gayreti içindeler. Yargı ne diyorsa o! Çıkaramayacaksınız” sözlerine ise şöyle tepki gösterdi: “Bu sözler Demirtaş’ı ve diğer arkadaşlarımızın saray talimatı ile tutuklandığının en üst düzeydeki itirafıdır. Yetmiyor, Cumhurbaşkanı Demirtaş’ın ailesini, çocuklarını hedef almaktadır. Siyaseten baş edemediğiniz Demirtaş’a karşı sergilediğiniz yaklaşım âcizliktir, korkudur. Demirtaş’tan korkuyorsunuz! Demirtaş ve ailesi bizim, milyonların onurudur.”

“Saray, tüm kamuyu TÜGVA üzerinden kontrol ve dizayn etmektedir”

Son günlerde adı “devlette kadrolaşma” iddiaları ile gündeme gelen Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) ilişkin de konuşan Buldan, şunları kaydetti:  

“Hukuk tanımayan paralel bir sistem kurdular. Sistemin en tepesinde elbette ki saray yer almaktadır. TÜGVA bu sistemin yürütme gücüdür. Kamuya yandaş mı alınacak, TÜGVA üzerinden uygulamaya geçiliyor. KHK ile ihraçların yeri mi doldurulacak, TÜGVA görevdedir. Kamuya üst düzey atama mı yapılacak, yargıya yandaş hâkim savcı ataması mı yapılacak? Referans TÜGVA’dır. Saray, tüm kamuyu TÜGVA üzerinden kontrol ve dizayn etmektedir. Bu sistemin bir diğer ayağı paralel kumpas yargısıdır. Siyasi operasyonlar bu kumpas yargı üzerinden yürütülmektedir. Kobani kumpas davası ve HDP’ye yönelik kapatma davası, tutuklama operasyonları, vekillerimiz hakkındaki fezlekeler bu paralel yargı üzerinden yürütülmektedir. İtibarsızlaştırmaya yönelik yalan haberler bu medya aracılığı ile yapılmaktadır. Sosyal medyadaki trol ordusu da bu yapının parçasıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.