Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, vize muafiyeti programına Güney Kıbrıs’ı da dahil edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, ülkesinin vize muafiyet programına dört ülkeyi daha eklemeyi düşündüğünü belirtti. Mayorkas bu ülkelerin İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Romanya ve Bulgaristan olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas dünkü (26 Ekim) açıklamasında Vaşington yönetiminin, ilgili ülke vatandaşlarının 90 güne kadar kalmak için ABD’ye vizesiz gelmelerine izin veren vize muafiyet programına dört ülkeyi daha eklemeyi düşündüğünü söyledi.

Mayorkas, “Sırada dört adayımız var: İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Bulgaristan ve Romanya” dedi ve bu vize muafiyet programının ekonomi ve güvenlik alanlarında önemli yararlar sağladığını da sözlerine ekledi.

Alejandro Mayorkas

ABD son olarak eylül ayında, Hırvatistan’ı vize muafiyeti programına eklemişti. ABD Seyahat Birliği İcra Kurulu Başkanı Roger Dow dünkü açıklamasında, Hırvatistan’ın ABD ekonomisine 100 milyon dolarlık bir katkı sağladığını belirtti. 

Öte yandan ağustos ayında ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasındaki görüşmeden sonra, Biden yönetiminin İsrail’in vize muafiyet programına dahil edilmesi için birlikte çalışarak hem ABD vatandaşlarına hem de İsrail vatandaşlarına fayda sağlayacak şekilde ikili işbirliğini güçlendireceği vurgulanmıştı.

Mayorkas yine aynı dönemde İsrail’in ABD büyükelçisi ile de bir araya gelmiş ve muafiyet konusunu görüşmüştü.

Şubat ayında ise Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson ile bir araya gelen Mayorkas, bu görüşmeden sonra ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Passenger Name Records Agreements’ı sürdürmeye ve Bulgaristan, Hırvatistan, GKRY ve Romanya ile Vize Muafiyet Programı niteliklerini karşılamak için çalışmaya devam eden ilgilerini belirtmişti.

Programa katılmak için bir ülkenin terörle mücadele, kolluk kuvvetleri, göçmenlik uygulamaları, belge güvenliği ve sınır yönetimi ile ilgili gereksinimleri karşılaması gerekiyor. Programda halen 40 ülke yer alıyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.