Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan ziyareti dönüşünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “ABD Başkanı Joe Biden ile büyük ihtimalle Roma’da değil ama Glasgow’da görüşeceğiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (26 Ekim) Azerbaycan’a yaptığı bir günlük ziyaretin dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 10 büyükelçinin açıklaması sonrası yaşanan gerilimle ilgili Gövde gösterisi yapmadık, iç işlerine müdahale edemezler. Türkiye’nin kabile devleti olmadığını bilmeleri lazım. Ben taarruzdayım. Benim kitabımda geri adım atmak yok” dedi. Erdoğan, Suriye ve Irak tezkeresine “Hayır” oyu veren CHP ve HDP’yi de sert sözlerle eleştirdi.

Erdoğan’dan büyükelçi açıklaması: “Benim kitabımda geri adım atmak yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşü açıklamalarda bulundu. Dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala‘nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 büyükelçiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Bizim atmış olduğumuz adım birilerine gövde gösterisi değil, sadece Türkiye’de görev yapmakta olan büyükelçilerin Türkiye’nin iç işlerine müdahil olmaması anlamındadır. Herhangi bir büyükelçi görev yaptığı ülkenin iç işlerine müdahale yetkisine sahip değildir. Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesini bunların benden daha iyi bilmeleri lazım. Türkiye’de görev yapan bir büyükelçinin, Türkiye’nin bir kabile devleti olmadığını bilmesi lazım” dedi.

Büyükelçilere Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesini hatırlattıklarını belirten Erdoğan, “Olay bu kadar basit. Tabii Amerika’nın büyükelçisi de bu işe karıştığı için herhalde Biden nezaket gösterisinde bulundu ve ilk açıklama oradan geldi. Zaten Amerika’dan açıklama gelince diğer dokuz tanesi de ona tabi olmak suretiyle bu iş böylece kapanmış oldu” diye konuştu. Cumhurbaşkanı, ABD basınındaki “Erdoğan geri adım attı” manşetleriyle ilgili ise “Ben nasıl geri adım attım? Ben taarruzdayım. Benim kitabımda geri adım atmak yok” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne Kavala tepkisi: “Biz bildiğimizi okuruz”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kasım sonunda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal edip etmediğine ilişkin bir süreç başlatabileceği ve bu tarihe kadar Osman Kavala’nın serbest kalmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) vereceği görüşün belirleyici olabileceğinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Benim herhangi bir beklentim yok. Benim sadece tek beklentim var, biz bildiğimizi okuruz. Konsey bildiğini mi okur, okusun. Onlar ne okuyor, dinleriz, görürüz. AİHM’inkini de Konsey’inkini de dinleriz, dinledikten sonra da biz üzerimize düşeni yaparız. Gereği neyse bunu yapacağız” karşılığını verdi.

“Biden ile büyük ihtimalle Roma’da değil Glasgow’da görüşeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmeye ilişkin ise şunları söyledi: “Roma’nın gündemi ile Glasgow’un gündemi şu anda değişmiş gibi gözüküyor. Büyük ihtimalle Roma’da değil ama Glasgow’da görüşmemiz olacak. Bu görüşmede de tabii ki en önemli maddemiz, malum bizim F-35 konumuz var. F-35’le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabii ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bu konuda mükâleme (karşılıklı konuşma) ne getirecek ne götürecek, onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz.”

Erdoğan, F-16 meselesi hakkında ise şöyle konuştu: “Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var. Bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler… Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde. Bu doğru mudur, değil midir, bunları kendilerinden öğreneceğiz. En üst düzeyde de bunu tabii benim Sayın Biden ile konuşmam isabetli olacaktır. Eğer böyleyse ona göre bir anlaşma yoluna gitmiş olacağız.”

Siyasi Partiler Kanunu ve yeni anayasa çalışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşme, Siyasi Partiler Kanunu ve yeni Anayasa çalışmaları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

Tarih, takvimden öte bizim şu anda Cumhur İttifakı ile müşterek attığımız adımı Sayın Genel Başkan ile görüşme imkanımız oldu. MHP’den anayasa çalışmasıyla ilgili hazırlıklar bize gelmişti. Bu bizim çalışmalarımıza da aynı şekilde bir destek oldu. Onu da zaten planlıyoruz, değerlendiriyoruz. Siyasi Partiler Kanunu’yla ilgili de Feti (Yıldız) Bey’in bizim arkadaşlara vermiş olduğu çalışma metni de arkadaşlarımızın elinde. Burada özellikle beş yıl- yedi yıl meselesi gündemdeydi. Bu konuda Devlet Bey, benim yedi yıl teklifimi kendileri de aynen kabul ettiler. ‘Bu noktada siz nasıl uygun görüyorsanız bizim için o kabuldür’ dediler. Dolayısıyla bu yedi yıl meselesini şu anda Siyasi Partiler Kanunu’nda bu şekilde arkadaşlarımıza bizler de söyleyeceğiz. Onun üzerinden hareket edeceğiz. Öbür tarafta tabii anayasa ile ilgili çalışmalarımız da aynen devam edecek. Arkadaşlarımız bu çalışmayı tamamen bitirdikten sonra o da Meclis gündemine gelecektir. Ama biz de tabii Meclis’te bir altyapının olmasının gereğine inanıyoruz. Bu konuda gönül arzu ediyor ki Meclis’teki diğer siyasi partiler de buna hazır olsunlar, onlar da bu konuda ‘Tamam biz de yaparız’ desinler ama şu anda onlardan aldığımız ses seda tam aksine, böyle bir şey yok.”

CHP ve HDP’ye tezkere tepkisi

Meclis’te kabul edilen Suriye ve Irak tezkeresine ilişkin de konuşan Erdoğan’ın hedefinde, tezkereye “Hayır” oyu veren CHP ve HDP vardı. Erdoğan, “CHP ve HDP’nin verecekleri oy zaten belliydi. Bunlar cibilliyetlerinin gereğini yaptılar. Orada sadece İYİ Parti farklı bir karar ortaya koymuş oldu ama HDP ile CHP orada zillet ittifakı olarak cibilliyetlerinin gereğini yaptılar. Biz terörle mücadeleyi onların desteğini alarak değil, onların desteğinin tamamen dışında zaten sürdürüyoruz. Bundan sonra da yine aynı kararlılıkla terörle mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.