Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Gücendirmediğim kimse kaldı mı?” sözüyle hafızalara kazınan efsanevi komedyen Mort Sahl 94 yaşında hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı efsanevi komedyen ve siyasi hicivci Mort Sahl, salı günü (26 Ekim) 94 yaşında hayatını kaybetti. Sahl’ın sert siyasi yorumları, 1950’lerden başlayarak ona çok sayıda hayran kazandırmış ve modern stand-up komedisinin ilham kaynağı olarak kabul edilmişti.

Simpsons yıldızı Harry Shaerer Sahl için, “O Amerikan modern hicivini icat etti” dedi. 

Mort Sahl, tam adıyla Morton Lyon Sahl, Kanada’da doğdu ve çocukken ailesiyle birlikte Los Angeles’a taşındı. Kariyerine başka komedyenlere senaryo yazmakla başladı. Kendi anlatımıyla, komedyenlerin senaryolarını anlayacak kadar zeki olmamaları üzerine, kendisi sahne almaya başladı.  

1960 yılında Time dergisinin kapağında yer almıştı. Birkaç filmde de rol alan Sahl, Johnny Carson‘ın NBC’deki The Tonight Show‘da sık sık konuk sunucu oldu.

Mort Sahl

Sunucuların takım elbiseyle seyirci karşısına çıktıkları dönemde Sahl, pantolon ve süveter ile ekrana çıkar ve elinde notlarını üzerine yapıştırdığı gazetesi olurdu. Gösterisinin sonunda her zaman “Gücendirmediğim kimse kaldı mı?” sorusunu sorardı.

Ayrıca Sahl’ın ünlü esprileri arasında “Liberaller yanlış şeyler için doğru şeyler yapıp 10 dakikalığına mutlu olabilen insanlardır” da bulunuyor.

Sahl, Dwight D. Eisenhower’dan Donald Trump’a kadar her başkanla hicvetmekten gurur duyuyordu. Sahl, Demokrat John F. Kennedy’ye hayrandı ve daha sonra özellikle hicvetmekten hoşlanacağı Cumhuriyetçi Ronald Reagan’ı en yakın arkadaşları arasında sayıyordu. 

“İnsanlar güldüklerinde daha iyi görünüyor”

Yaptığı işi neden yaptığı sorulunca, “İnsanların güldüklerinde daha iyi göründüklerini düşünüyorum” diye cevap vermişti. 

Kaynak: Der Spiegel, BBC

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.