Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den bütçe eleştirisi: “Bütçede millet yok ama beşli müşteri garantisi çetesi var”

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gündeminde ekonomi vardı. 2022 bütçesini eleştiren Akşener, “2021’de olduğu gibi Erdoğan’ın 2022 bütçesinde, yine heyecan yok, yine umut yok. Bu bütçede yoksulluğa çare yok, enflasyona çare yok, işsizliğe çare yok. Gelir dağılımındaki adaletsizliğe çözüm yok. Çiftçilerimize yeterli destek yok. İşçinin, işverenin, emeklinin, hayatını kolaylaştıracak adımlar yok. Bu bütçede, millet yok. Bu bütçede beşli müşteri garantisi çetesi var. Bütçeye, onlar için 2022 yılında, 42,5 milyar lira daha ödenek konulmuş” dedi. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Türkiye’yi kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı gerekçesiyle gri listeye almasını da eleştiren Akşener, “Ülkemize bu yapılanın haksızlık olduğunu biliyoruz ama bizi bu duruma düşürenin de bu iktidar olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

“Erdoğan’ın milli güvenlik tanımı, kendi koltuğunun güvenliğinden başka bir şey değil”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren İYİ Parti lideri Akşener, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin milli güvenliğe tehdit olduğunu söyledi. Akşener, “Erdoğan’ın milli güvenlik tanımı, kendi koltuğunun güvenliğinden başka bir şey değil. Koltuğunu sallayan her şey ve herkes, kendisi için bir millî güvenlik tehdidi. Geçinemiyor musun? O zaman teröristsin. İflasın eşiğinde misin? O zaman hainsin. Sosyal medyada, eleştiri mi yazdın? O zaman milli güvenliğimiz için bir tehditsin. Bu ucube sistemin memleketimizi getirdiği, şu ucube duruma bakar mısınız? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ülkemizin için milli güvenlik tehdididir. Bu sistem nedeniyle Türkiye her hafta başka bir krizle karşılaşıyor” dedi.

“Türkiye’de devlet eliyle para aklanıyor”

Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Türkiye’yi kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı gerekçesiyle gri listeye almasına değinen Akşener, şunları söyledi:

“Bu listede dünyanın, en büyük ilk 10 ekonomisi arasından hiçbir ülke yok. İlk 20 ekonomisi arasından da yine hiçbir ülke yok. İlk 30 ekonomisi arasından ise sadece Türkiye var. Peki bu listede başka kimler var? Burkina Faso, Zimbabve, Uganda,  Filipinler, Kamboçya ve Suriye var. Gördüğünüz gibi listedeki her ülke, başlı başına bir başarı hikayesi. Eğer ülkenizde, yoğun miktarda para aklanıyorsa, terörist gruplar ülkenizden finansman sağlıyorsa ve siz bu sorunlara karşı, hiçbir mücadele sergilemiyorsanız işte o zaman bu listeye alınıyorsunuz. Türkiye’de devlet eliyle para aklanıyor. Bu rezillik karşısında iktidar her zaman yaptığı gibi hep bir ağızdan ‘dış güçler’ diye bağırmaya başladı. Türkiye’ye yapılan her haksızlığın karşısında dururuz. Ülkemize bu yapılanın haksızlık olduğunu biliyoruz ama bizi bu duruma düşürenin de bu iktidar olduğunu biliyoruz.”

“Erdoğan ve bol maaşlı danışman ekibine söylüyorum…”

Türk Lirası’nın döviz kurları karşısındaki değer kaybını ve ihracat verilerini de değerlendiren Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ekonomi üzerinden eleştirdi:

“Partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiğimiz son üç yılda, döviz kurları yüzde 110 artarken, ihracatımız ise yerinde saymış. Erdoğan ve bol maaşlı danışman ekibi, sizlere söylüyorum, iyi dinleyin. Demek ki neymiş? Ülkemizde adalet sağlanmadıkça, hukuk işlemedikçe, liyakatli kadrolar, iş başına gelmedikçe, ekonomiye güven tesis edilmedikçe, dışlayıcı kurumlar, kapsayıcı kurumlara dönüşmedikçe, Erdoğan da, Merkez Bankası’nın yakasından düşmedikçe, döviz kuru ne kadar artarsa artsın, ihracatımız artmazmış.”

“Dolar 10 liraya dayandı. Kur lobisi kazandı, milletimiz kaybetti.

İktidarın, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” açıklamalarını “fantastik bir ekonomi teorisi” olarak niteleyen Akşener, “Bu fevkalade yetkin arkadaşlar, şimdi de; faiz indirilip, döviz kuru yükseldikçe, ihracatın artacağını iddia ediyorlar. Bir de isim bulmuşlar, “rekabetçi kur” diyorlar. Bu müthiş yeni teori doğrultusunda, geçen hafta Merkez Bankası, politika faizini, 200 baz puan indirerek, yüzde 16’ya çekti. Havuz gazetecilerinin bile savunamadığı, bu akıl dolu hamle sonucunda; dolar 10 liraya dayandı. Kur lobisi kazandı, milletimiz kaybetti “dedi.

“Ülkemizdeki kaynaklar, Türkiye’ye döviz getirenleri desteklemek yerine, ülkeden döviz kaçıran, beşli çeteye ayrılıyor” diyen Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP’nin devri iktidarında, beşli çeteye verilen ihale tutarı, 200 milyar doların üzerinde. 200 milyar dolar deyip geçmeyin… Ülkemizin yıllık toplam ihracatı, 170 milyar dolar. Ülkemizin yıllık toplam bütçesi, 120 milyar dolar. Yani, yıllar içinde beşli çeteye verilen, 200 milyar dolar, Türkiye’nin toplam ihracatından da, toplam bütçesinden de daha büyük bir kaynaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.