Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – CHP Suriye’ye ret oyuyla ezber bozdu: Ya Millet İttifakı?

Gazeteci Murat YetkinYetkin Report‘ta yayımladığı “CHP Suriye’ye ret oyuyla ezber bozdu: Ya Millet İttifakı?” başlıklı yazısında, Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyonunun iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkereye Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “hayır” oyu vermesini değerlendirdi.

Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyonunun iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkereye Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti “evet”, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise “hayır” oyu verdi. Murat Yetkin, CHP’nin ret oyu vermesinin sonucu değiştirmediğini ama ezberleri bozduğunu belirtti.

Yetkin, CHP içindeki tartışmalar hakkında ise şöyle yazdı:

“Aslında Suriye tezkeresi oylamasında ne denileceği CHP bünyesinde haftalardır tartışılıyordu. Oylamada devlet partisi refleksiyle hareket edilmesini savunanlar çoğunluktaydı. Neticede Suriye ve Irak topraklarında PKK’ya karşı yürütülen bir mücadele vardı. Asker oradaydı. Her gün şehit haberleri geliyordu. Sınır ötesi tehdit devam ediyordu. CHP’nin önceliği sınır güvenliği olmalıydı. Ayrıca ret oyunu fırsat bilen AK Parti ve MHP’nin “HDP gizli ortak” söylemiyle CHP’nin üstüne gelmesine meydan verilmemeliydi.

CHP’nin demokratik sol reflekslerle hareketini savunanlarsa tezkereye onay vermenin Erdoğan’ın baştan beri karşı oldukları Suriye siyasetine dolaylı desteği sürdürmek anlamına geleceğini öne sürüyorlardı. Her gün gelen şehit haberleri, askerlerin orada Rusya’ya güvenip savunmasız bırakılmasından kaynaklanıyordu. Bugüne dek evet oyu verdikleri tezkereler sorunu çözmemiş, ağırlaştırmıştı. Ayrıca tezkerenin AK Parti-MHP oylarıyla kabul edileceği ortadaydı. CHP hiç değilse doğru bildiğini yapmış olmalıydı.

İki anlayışın da birleştiği nokta, Afrin-İdlib bölgesinde Türk güvenlik güçlerince korunup barındırılan 1,5 milyon kadar Suriyelinin daha Beşar Esad’a karşı korunmasız kalacakları endişesiyle Türkiye’ye göç edecekleri endişesiydi.”

Yabancı asker kabul etme izninin sadece CHP’de değil, bütün muhalefette “Neden?” ve “Nereden?” sorularına yol açtığını belirten Yetkin şöyle devam etti:

“DEVA Partisinin ‘Çekimser’ kalma kararı da temel olarak bu nedenlere dayanıyordu. Nitekim tezkereye onay veren İYİ Parti adına konuşan Aytun Çıray da aynı gün oylanan Lübnan’daki Barış Gücüne asker gönderme gündemiyle konuşan Aydın Sezgin de bu endişeleri dile getirdiler. Tıpkı CHP gibi, Suriye’deki sorunun çözülmesi için Beşar Esad rejimiyle yeniden temas kurup göçmenleri uluslararası güvenceye alıp sorunu kökünden çözmeyi önerdiler. BM gözetimindeki Cenevre görüşmelerinin başarısızlıkla sona erdiği ve Rusya’nın Esad’ın arkasında durmaya devam ettiği ortamda yapılması gereken buydu ama neticede Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti temel bir konuda zıt oylar kullandı. CHP’nin milli güvenlikle ilgili bir konuda ezber bozan tutumu, CHP içindeki tartışmalara ek olarak İYİ Parti ile arasını açar mı? AK Parti ve MHP’nin beklentisi gerçekleşir mi?”

Murat Yetkin, Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’in Suriye tezkeresi oylamasını iyi değerlendirmeleri durumunda ittifaklarını güçlendirme ihtimallerinin yüksek olduğunu belirtti.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.