Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atatürk Kültür Merkezi yeniden seyirciyle buluşuyor – Bilet fiyatları 30 ile 400 lira arasında

Mayıs 2008’de tadilat nedeniyle kapatılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), yarın (29 Ekim 2021) yeniden perdelerini açıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak merkezin mimarı, ilk AKM’nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu. Opera, konser, atölye, sergi gibi çeşitli etkinliklerin düzenleneceği merkez, 30 Ekim’de Hasan Uçarsu’nun bestelediği “Sinan Operası” ile seyirciye kapılarını açacak. 

30 Ekim’den itibaren etkinlikler başlıyor

30 Ekim’de seyirciyle buluşacak “Sinan Operası”nın librettosunu, Halit Refiğ’in “Koca Sinan” eserinden yola çıkarak Bertan Rona yazdı. Hasan Uçarsu tarafından bestelenen eser, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu tarafından icra edilecek.

Etkinliğin bilet fiyatları:

  1. Kategori: 200 TL
  2. Kategori: 150 TL
  3. Kategori: 100 TL
  4. Kategori: 75 TL
  5. Kategori: 50 TL

30 Ekim’de başlayacak diğer etkinlikler:

  • Ehl-i Hiref (Sergi) – 30 Ekim – 28 Kasım: Klasik Türk Sanatları Vakfı tarafından düzenlenen sergide seyircileri, hat, tezhip, minyatür, ebru ve çini dallarında bir seçki bekliyor. Etkinlik ücretsiz olacak.
  • Yeniden (Sergi) –  30 Ekim – 28 Kasım: 16 sanatçıdan 29 eserin sergileneceği etkinlikte, Beyoğlu çevresindeki galeriler tarafından temsil edilen genç sanatçıların eserleri bir araya getiriliyor. Etkinlik ücretsiz olacak.
  • AKM Dün ve Bugün (Sergi) – 30 Ekim – 28 Kasım : AKM’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu küratörlüğünde düzenlenecek sergide maketler, destekleyici arşiv belgeleri, geçmiş performansların kayıtları, mimari ve inşa sürecine dair bilgilerle merkezin dünü ve bugününe ışık tutulacak. Etkinliğe giriş ücretsiz olacak.

Ayrıca 30 Ekim’de, “Akış”, “Tankut Öktem”, “Operanın Büyülü Dünyası”, “Repliklerden Sahneye”, “Mirasın İzinde” sergilerinin yanında “Okay Temiz ile Çocuk Ritim Atölyesi” ve Ömer F. Oyal tarafından yazılan “Uçmak: Hezarfen Ahmed Çelebi” oyunu da sahneye konulacak.

AKM, dünyaca ünlü Londra Filarmoni Orkestrası’na ev sahipliği yapacak

Robin Ticciatti tarafından yönetilen Londra Filarmoni Orkestrası, 31 Ekim’de AKM konserinde seyircinin karşısına çıkacak. 20:00’de başlayacak konserde, Ali Ekber Çiçek’in bestelediği, Özkan Manav’ın orkestra için uyarladığı “Haydar Haydar”, Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Re Minör Piyano Konçertosu K.466” ve Johannes Brahms’ın “4. Senfoni”si çalınacak.

Bilet fiyatları ise şöyle:

1. Kategori: 400 TL

2. Kategori: 300 TL

3. Kategori: 200 TL

4. Kategori: 100 TL – (Öğrenci): 60 TL   

5. Kategori: 50 TL – (Öğrenci): 30 TL

Etkinliklere AKM’nin internet sitesinden ulaşılabilir.

Ne olmuştu?

12 Nisan 1969’da İstanbul Kültür Sarayı adıyla açılan merkez, 1970 yılında bir temsil sırasında çıkan yangından sekiz sene sonra, 1978’de Atatürk Kültür Merkezi adıyla yeniden açıldı.

2008 yılına kadar birçok konser ve etkinliğe ev sahipliği yapan merkezin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gönderdiği yazıyla, 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde bakım ve onarıma alınacağı için 1 Haziran 2008 – 1 Ekim 2009 tarihleri arasında kapalı kalacağı bildirildi.

2009 yılında Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın açtığı dava sonucu, merkezin mimarı Murat Tabanlıoğlu’nun hazırladığı bakım ve onarım projesinin, “binanın özgün değerlerinin kaybına neden olacağı” gerekçesiyle çalışmalar durduruldu.

2013 yılında Gezi Parkı olayları esnasında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, AKM ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1 Haziran’da, “AKM’yi dahi biz yıkmalıyız. Yıkıp gururlanabileceğimiz bir proje yapmalıyız. Bir opera binası yapmalıyız. Burası önemli bir merkez olmalı ve gelen turistler gururla görmeli” diyen Erdoğan, 8 Haziran’da, “Barok mimariyle bütünlük arz edecek şekilde buraya dev bir opera binası yapalım. Türkiye’de opera binamız yok. Bir ilkin adımını atmak istiyoruz” dedi.

6 Kasım 2017 tarihinde merkezin yeni projesi kamuoyuna duyuruldu. Projeye göre merkezin bitirilmesi için belirlenen tarih 2019 yılının ilk çeyreğiydi. 13 Şubat 2018’de başlayan yıkım çalışması 30 Mayıs 2018’de sona erdi.

T24’ün 2 Nisan 2021 tarihli haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKM’de medya kuruluşlarının genel yayın müdürleriyle bir araya geldi. Ersoy, “Mekanik inşaatının büyük bir kısmı tamamlandı. AKM’nin inşaatının maliyeti tahmini 1.8 milyar lira” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.