Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de gökdelen inşaatı sınırlandırılıyor: “Hiçbir koşulda 250 metreden yüksek bina inşa edilemeyecek”

Çin’de nüfusu 3 milyondan az şehirlerde, 150 metreden daha yüksek gökdelen inşa etmek yasaklanacak. Nüfusu 3 milyondan daha fazla şehirlerde ise bu sınır 250 metre olacak.

İskan ve Acil Durum Yönetim bakanlıklarının salı günü (26 Ekim) yayımladıkları ortak açıklamada, müteahhitlerin, nüfusu 3 milyondan az şehirlerde 150 metreden daha yüksek bir gökdelen inşa etmeleri durumunda özel muafiyetlerin aranacağı belirtildi. Fakat hiçbir koşulda 250 metreden daha yüksek bir bina inşa edemeyeceklerinin altı çizildi. Açıklamada, alınan bu yeni kuralları ihlal eden projeleri onaylayanların da “ömür boyu hesap verme sorumluluğu” altında tutulacağı belirtildi.

Çin, dünyanın en yüksek binalarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. 632 metrelik Şanghay Kulesi ve Şenzen’de bulunan 599,1 metrelik Ping’An Finans Merkezi (PAFC) bu binalardan bazıları.

599,1 metre uzunluğundaki Ping’An Finans Merkezi, dünyanın en yüksek dördüncü binası.

Çin’de alınan bu karar halk tarafından olumlu karşılandı. Weibo’da paylaşımlarda bulunanlar, gökdelenlerin “zaten gerekli olmadığını” belirtti.

Çin’de hükümet, müteahhitlerin göz alıcı ve yüksek binalar inşa etme takıntısını eleştiriyor ve maliyeti yüksek projelere giderek daha fazla müdahale ediyor. Hükümet, bu yılın başında da “çirkin mimari”yi yasaklamıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.