Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden’dan 1,75 trilyon dolarlık iklim değişikliği ve sosyal hizmetler paketi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, partideki milletvekillerini ve senatörleri yatırım paketini onaylamaları için birleşmeye çağırdı. Tasarının Kongre’den geçmesi için Kongre’nin iki kanadının da tasarıyı onaylaması gerekiyor. Özellikle bu senatoda ekstra zorluk içinde. Senato 50 Cumhuriyetçi, 48 Demokrat ve iki bağımsız senatörden oluşuyor. Tüm Demokratlar’ın ve bağımsızların tasarıyı desteklemesi gerekiyor. Oluşan eşitlik durumu ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyu ile Demokratlar’ın lehine bozulabiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, dün (28 Ekim) ABD’yi daha rekabetçi ve dirençli hale getireceğini söylediği “tarihi ekonomik çerçeveyi” açıkladı. Biden’ın ülkenin sosyal güvenlik ağını genişletmek ve iklim kriziyle yüzleşmek için ortaya koyduğu 1,75 milyar dolarlık plan, uzlaşmanın bir zaferi olarak lanse ediliyor.

ABD Kongresi

Teklifi sonuçlandırmak için Avrupa’ya gidişini erteleyen Biden, ortaya çıkan anlaşmayı ABD liderliğini yeniden kurmak ve dünyaya demokrasilerin 21. yüzyılda hala başarılı olabileceğini göstermek için nesilde bir kez görülen bir fırsat olarak görüyor.

1,75 trilyon dolarlık paket, Biden’ın başlangıçta öngördüğü 3,5 trilyon dolarlık paketten çok daha küçük

Aylarca süren uzun müzakerelerin ardından önerilen taslak, boyut ve kapsam olarak Biden’ın başlangıçta öngördüğü 3,5 trilyon dolarlık paketten çok daha küçük. Durum böyle olsa da Biden, önceki başkanlardan Franklin D. Roosevelt ve Lyndon Johnson tarafından çıkarılanlara eşit düzeyde etkili bir yasama başarısı olduğunu iddia etti.

Biden, tasarı hakkında “Bu tasarının her bir unsuru ABD’de temel bir değişiklik olarak görülecek. Birlikte ele alındığında ise gerçekten sonuç verici. Eğer bu yatırımlar hayata geçerse geleceğimize sahip oluruz” dedi.

Paket neler içeriyor?

Paket, çocuk bakımı ve bakım hizmetinin yanı sıra ABD ekonomisini fosil yakıtlardan uzaklaştırmak için önemli yeni yatırımları da içeriyor. Beyaz Saray’a göre, tasarı ABD’yi 2030 yılına kadar küresel ısınma emisyonlarını azaltma taahhüdünü yerine getirme yoluna sokacak.

Tasarıdaki diğer hükümler arasında, üç ile dört yaşındaki her çocuk için ücretsiz okul öncesi kreş ve “Affordable Care Act” kapsamında genişletilmiş sağlık sigortası içeriyor.

12 haftalık federal ücretli aile izni, iki yıllık ücretsiz üniversite, iddialı iklim girişimleri ve reçeteli ilaç fiyatlarını düşürme çabaları ise önceki pazarlıklar kapsamında paketten çıkarıldı. Medicare sigortasını diş ve işitmeyi kapsayacak şekilde genişletme önerisi sadece işitmeye indirildi.

Biden taslağı onaylanmış bir şekilde COP’a sunmak istiyor

Haftalarca süren müzakerelerin ardından Demokratlar, Biden’ın, Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na (COP26) lanse edebileceği bir taslağı bir araya getirmeye çalışıyorlardı.

Biden, bunun Demokratlar’ın bıçak sırtı çoğunluğu ve Cumhuriyetçiler’in birleşik muhalefetiyle elde etmeyi umabildikleri en iyi anlaşma olduğunu belirterek, sonucun hükümet koalisyonunun sınırlarını yansıtan bir yasa tasarısı olduğunu söyledi.

Biden, “Ben dahil hiç kimse her istediğini alamadı. Ama uzlaşma budur. Bu fikir birliği ve işte ben bunun için çabaladım” dedi.

Vermont Senatörü Bernie Sanders, tasarıyı “ileriye doğru büyük bir adım” olarak nitelendirdi ancak mevzuatta da “büyük boşluklar” olduğu konusunda uyardı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.