Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, adını “Meta” olarak değiştiriyor

Facebook‘un da bağlı olduğu çatı şirketin adı “Meta” olarak değişiyor. Şirket, faaliyet alanını sosyal medyadan sanal gerçeklik gibi alanlara genişlettiği için “Meta” isminin daha uygun olduğunu belirtti. Alınan bu karar şirketin sahip olduğu Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya uygulamaları için geçerli olmayacak. Şirket, tüm bu uygulamaların sahibi olan çatı şirketin ismini değiştirecek.

Şirket tarafından atılan bu adım, son dönemde Facebook hakkında çıkan birçok olumsuz haberin ardından geldi. Şirketin eski çalışanı Frances Haugen hem şirketle ilgili birçok bilgiyi sızdırmış hem de şirketi, “kârı kullanıcıların güvenliğinin önüne koymakla” suçlamıştı.

2015 yılında Google da bir dizi kurumsal değişikliğe gitmiş ve şirketin ismini Alphabet olarak değiştirmişti. Fakat bu değişiklik kamuoyu tarafından pek rağbet görmemişti.

“Şu anki isim gelecekte yapacağımız işi temsil etmiyor”

Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, insanların sanal gerçeklik (VR) kulaklıklarını ve mikrofonlarını kullanarak oyun oynayabileceği, çalışabileceği ve iletişim kurabileceği “metaverse” isimli yeni bir ortam yaratmak istediklerini açıkladı. Bu planın bir parçası olarak da şirketin yeni adını duyurdu.

Mark Zuckerberg

Şirketin mevcut isminin “ne gelecekte ne de bugün yaptıkları işi temsil ettiğini” ve bu yüzden değişmesi gerektiğini söyleyen Zuckerberg, “Zaman içinde bir metaverse şirketi olarak görülmemizi umuyorum” dedi.

Sözlerine “Yaptığımız her şeyi kapsayacak, kim olduğumuzu ve neyi inşa etmeyi umduğumuzu yansıtacak yeni bir şirket markası benimsemenin zamanı geldi” diyerek devam eden Zuckerberg, zaman içinde Facebook’un bir metaverse şirketi olarak görüleceğini umduğunu söyledi.

İsim değişikliğiyle birlikte Kaliforniya’daki Menlo Park’taki genel merkezde, şirketin yeni logosu da duyuruldu. Mavi renkli sonsuzluk işaretinin bulunduğu yeni logonun yanında siyah renkle “Meta” yazıyor.

Zuckerberg, ilerleyen zamanlarda kullanıcıların şirketin diğer hizmetlerinden yararlanmak için Facebook’u kullanmak zorunda kalmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Meta nedir?

Meta kelimesi, Yunanca’da “ileri” anlamına geliyor.

Kimilerinin sanal gerçeklik olarak yorumladığı metaverse, kimileri tarafından da internetin geleceği olarak görülüyor.

Bu yeni sistemle, bir meta veri tabanına kayıtlı olan kişiler, bilgisayar yerine bir sanal gerçeklik kulaklığı ile sanal dünyaya bağlanacak ve birçok dijital ortama girebilecek. Bu sanal dünyanın işe giderken, oyun oynarken, arkadaşlarla konuşurken hatta aileyle sosyalleşirken de işe yarayacağı düşünülüyor.

Şirketin açıklamasında, yeni hisse senedi kodunun (MTVS) 1 Aralık’tan itibaren borsalarda satışa açık olacağı belirtildi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.