Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G20 Zirvesi: Merkel, halefi Scholz’u dünya liderleriyle tanıştırmaya götürüyor

Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkesinin liderlerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, 30-31 Ekim tarihlerinde dönem başkanı İtalya‘nın başkenti Roma‘da düzenlenecek. Liderlerin gündeminde koronavirüs salgını ile mücadele, ekonomik kalkınma ve iklim krizi olacak.

Zirveye son kez katılması beklenen Almanya Başbakanı Angela Merkel, 26 Eylül’de düzenlenen federal seçimlerde sandıktan birinci parti olarak çıkan ve hükümeti kurması beklenen Sosyal Demokrat Parti‘nin (SDP) başbakan adayı Olaf Scholz ile birlikte Roma’ya gidecek. Merkel’in Scholz’u G20’de müstakbel halefi olarak tanıtması bekleniyor.

Olaf Scholz ve Angela Merkel

BBC ve DW’nin Alman diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre Merkel, G20’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi de bekleniyor. Merkel ile Erdoğan’ın görüşmesine, Almanya’nın muhtemel başbakanı Scholz’un da katılacağı belirtiliyor. Merkel ve Scholz, Roma’daki temasları sırasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile de görüşecek.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Roma’daki zirveye katılması beklenirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise video-konferans yöntemiyle zirveye katılacak.

Gündem iklim, koronavirüs ve ekonomi

G20 Liderler Zirvesi’nin, İskoçya’nın başkenti Glasgow’da 1-2 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’ndan (COP26) önce düzenlenmesi dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerinin liderlerinin G20’de iklim konusunda vereceği mesajlar, COP26 açısından da önem arz ediyor.

Liderlerin diğer gündem maddeleri ise koronavirüs ile mücadele ve ekonomi olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.