Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (2): Alperen Şengün ve parlayan çaylak sınıfı – Bıraktığı yerden devam eden Giannis Antetokounmpo – Harika performansıyla Ja Morant

NBA’de 2021-2022 sezonunun ikinci haftasının içindeyiz. Geride bıraktığımız salı (26 Ekim) gününden bu yana NBA’de en dikkat çekici nokta, çaylak ve üst seviye oyuncuların gösterdiği elit seviye performanslar oldu.

1) Chris Duarte ve çaylak sınıfı

2021 Çaylak Sınıfı, potansiyelini vakit kaybetmeden gösterdi. Chris Duarte, şu anda NBA’in resmi çaylak sınıfı sıralamasında zirvede yer alıyor. Yaşlı bir çaylak olan 24 yaşındaki Duarte, NBA’e en hazır çaylak konumunda ve bu artısını parkeye yansıtıyor. İlk tur 13. sıradan seçilen Kanadalı iki numara, Indiana Pacers formasıyla ilk beşe yerleşti ve forma giydiği beş maçta maç başına üç üçlük isabetiyle 18.6 sayı, 4.6 ribaund ve 1.8 asist istatistikleriyle oynuyor.

Fiziğiyle hemen dikkatleri çeken 4. sıra seçimi Scottie Barnes, dağınık bir görüntü çizen Toronto Raptors’ta potansiyelini göstermeyi başardı. 20 yaşındaki Barnes, beş maçta 17 sayı, 8.2 ribaund, 2.4 asist ortalamaları tutturdu.

Scottie Barnes’tan harika smaç:

Çember savunması ve atletizmin yanı sıra hücumda skor ve top yönlendirme meziyetleri bulunan uzunlar, her seviyede fark yaratan isimlerdir. Bu açıdan sezon başı itibariyle Cleveland Cavaliers, Evan Mobley’i draft ederek başarılı bir seçim yapmış gibi duruyor. 20 yaşında ve 2.13 boyundaki uzun, beş maçta toplam 3.2 blok ve top çalma katkısını, 13.8 sayı, 8.6 ribaund ve 2.2 asistle desteklemiş durumda.

Işıkları üzerinde toplayan bir diğer çaylak, kariyeri boyunca etkileyici anlarını fazlasıyla izleyeceğimizi gösteren Jalen Green. Houston Rockets’da bol bol süre ve sorumluluk bulacak kombo guard, şu anda verimsiz ama etkileyici hücum ediyor. %34,7 saha içi yüzdesiyle 14.2 sayı ortalaması yakalayan Jalen Green, basketbolseverlerin bol bol gözünün pasını silecek.

Jalen Green’in inanılmaz atletizmi:

2) Ja Morant’ten harika başlangıç

NBA’deki üçüncü sezonuna giren Ja Morant, ligin kaymak tabakasının kapısını çalan bir sezon başlangıcı yaptı. Parkedeki yeteneklerinin ötesinde lider bir karakter olduğunu gösteren ve ligin iyi takım organizasyonlarından birinin ana parçası olan Ja Morant, Memphis Grizzlies’in beş maçının dördünde 28 sayı ve üzerine çıktı. 30.4 sayı ortalamasıyla oynayan 22 yaşındaki oyun kurucu, skorer oyununu maç başına 7.8 asist ve 5.4 ribaund ile destekliyor.

Grizzlies’in koçu Taylor Jenkins, Ja Morant hakkında Golden State Warriors galibiyetinin ardından, “Basketbolcu, lider olarak kendi tarzını buluyor. İki yıldır böyleydi ancak bu sezon daha özgüvenli şekilde takımı nereye taşıyabileceğine bakıyor. Performansı dışında pozitifliği, arkadaşlarıyla iletişimi de dikkat çekici.” ifadelerini kullandı.

3) Giannis Antetokounmpo bıraktığı yerden

2020-2021 sezonu şampiyonu ve finaller MVP’si Giannis Antetokounmpo, yeni sezonda hız kesmeden kaldığı yerden devam ediyor. Kadrosunda radikal bir değişim yaşamayan Milwaukee Bucks’ta Yunan süperstar, beş maçın üçüncü 30 sayının üzerine çıktı. 40 sayı – 16 ribaundluk Minnesota Timberwolves maçında etrafında dört savunmacı varken vurduğu smaç, şu andaki baskınlığını özetler nitelikte. Antetokounmpo’yla ilgili hepimiz adına Anthony Edwards konuştu: “Durdurulamaz.”

Dominant “Greak Freak”:

4) James Harden ve değişen faul kuralı

NBA bu sezon yetenekli ve kurnaz hücum oyuncularının rakibinin ayaklarını yerden kestikten sonra aldığı faullere yönelik düzenlemeye gitti. Değişen kural neticesinde artık hücum oyuncusunun rakibinin ayaklarını yerden kestikten sonra, bilinçli olarak savunmacısıyla temas ederek aldığı pozisyonlara faul çalınmıyor.

NBA’de özellikle kısa oyuncular bu kural değişikliğine adapte olmaya çalışırken James Harden, bu bağlamda en çok zorlanan isimlerden biri. Harden bu sezon ilk beş maçında yalnızca 15 kez serbest atış çizgisine geldi. Hücumda her özelliği elit seviyede olan ve parkede her an, her pozisyonda tehdit olan James Harden, yeteneklerini kurnazlığıyla birleştirip en çok çizgiye giden oyunculardan biriydi. Harden 2011’den beri ilk kez, beş maç üst üste beşten az faul atışı kullandı.

Bu konuda Nate Duncan’ın tweet serisi:

5) Alperen Şengün adından söz ettiriyor

Alperen Şengün, Houston Rockets’ın Utah Jazz’le karşılaştığı maçta 14 sayı, 5 ribaund, 3 top çalma ile sezonun en iyi performansını sergiledi. Adından en çok söz ettiren çaylaklardan biri olan Alperen, Basketbol Süper Ligi’nde fark yaratan oyun hissiyatı, çok yönlülüğü, çevikliği gibi melekelerini NBA seviyesinde uygulamayı başarıyor.

Alperen Şengün’ün Utah Jazz maçı performansı ve NBA’de gecenin hareketlerine giren smacı:

Furkan Korkmaz, Ben Simmons’ın yokluğunda Philadelphia 76ers’ın kısa rotasyonundaki güvenilir ellerinden biri olarak 20 dakika civarı süre bulmaya devam ediyor ancak bu hafta oynanan New York Knicks ve Detroit Pistons maçlarında çift haneli sayı üretemedi.

Cedi Osman geçtiğimiz Salı gününün ardından Cleveland Cavaliers’ın tek maçı olan Los Angeles Clippers karşılaşmasında yalnızca dört dakika şans bulabildi.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler