Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beşibiryerde (36): Fenerbahçe’de Vitor Pereira’dan önceki son beş teknik direktör ile yollar nasıl ayrıldı

Süper Lig’de 2013-2014 sezonundan bu yana şampiyonluk kazanamayan ve bir Süper Kupa haricinde kupa orucuna giren Fenerbahçe, iyi başladığı 2021-2022 sezonunda duraklama dönemine girdi. Ligde üst üste Trabzonspor, Aytemiz Alanyaspor ve İttifak Holding Konyaspor’a mağlup olan Fenerbahçe 19 puanla, liderin sekiz puan gerisinde yer alıyor. UEFA Avrupa Ligi’nde ise D Grubu’nda üç maçta iki puan ile üçüncü sırada bulunuyor. Avrupa Ligi’nde üç maçta iki puan beklentilerin altında olsa da Fenerbahçe alınan sonuçlar, uzun yılların ardından sahada üzerine çalışılmış bir sistem ve planının olması, belirli oyuncuların kazanılması ve performanslarının beklentilerin üzerine çıkması gibi faktörlerle iyi bir sezon başlangıcı yaptı.

Ancak “duraklama” olarak tanımlayabileceğimiz bir süreçte tansiyon yükseldi ve birden Vitor Pereira da tartışma konularının gündem maddelerinden biri haline geldi. Bu sezon başlangıcı, son yıllarda Fenerbahçe’de ilk kez gördüğümüz bir tablo değil. Ali Koç yönetiminde sarı-lacivertlilerde 2018-2019 sezonundan bugüne altı teknik direktör görev aldı. Medyascope Spor Servisi olarak bugünkü durumdan, Fenerbahçe’de çalışan son beş teknik direktörün görevdeki süreçlerine bakacağız.

5- Erwin Koeman

Kronolojik olarak bakıldığında Erwin Koeman, Fenerbahçe’nin sondan beşinci teknik direktörü ancak Hollandalı ismi konuşurken, vatandaşı Philip Cocu’dan başlamamak mümkün değil. Büyük umutlarla başkan seçilen Ali Koç yönetiminde Fenerbahçe, sportif direktör pozisyonunda Damien Comolli, kenarda Philip Cocu yapılanmasıyla 2018-19 sezonuna başladı. Fenerbahçe’nin teknik direktörü olarak 100 günde 15 maça çıkan Cocu dönemi, üç galibiyet, beş beraberlik ve yedi mağlubiyetin yaşandığı başarısız bir dönem oldu.

Philip Cocu’nun teknik ekibinde yardımcı olarak görev alan Erwin Koeman, vatandaşından boşalan görevi devraldı ve 11. haftadaki Galatasaray derbisinde Fenerbahçe’nin teknik direktörü olarak sahaya çıktı. Koeman Fenerbahçe’nin başında 47 günde dokuz maçta görev aldı ve Ersun Yanal dönemiyle, Ali Koç yönetimi için de yeni bir sayfa açılmış oldu. 

4- Ersun Yanal

Fenerbahçe’ye son Süper Lig şampiyonluğunu yaşatan, üstelik taraftarların ve futbolseverlerin takdirini toplayan bir futbolla bunu başaran Ersun Yanal, Fenerbahçe taraftarlarının gözünde yarım kalmış bir hikayeydi. Ali Koç yönetimi ilk yılını Ersun Yanal ile tamamladı. Tarihindeki en çalkantılı sezonlarından birini geride bırakan Fenerbahçe, 2019-2020 sezonuna Emre Belözoğlu, Luiz Gustavo, Vedat Muriç gibi isimler ve taze umutlarla başladı. İnişli çıkışlı grafiğe rağmen zaman zaman iyi futbol oynadı, istatistiklerde ligin en iyi takımlarından biri oldu. 

25 Ocak 2020’de Başakşehir’i Kadıköy’de 2-0 mağlup ettikten sonra şampiyonluk seslerinin yükseldiği Fenerbahçe’de işler birden tersine döndü ve yedi maçta dört mağlubiyet – üç beraberlik alındı. Bugün Fenerbahçe yönetiminin oyunculara, hakemler veya sistemin takımın şampiyonluğunun önüne geçtiği hissini empoze etmesine yönelik eleştirilerin, iki sezon öncesi için de geçerli olduğunu hatırlayabiliriz. Yaşanan düşüşün ve 446 gün görevde 54 maçın ardından ikinci Ersun Yanal dönemi sona erdi. 

3- Tahir Karapınar

Koronavirüs salgını nedeniyle askıya alınan ligde Fenerbahçe, 14 Mart 2020’deki Konyaspor maçının ardından 27. hafta maçında Kayserispor karşına 12 Haziran günü Tahir Karapınar yönetiminde çıktı. Yeni sezonda altyapıda görev yapacak Karapınar, UEFA Pro-Lisans’ı ile dokuz maç Fenerbahçe teknik direktörü oldu, Emre Belözoğlu’nun profesyonel futbolculuk kariyerini sonlandırdığı maçta takımın başında yer aldı.

2- Erol Bulut

25 yıllık kariyerinin ardından 39 yaşında sahalara veda eden Emre Belözoğlu, hemen saha dışında Fenerbahçe ve Türk futbolunda bir aktör oldu. Ali Koç yönetiminin seçim öncesi üçüncü yılında futbol takımını kurma görevi, son dönemlerde sorumluluk almaktan kaçınmamış Emre’ye verildi. Yeni Malatyaspor ve Alanyaspor’da ligin kalburüstü takımlarını oluşturan Erol Bulut, Dimitrios Pelkas’tan Caner Erkin’e 19 yeni transferle 2020-21 sezonuna başladı. Son altı sezonda olduğu gibi sezona şampiyonluk parolasıyla başlayan Fenerbahçe, taraftarları ve izleyenleri tatmin eden bir oyun yapısı oluşturamadı ancak özellikle deplasmanlarda sonuç almayı başardı.

Erol Bulut’un takımı ilk yedi maçta mağlup olmadı, sıradaki altı maçta dört mağlubiyet yaşadı, 14. haftadaki Medipol Başakşehir galibiyetinin ardından dokuz maçta 25 puan topladı ve Kadıköy’deki Galatasaray mağlubiyetinin ardından tekrar dağıldı. Fenerbahçe’de Süper Lig’de 1,97 puan ortalaması yakalayan Erol Bulut’la, 25 Mart 2020 tarihinde yollar ayrıldı. 

1-     Emre Belözoğlu

Üç yıllık Ali Koç döneminde uç noktalarda duygular yaşayan Fenerbahçe taraftarının istikrarlı şekilde en güvendiği isim olan Emre Belözoğlu, eşine az rastlanır bir şekilde tabiri caizse kendini teknik direktör olarak atadı. Bir takvim yılı içinde futbolcu, sportif direktör ve teknik direktör kimliğiyle Fenerbahçe’de görev yapan Belözoğlu, sahanın kenarındaki ilk 10 maçında yalnızca bir mağlubiyet yaşadı. Takımdaki yetenekli orta saha oyuncularını birlikte oynatmayı tercih etmesi ve sezon bitti gözüyle bakılan bir takımda aldığı sonuçlar sayesinde övgü toplayan Emre Belözoğlu, son düzlükte tökezledi ve Fenerbahçe’de temiz sayfa bir kez daha açıldı.

Seçimde tekrar başkan seçilen Ali Koç’un ikinci dönemi, Emre Belözoğlu’nun, sportif direktörlük pozisyonunun, Gökhan Gönül ve başka isimlerle yolların ayrılması; yabancı teknik direktör tercihinin dönüşüyle başladı. Yine çalkantılı bir belirsizlik sürecinin sonunda ikinci Fenerbahçe dönemine başlayan Vitor Pereira, Temmuz ayından bugüne takımın başına 15 maça çıktı. Vitor Pereira’nın sistem ve oyun değiştirme açısından tutucu yaklaştığı düşünülmesine rağmen başarılı bir performans gösterdi. Fenerbahçeliler ve futbolseverlerin sahaya odaklandıklarında üzerine konuşabilecek bir plan olmasının dahi Fenerbahçe’de eksik bir unsurdu. 

Geriye dönük bakıldığında birçok hata ve olumlu icraatın yapıldığı yaklaşık 3,5 yıllık süreçte Fenerbahçe’de, düzenli olarak tekrar edilen hatalardan ikisinin soğukkanlı ancak kararlı olamamak, zıt uçlardaki ruh halleri arasında seri ve dengesiz geçişler yaşanması olduğunu gözlemlemek mümkün. Bakalım bugün içinde bulunulan viraj nasıl dönülecek.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.