Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çatışmalara rağmen Rusya ve ABD sessizce anlaşma alanları arıyor: İki süper gücün, siber güvenlik konusunda gizlice görüştüğü iddia edildi

Tarihte birçok kez ezeli rakip olarak karşı karşıya gelen dünyanın iki süper gücü, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), görünürdeki çatışmaların ardında gizli anlaşma alanları aradığı iddia edildi. Beyaz Saray ve Kremlin arasında siber güvenlikten sorumlu yetkililerin iletişim halinde olduğu ve bilgi alışverişinde bulunduğu düşünülüyor. Bazı ABD’li yetkililer ise iki ülke arasında silahların kontrolü konusunda işbirliği yapılabileceğini söylüyor.

Rusya’ya ait nükleer kapasiteli füzeler Ukrayna yakınlarında hareket halinde tespit edildi. Kremlin ise bölgede yeni bir müdahale olasılığının sinyalini verdi. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Rus topraklarından kaynaklanan casus yazılımı saldırıları yeniden başladı. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, göreve başladığından beri, Rusya’ya kapsamlı yeni yaptırımlar uyguladı. Ayrıca ABD, Ukrayna ordusunu Rus tehdidine karşı silahlandırmaya ve eğitmeye devam etti. Moskova’daki ABD Büyükelçiliği Rus vatandaşlarına vize vermeyi neredeyse durdurdu.

Vladimir Putin ve Joe Biden

New York Times’ın haberine göre, uluslararası basında yalnızca aralarındaki rekabet ve çatışmanın ön plana çıktığı dünyanın iki süper gücü, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), gizli anlaşma alanları arıyor. Beyaz Saray ve Kremlin arasında siber güvenlikten sorumlu yetkililerin iletişim halinde olduğu ve bilgi alışverişi yaptığı düşünülüyor. Bazı ABD’li yetkililer, iki ülke arasında silahların kontrolü konusunda işbirliği yapılabileceğini söylüyor.

“ABD, Rusya’nın siber güvenlik konusundaki ciddiyetini test etmek için Kremlin’le bazı isimler paylaştı”

Birkaç hafta önce ABD’li yetkililer ülkeye siber saldırılar düzenleyen bazı Rus bilgisayar korsanlarının isimlerini ve olayla ilgili ayrıntıları Kremlin yetkilileri ile paylaşmıştı. Rusya lideri Vladimir Putin, daha önce, ABD’ye fidye yazılımı ve diğer siber suçlara yönelik baskıyı artırma sözü vermişti. Beyaz Saray’dan bir yetkili, Vaşington’un, sağladığı bilgiler nedeniyle Rusya’da tutuklamalar olup olmayacağını görmek için beklediğini belirtti.

“Rusya-ABD müzakereleri bir yere varmasa da gerilimin kontrolden çıkmasını önlüyor”

İki ülkedeki yetkililer de müzakereler sonucunda şu ana kadar büyük kazanımlar elde edilemediğini ancak artan iletişimin Rusya-ABD gerilimlerinin kontrolden çıkmasını önlemeye yardımcı olduğunu söylüyor. ABD’li bir üst düzey yetkili, ülkesinin, Putin ve Kremlin’in niyetlerini “çok iyi” bildiğini ancak iki ülkenin silah kontrolü gibi konularda birlikte çalışabileceğini düşündüğünü söyledi. Diğer yandan, Biden’ın ölçülü yaklaşımının, Kremlin tarafından ABD’nin yeni anlaşmalar yapmaya hazır olduğuna yorulduğu ve Rusya’nın dış politikasında takdir topladığı konuşuluyor.

Fyodor Lukyanov

Kremlin’de danışman olan, Rusya’nın önde gelen dış politika analistlerinden Fyodor Lukyanov, “Biden, Rusya’ya aklı başında bir tutumla yaklaşmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor” dedi ve ekledi: “Biden’ın anladığı en önemli şey, Rusya’nın değişmeyeceği. Rusya böyle bir yer.” 

“Rusya-ABD görüşmeleri Biden için jeopolitik bir önem taşırken, Putin bu sayede ulusal ve uluslararası itibarını tazeliyor”

Uzmanlara göre Beyaz Saray için Rusya-ABD görüşmeleri, jeopolitik sürprizleri önlemeye çalışmanın bir yolu. Buna karşılık Putin ise bu görüşmelerle, Rusya’nın küresel nüfuzunu kanıtlamayı ve ülke içi istikrarı sağlayarak kamuoyunun güvenini kazanmayı hedefliyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.