Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Bolsonaro’nun korumaları, G20 Liderler Zirvesi’nde gazetecilere saldırdı

Yerel basında çıkan haberlerde Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun korumalarının, hafta sonu İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde gazetecilere saldırdığı iddia edildi.

The Guardian’ın haberine göre, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun korumaları, zirveyi takip eden bazı gazetecilere şiddet uyguladığı öne sürüldü.

Dünkü (31 Ekim) G-20 Liderler Zirvesi’nden gelen video ve fotoğraflarda Bolsonaro, diğer dünya liderlerinden izole olmuş halde görünüyordu. Örneğin Bolsonaro, dünya liderlerinin Trevi Çeşmesi’nde verdikleri toplu fotoğrafta yer almadı. 

Gazetecilere yönelik şiddet ve koronavirüs politikaları eleştirisi

Öte yandan Bolsonaro, Roma sokaklarında, ülkesindeki koronavirüs sürecini ele alış biçimi nedeniyle eleştirildi ve eleştirmenler Bolsonaro’yu “soykırımcı” olarak nitelendirdi.

O Globo gazetesinden Leonardo Monteiro, Bolsonaro’ya G-20 etkinliklerine neden katılmadığını sorduktan sonra Brezilya liderinin korumaları tarafından karnına yumruk atıldığı ve itildiği iddiasında bulundu.  

TV Globo’nun açıklamasında, “Globo, muhabiri Leonardo Monteiro ve Roma’daki diğer meslektaşlarına yönelik saldırganlığı şiddetle kınıyor ve sorumlulukların eksiksiz bir değerlendirmesini talep ediyor” denildi.

Jamil Chade tarafından çekilen bir videoda, güvenlik görevlilerinin muhabirleri ittiği ve Bolsonaro destekçilerinin gazetecilere küfür ettiği anlar açıkça görülüyor.

Bolsonaro’nun ofisi ise gazetecilere yönelik şiddet iddialarına ve Bolsonaro’nun G-20 Zirvesi’ndeki görüntülerine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. 

Trump’tan sonra desteği azaldı

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Kasım 2020’deki başkanlık seçimini kaybetmesinin ardından Bolsonaro’nun uluslararası arenadaki desteğinde gözle görülür bir düşüş yaşandı. Trump’tan sonra Brezilya liderinin koronavirüse, aşılara ve çevresel kaygılara karşı şüpheciliği kendisini uluslararası toplumda tartışılır hale getirdi.

Jamil Chade tarafından çekilen bir videoda Bolsonaro’nun odanın diğer tarafında küresel liderler kendi aralarında sohbet ederken İtalyan garsonlarla sohbet etmesi dikkat çekti.

Brezilya’daki Getulio Vargas Vakfı Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Oliver Stuenkel sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: “Bolsonaro’nun G20 konferans salonunda tek başına dolaştığı bu videoyu, diğer dünya liderleri sohbet ederken izlemek acı verici. Ancak Brezilya’nın dünyadaki konumunun çöküşünü yeterince yansıtıyor.”

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.