Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Öldü” denilen Taliban’ın dini lideri Heybetullah Ahundzade, Kandahar’da ortaya çıktı

Taliban’ın en üst düzey lideri olarak bilinen Molla Heybetullah Ahundzade’nin hafta sonunda Kandahar’daki bir dini okulu ziyaret ettiği açıklandı. Ahundzade’nin bulunduğu yer ve sağlık durumu hakkında ciddi spekülasyonlar bulunmaktaydı.

Taliban kaynakları, Taliban’ın dini lideri Heybetullah Ahundzade’nin Afganistan’ın güneyindeki Kandahar vilayetinde bir okulu ziyaret ettiği ve öldüğüne dair söylentileri yalanladığını söyledi.

“Müminlerin emiri” olarak bilinen Ahundzade’nin, Taliban’ın ağustos ayında ülkeyi ele geçirmesinden sonra kabinede herhangi bir rol üstlenmemesi ve kamuoyunda görünmemesi spekülasyonlara yol açmıştı.

Ahundzade’nin yanında bulunan kıdemli bir Taliban yetkilisi, dini liderin geçen cumartesi günü (30 Ekim) Kandahar’daki dini okul Jamia Darul Aloom Hakimia’yı ziyaret ettiğini söyledi.

İslamcı hareket, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderliğindeki güçlerin Afganistan’dan çekilmesinin ardından eylül ayında geçici hükümetini açıklamıştı. Molla Heybetullah Ahundzade kabinede herhangi bir rol üstlenmemişti. Kamuoyunun önüne çok nadir çıkan Ahundzade, 2016’dan beri grubun siyasi, dini ve askeri işlerinde nihai otorite olarak dini lider rolünü korudu.

Ahundzade’nin şimdiye kadar doğrulanabilen tek fotoğrafı, Mayıs 2016’da Taliban’ın Twitter sayfasından alınan bir fotoğraf oldu.

Bazı yetkililer, Ahundzade’nin daha önce halka açık olmayan bir şekilde ortaya çıktığını söylese de Taliban’ın kurucusu ve dini lideri Molla Ömer’in ölümünü yıllarca kamuoyundan saklaması, Ahundzade’nin nerede olduğu ve sağlığı hakkındaki spekülasyonların kuvvet kazanmasına neden olmuştu.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.