Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIFA, serbest vuruş spreyinin patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 120 milyon dolar tazminat ödeyecek

Futbol maçlarında kullanılan spreyin mucidi Pablo Cesar Silva ve ortağı Haine Allemagne, 2017 yılında ürünlerinin kullanım patentini ihlal ettiği gerekçesiyle FIFA’ya dava açmıştı. Brezilya’da Rio de Janeiro Eyalet Mahkemesi, yaklaşık dört senedir süren davanın sonucunu açıkladı. Mahkeme, FIFA’yı serbest vuruş spreyinin patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 120 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti.

FIFA’nın başı, serbest vuruş spreyi ile dertte

Gianni Infantino

Hakemlerin topun yerini ve barajın duracağı çizgiyi belirlemesine yarayan sprey, FIFA’nın başını büyük derde soktu. Futbol maçlarında kullanılan spreyin yaratıcıları Pablo Cesar Silva ve Haine Allemagne, 2017 yılında ürünlerinin kullanım patentini ihlal ettiği gerekçesiyle FIFA’ya dava açmıştı. Brezilya’da Rio de Janeiro Eyalet Mahkemesi, davayı karara bağladı. Mahkeme, FIFA’yı serbest vuruş spreyinin patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 120 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti.

Süreç nasıl ilerledi?

Haine Allemagne

Arjantinli gazeteci Pablo Cesar Silva ve Brezilyalı iş insanı Haine Allemagne’nin patentine sahip olduğu serbest vuruş spreyi, 2008 yılından bu yana futbol maçlarında kullanılıyor. Silva, ürününü ilk olarak dönemin Arjantin Futbol Federasyonu Başkanı ve FIFA Başkan Yardımcısı Julio Grondona’ya tanıttı. Hakemlerin topun yerini ve barajın duracağı çizgiyi belirlemesine yarayan spreyin aynı zamanda birkaç saniye içinde buharlaşması fikri, Grondona’nın çok ilgisini çekti. Sprey, böylelikle ilk olarak Arjantin B Ligi’nde (Primera Nacional) kullanılmaya başlandı. Daha sonra CONMEBOL’un (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) organizasyonlarında kullanılan serbest vuruş spreyi, 2014 yılındaki FIFA Dünya Kupası ile çok geçmeden popüler oldu

Grondona ve dönemin FIFA Başkanı Joseph Blatter, 2014 FIFA Dünya Kupası’nda ücretsiz olarak kullanılmasına izin verilen serbest vuruş spreyinin tüm müsabakalarda kullanılabilmesi için yaklaşık 40 milyon dolarlık bir teklif ile Pablo Cesar Silva ve Haine Allemagne’nin kapısını çaldı. Her iki taraf da ödeme planı konusunda anlaştı. Ancak o dönemde ortaya çıkan FIFA’daki rüşvet skandalı, bu ödemenin hayata geçmesine engel oldu. Öte yandan spreyin kullanımına aralıksız devam eden FIFA, Gianni Infantino yönetiminde de söz verilen 40 milyon doları ödemedi. Silva ve Allemagne ise ödemenin yapılmamasını gerekçe göstererek soluğu mahkemede aldı. Mahkeme, 2018 yılında Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası öncesinde Silva ve Allemagne lehine bir karara vardı. Ancak FIFA, mahkemenin kararını görmezden geldi ve serbest vuruş spreyinin ticari adını değiştirerek organizasyonlarında kullanmaya devam etti. Silva ve Allemagne, 2018 yılındaki gelişmelerin ardından FIFA’ya daha yüklü miktarda bir dava daha açtı.

Brezilya’da Rio de Janeiro Eyalet Mahkemesi ise geçen günlerde davanın sonucunu açıkladı. American Post’un haberine göre mahkeme, FIFA’yı serbest vuruş spreyinin patent haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 120 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.