Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

COP26: 100’den fazla dünya lideri, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme sözü verdi

Bu yıl İskoçya’nın Glasgow şehrinde 26’ncısı düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26), 100’den fazla dünya lideri, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme ve verilen zararı tersine çevirme sözü verdi. Ormansızlaşmanın önüne geçmek için 19 milyar dolarlık finansman vaat eden ülkeler arasında Kanada, Brezilya, Rusya, Çin, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere bulunuyor. Anlaşmaya imza atacak olan 100’den fazla ülkenin, dünyadaki ormanların yüzde 85’inden fazlasına sahip olması nedeniyle taahhütlerin büyük önem taşıdığı düşünülüyor.

BBC’nin haberine göre, İskoçya’nın Glasgow şehrinde bu yıl 26’ncısı düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26), 100’den fazla dünya lideri, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme ve verilen zararı tersine çevirme sözü verdi.  Aralarında Kanada, Brezilya, Rusya, Çin, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere’nin bulunduğu 100’ü aşkın ülke, ormansızlaşmanın önüne geçebilmek için yaklaşık 19 milyar dolarlık finansman vaat etti. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

2 Kasım Salı günü anlaşma imzalayarak taahhütlerde bulunacak bu ülkeler, dünyadaki ormanların yaklaşık yüzde 85’ine sahip. İmzacı ülkeler arasında Amazon Yağmur Ormanları’nın bulunduğu Brezilya’nın ve dünyanın en büyük palm yağı ihracatçısı Endonezya’nın da yer alması dikkat çekici detaylardan biri.

Boris Johnson

Glasgow’daki zirvede ev sahibi İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 2 Kasım Salı günü imzalanacak anlaşmayı “Dünya ormanlarını korumak ve restore etmek için dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma” şeklinde tanımladı.

Vaatler, olumlu karşılansa da geçmişte uygulanmayan anlaşmalar nedeniyle taahhütler güven vermiyor

Uzmanlar, verilen bu sözleri memnuniyetle karşılasa da ormansızlaşmanın önlenmesi ve verilen zararın tersine çevrilmesi amacıyla 2014’te imzalanan çevre anlaşmasının “ormansızlaşmayı hiç yavaşlatmadığı” görüşü hâkim. Dolayısıyla uzmanlar, Glasgow’daki anlaşmaya da şüpheyle yaklaşıyor.

Palm yağı, soya ve kakao üretimi için orman kesilmesi önlenecek

Vaat edilen 19 milyar dolarlık finansmanın bir kısmı, hasarlı orman arazilerilerini restore etmek, orman yangınlarıyla mücadele etmek ve yerli toplulukları desteklemek üzere gelişmekte olan ülkelere gönderilecek. Anlaşmayı imzalayacak ülkelerden 28’inin hükümetleri ayrıca, palm yağı, soya ve kakao gibi tarım ürünlerinin ticaretinden kaynaklanan ormansızlaşmanın önüne geçme sözü verecek. 

Bunun yanı sıra, dünyanın en büyük şirketlerinden otuzundan fazlası, ormansızlaşmayla bağlantılı faaliyetler için yatırımları sona erdirme taahhüdünde bulunacak. Ayrıca anlaşmayla birlikte, dünyanın en büyük ikinci yağmur ormanları bölgesinin bulunduğu Kongo Havzası’nı korumak için 1.5 milyarlık dolarlık bir fon oluşturulması taahhüt edilecek.

Medyascope, Glasgow’da

COP26, birçok çevreci tarafından “Dünya için son şans” olarak tanımlanıyor. Pazar günü (31 Ekim) başlayan zirvenin 12 Kasım’a kadar sürmesi bekleniyor. Dünya, şimdiye kadar Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşamadı, bu hedef sıcaklık artışını 2 ila 1,5 derece arasında sınırlamak üzere kurulu. İlerleyen günlerde ülkeler ve BM arasında pazarlıkların başlaması bekleniyor. Peki, Paris İklim Anlaşması’na imza atan ve yakın zamanda bu anlaşmayı Meclis’ten geçiren Türkiye’nin mesajları neler olacak?

Medyascope muhabiri Doğu Eroğlu, zirveyi Glasgow’da takip ediyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.