Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Facebook çalışanı Haugen, Zuckerberg’in istifa etmesi gerektiğini söyledi: “Yeni CEO, sanal gerçekliğe yatırım yapmak yerine kullanıcıların güvenliğini sağlamalı”

Facebook’un kullanıcı güvenliğiyle ilgili on binlerce belgesini ifşa eden eski şirket çalışanı Frances Haugen, Facebook CEO’sunun şirketin ismini değiştirmek yerine çevrimiçi güvenliğe öncelik vermesi gerektiğini belirterek, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e istifa çağrısında bulundu.

Frances Haugen, 2021 Lizbon İnternet Zirvesi’nde.

Lizbon’daki Web Zirvesi’nde konuşan eski Facebook çalışanı Haugen, Zuckerberg’in sorunları çözmeye odaklanmak yerine sanal gerçeklik konseptine yatırım yapma konusundaki kararını “mantıksızlık” diyerek eleştirdi. Haugen, “Facebook’un güvenliğe odaklanmaya istekli biriyle daha güçlü olacağını düşünüyorum” dedi.

“CEO olarak kalırsa şirketin değişmesinin pek olası olmadığını düşünüyorum”

Haugen, Zuckerberg’in Meta şirketindeki rolünün, şirkette değişik talep eden hissedarlar için sorun oluşturacağını da belirtti: “Mark, Facebook’taki oy hisselerinin yüzde 54’üne sahip. Bence en azından hissedarların CEO’larını seçme hakkı var. Bu nedenle, CEO olarak kalırsa şirketin değişmesinin pek olası olmadığını düşünüyorum. Umarım dünyada yapabileceği çok fazla iyilik olduğunu görebilir ve belki de bu, dizginleri başka birinin eline alması için bir şanstır.” 

Mark Zuckerberg

Haugen tarafından sızdırılan belgeler, Facebook’un birçok güvenlik skandalının olduğunu gösteriyordu

Haugen ayrıca, Zuckerberg’in sanal gerçeklik alanına büyük bir yatırım sözü vermesini de eleştirdi. ABD Kongresi’ne ve basına sunduğu belgelerin, şirketin sanal gerçekliğe yatırım yapmak yerine temel güvenlik sistemlerine daha fazla harcama yapması gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Haugen tarafından sızdırılan belgeler, Meta’nın Instagram’ın genç kızlar için zihinsel sağlık sorunlarına neden olduğunun farkında olduğunu, şirketin ABD seçimlerinden önce tehlikeli içeriklerle ilgili aldığı 22 tedbiri Kongre baskınından önce iptal ettiğini ve Etiyopya’da etnik şiddeti körüklemeye yardım ettiğini ortaya koyuyor.

“Önümüzdeki 20 yıl içinde bir milyon, belki de 10 milyon canın tehlikede olduğuna gerçekten inanıyorum”

Haugen, insanların güvenliği için Facebook’un değişmesinin bir zorunluluk olduğunu belirterek “Önümüzdeki 20 yıl içinde bir milyon, belki de 10 milyon canın tehlikede olduğuna gerçekten inanıyorum ve bununla karşılaştırıldığında hiçbir şey gerçekten bir sonuç gibi hissettirmiyor” diye konuştu.

Eski Facebook çalışanı, Londra’da milletvekillerine ve meslektaşlarına, teknoloji şirketinin yönetimini dizginlemek için acil bir dış düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Facebook: “2021’de güvenlik ve emniyete diğer tüm teknoloji şirketlerinden daha fazla, harcama yolundayız”

Haugen’in yorumlarına yanıt veren bir Meta sözcüsü şunları söyledi: “İnsanları kâr için kasten kızdıran içeriği kasıtlı olarak yaydığımız argümanı son derece mantıksız. 2021’de güvenlik ve emniyete 5 milyar dolardan fazla, diğer tüm teknoloji şirketlerinden daha fazla, harcama yolundayız ve tek bir işi yapacak 40 bin kişiye sahibiz: insanları uygulamalarımızda güvende tutmak.”

Sözcü, Meta’nın aynı anda genişleme ve güvenliğe yatırım yapabildiğini de sözlerine ekledi: “Açıkçası, bu iki şeyi aynı anda yapabiliriz ve yapmalıyız ve öyleyiz.”

Facebook, Instagram ve WhatsApp dahil olmak üzere Meta’nın uygulamaları her gün 2,8 milyar kişi tarafından kullanılıyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.