Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Ekim ayında 18 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 19 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ekim 2021 raporunu açıkladı. Rapora göre, ekimde 18 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 19 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) raporuna göre ekim ayında erkekler tarafından öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Altı kadın ise boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü.

Öldürülen 18 kadının 11’i evli olduğu erkek, üçü birlikte olduğu erkek, biri oğlu, biri eskiden birlikte olduğu erkek, biri akrabası tarafından katledildi. Öldürülen kadınların birinin faille olan yakınlığı tespit edilemedi.

Öldürülen kadınların 13’ü evinde, ikisi arabada, biri sokak ortasında, biri işyerinde, biri de avukatlık bürosunda öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 72’si evlerinde katledildi.  

Öldürülen kadınların 10’u ateşli silahlarla, dördü kesici aletlerle, ikisi darp edilerek, biri boğularak, biri kafasından taşla darbe edilerek öldürüldü. 

“Katiller caydırıcı cezalar almadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor”

Ekimde öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediğine dikkat çekilen raporda, bunun kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu vurgulanarak, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

Kadınlar 25 Kasım’da meydanlarda

KCDP, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için “Türkiye’de ve dünyada kadınlar özgür yaşayacak” diyerek kadınları meydanlara çağırdı. Platformun çağrı metninde “İstanbul’da 27 Kasım Cumartesi günü saat 18:00’de Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde buluşuyoruz. Dünyanın her yerinde hakları ve özgürlükleri için direnen kadınlarla mücadelemiz ortak. Gelin 25 Kasım’da örgütlü mücadelenin bayrağını Türkiye’nin her bir ilinde meydanlara taşıyalım” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.