Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da eğitim hakları elinden alınan kadınlar özgürlüklerinden vazgeçmek istemiyor: “Evde oturmak için doğmadık”

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara ve kız çocuklarına eğitim kurumlarına geri dönmeyi yasakladı. Birçok genç kadın ve kız eğitimden mahrum kaldı. Üniversite öğrencisi Havva, Reuters’e verdiği demeçte, “Biz evde oturmak için doğmadık. Bebekleri besleyebiliyorsak, ailelerimizin de geçimini sağlayabiliriz” diye devam etti. 

Afganistan’da 15 Ağustos’ta yönetimi ele geçiren Taliban, kız çocuklarının sadece ortaokula geçene kadar eğitim almasına izin verdi.

Taliban yetkilileri, Afgan halkına ve yabancı yatırımcılara şeriata uygun olarak insan haklarının korunacağına ve kız çocuklarının yeniden okula, kadınların üniversiteye gideceğine dair söz verdi. 

Taliban ayrıca uluslararası toplumu yardımları kestiği için kınadı ve bu durumun okul ve üniversitelerin açılmasını zorlaştırdığını ifade etti. 

Afganistan’da kız çocuklarının okuma oranları epey düşük.

2018 yılında ortaokula giden kız öğrencisi oranı sadece yüzde 40 idi. 

20 yıllık Batı destekli yönetime, kısmen eşitlik ve medeni hakları teşvik etmeyi amaçlayan milyarlarca dolarlık dış yardıma rağmen ülkenin çoğu muhafazakârlığını koruyor. 

Ancak 2001’den özellikle kent merkezlerinde daha fazla özgürlükten yararlanan kadınlar, özgürlüklerinden vazgeçmek istemiyorlar. 

Reuters’e konuşan üniversite öğrencisi Havva, “Üniversiteye giden ve aynı zamanda işi olan bizler, ailelerimize yardım ediyorduk. Elbette artık bizden bir şey gelmeyecek, çünkü onlar (Taliban) son 20 yılda ne okuduysak faydasız olduğunu söylüyorlar” dedi.

Mühendis olmak isteyen 17 yaşındaki Sahar da “Derslerime evde devam etmeye çalışıyorum ama yine de okuldaki ortam, sınıf arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz evde olmaktan farklı bir şey” dedi. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Semra Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.