Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eritre U-20 Kadın Milli Takımı’ndan beş futbolcu, Uganda’da kayboldu

Eritre U-20 (20 yaş altı) Kadın Milli Takımı’ndan beş futbolcu, dün (2 Kasım) bölgesel bir turnuva için gittikleri Uganda’da kayboldu. Futbolcuların, ülkelerindeki baskıcı rejimden kaçmak adına kaldıkları otelden kaçtıkları düşünülüyor. 

Eritreli beş futbolcu, Uganda’da kayıplara karıştı

30 Ekim tarihinde Uganda’nın Njeru kasabasında başlayan ve 9 Kasım tarihine kadar devam edecek CECAFA (Doğu ve Orta Afrika Futbol Federasyonları Konseyi) 20 Yaş Altı Kadınlar Şampiyonası, oldukça sancılı başladı. Eritre U-20 (20 yaş altı) Kadın Milli Takımı’ndan beş futbolcu, dün (2 Kasım) turnuva için gittikleri Uganda’da kayboldu. Futbolcuların, ülkelerindeki baskıcı rejimden kaçmak adına kaldıkları otelden kaçtıkları düşünülüyor. CECAFA’dan yapılan açıklamada, konunun polise bildirildiği ve soruşturmaların devam ettiği belirtildi. 

Kaybolma vakaları ilk kez yaşanmıyor

Isaias Afewerki

Doğu Afrika’nın kuzeyinde yer alan Eritre, oldukça baskıcı bir rejim altında yönetiliyor. Halkın Adalet ve Demokrasi Partisi (PFDJ) isimli parti tarafından yönetilen ülkede başka bir parti bulunmuyor. Eritre’nin ilk ve mevcut Cumhurbaşkanı Isaias Afewerki ise 1993 yılından bu yana ülkenin başında. Tüm medyayı tekeli altına alan Afewerki, Birleşmiş Milletler tarafından sistematik insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle suçlanıyor. Ancak Isaias Afewerki, kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor. 

Eritre’deki totaliter rejim, insanların ülkelerinden kaçmaya çalışmasına neden oluyor. Özellikle gençler; ülkelerindeki ifade ve din özgürlükleri haklarının ihlal edildiğini gerekçe göstererek Eritre’den kaçıyor. Son olarak Eritre U-20 Kadın Milli Takımı’ndan beş futbolcunun kaybolması ise yaşanılan kaçma vakalarını yeniden gündeme getirdi. 2019 yılında Eritre U-20 Erkek Milli Takımı’ndan yedi futbolcu, yine Uganda’da kaybolmuştu. 2015 yılında ise 10 Eritreli futbolcu, Botsvana oynanan bir FIFA Dünya Kupası elemesi maçında ülkelerine dönmeyi reddetti. Öte yandan başka bir olayda Eritreli futbolcular, 2013 yılında Uganda’dan ülkelerine dönmek istemediler. Uganda ise 15 futbolcu ve bir takım doktoruna bu sebeple sığınma hakkı verdi. 2009 yılında da benzer bir olay yaşandı. CECAFA tarafından organize edilen bir turnuva için Kenya’ya giden Eritre Milli Takımı’nda teknik direktör ve bir yetkili, ülkelerine dönmeyip Kenya’da kalmayı tercih etti. Eritre hükümeti ise bu iddiaları reddediyor ve kaçan kişilerin uydurma olduğunu belirtiyor. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.