Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski polis memuru Eric Adams, New York tarihinin ikinci siyah belediye başkanı oldu

New York’ta yeni belediye başkanı eski polis memuru Demokrat aday Eric Adams oldu. Virginia Valiliği için yarışta ise Cumhuriyetçi aday Glenn Youngkin önde gidiyor. Boston’da Michelle Wu belediye başkanı olarak seçilen ilk kadın ve renkli kişi oldu. 

2014’ten bu yana Brooklyn belediye başkanlığı görevini yürüten Demokrat aday Eric Adams, Cumhuriyetçi Curtis Sliwa’yı geçerek New York tarihinin ikinci siyah belediye başkanı olarak görev yapmaya hak kazandı. Adams, oyların yaklaşık yüzde 66’sını aldı.

Eric Adams

Sliwa, New York sokaklarında güvenliği sağlamak için gönüllü olarak devriye gezen Guardian Angels adlı organizasyonun kurucusu olarak tanınıyor.

Seçimden zaferle çıkan Adams’ın önünde zorlu bir yol var. Zira yeni başkan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük şehrinin koronavirüs salgınından sonra toparlamasını denetlemenin yanı sıra servet eşitsizliği, konut eksikliği ve zor durumdaki devlet okulları meselesiyle ilgilenmek zorunda kalacak.

Mavi yakalı bir New Yorklu 

61 yaşındaki Adams’in kişisel hikayesi, kampanya sürecinde sarf ettiği sözlerine inandırıcılık kazandırdı. Adams, kampanyasında gençken polis memurları tarafından dövüldüğünden bahsetti. Adams, New York Şehri Polis Departmanı’nın bir üyesiyken polis vahşetine karşı çıkan bir savunma grubu 100 Blacks in Law Enforcement Who Care’in kurucu ortaklarından biri olması nedeniyle bir aktivist olarak ün kazanmıştı.

İşçi dostu

Sendika desteğini arkasına alan Adams, işçi dostu olarak görülüyor. Ayrıca, daha düşük gelirli sakinleri hak ettikleri ancak kullanmadıkları şehir hizmetlerine bağlamak için çalışacağını söylüyor. Adams, seçimi kazanmasının hemen ardından verdiği demeçte birlik vurgusu yaparken, “Şu anda çok bölünmüş durumdayız ve çeşitliliğimizin güzelliğini kaçırıyoruz” diye konuştu.

Adams’ın siyasi açıdan merkezde yer alan bir figür olması ve kampanyasına emlak sektöründen zengin bağışçıların destek olması ise Demokratların ilerici kanadının endişe duymasına yol açtı.

Ayrıca Adams’ın adalet sisteminde radikal değişiklikler bekleyen kesimler için bir hayal kırıklığı yarattığı biliniyor. Adams, şiddet suçlarını ele almadan şehrin tam bir ekonomik iyileşme yaşayamacağını savunurken, solcu aktivistlerin polis karşıtı radikal kampanyalarını açıkça reddetti.

1984’te bir polis memuru olarak mesleğe başlayan ve görevini 2006’da bırakan Adams, radikal talepler yerine polis departmanının üst düzey kademelerinde daha fazla çeşitlilik de dahil olmak üzere reformlar yapılması yönünde bir görüş ortaya koyarak bir denge kurmaya çalışıyor.

Virginia’da zafer Cumhuriyetçiler’in

Cumhuriyetçi Glenn Youngkin, Virginia’nın bir sonraki valisi olarak seçildi. Oyların yüzde 95’inden fazlasının sayıldığı seçim yarışında Youngkin, Demokrat rakibi Terry McAuliffe’nin 2,7 puan önünde bulunuyor.

Glenn Youngkin

Virginia’daki seçim, aynı zamanda Başkan Joe Biden’ın başkanlığına ilişkin bir referandum olarak görülüyor ve burada alınacak bir yenilginin Demokratlar’ın cesaretini kırması olasılığı yüksek gözüküyor. Zira Biden, Virginia’da bir yıl önceki başkanlık seçimlerinde rakibi Trump’a karşı 10 puan fark atmıştı.

Youngkin destekçilerine hitap ederken zaferinin belirleyici bir an olduğunu söyledi. Youngkin, “Birlikte, bu devletin gidişatını değiştireceğiz. Bu dönüşüme ilk günden başlayacağız” diye konuştu.

Michelle Wu: Boston belediye başkanı olarak seçilen ilk kadın ve renkli kişi 

Yerel basında çıkan haberlere göre, rakibi Annissa Essaibi’nin dün (2 Kasım) seçim yenilgisini kabul etmesinden sonra Boston Belediye Meclisi Üyesi Michelle Wu, Boston belediye başkanı seçilen ilk kadın ve renkli kişi oldu.

Michelle Wu

Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ile yakın ilişkisi bulunan ve ilerici bir Demokrat olarak görülen Wu, polislik reformları, kira kontrolü ve Boston için Green New Deal gibi liberal politikalar üzerinde kampanya yürüttü.

Eski Belediye Başkanı Marty Walsh, Biden yönetimine katıldığında görevi devralan mevcut belediye başkanı Kim Janey, siyah bir kadın olmasına rağmen Boston’da düne kadar yaklaşık 200 yıl boyunca belediye başkanı olarak sadece beyaz erkekler seçilmişti.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.