Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Kasım 2021): Enflasyon rakamları açıklanacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 14 derece. İzmir’de hava 18, Antalya’da 16, Ankara’da 11, Diyarbakır’da ise 11 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 796 yeni vaka tespit edildi. 224 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 116 milyon 677 bin 129’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından BioNTech aşısının üçüncü dozunun kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulunacaklarını söyledi. Okulların kapanmayacağını belirten Koca, asistan doktorların şartlarının düzeltilmesi için çalışma başlatıldığını da sözlerine ekledi.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 60 kuruş, euro kuru 11 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.533 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 550 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,63 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinden 20 Mart’ta cumhurbaşkanlığı kararı ile alınan Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müşavir olarak atandı. Ağbal, Twitter profilini de “Hazine ve Maliye Bakanlığı-Bakanlık Müşaviri” olarak güncelledi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti’nin grup toplantıları yapılacak. 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün Yozgat’ta. Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve esnafı ziyaret edecek. 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün (2 Kasım) partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu’nun tezkere için “Cumhuriyete ihanet etmiş olurduk” sözlerini hatırlatan Bahçeli, “Ey Kılıçdaroğlu artık geri dönüş yolların tümden kapanmıştır, geçmiş olsun sana, kendini de yaktın, partini de ateşe attın” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin eleştirilerine yanıt veren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Sayın Bahçeli, ‘Anadolu’ya milletvekillerini göndereceğim, CHP’nin ne yaptığını anlatsınlar’ diye demiş. Çok memnun oldum, hiç değilse vatandaşla muhatap olurlar” dedi. Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “Benim vicdanım kabul etmiyor. Belki onlar CHP’ye oy da vermediler, sempati de duymadılar. Ama bizim görevimiz haksızlığa karşı durmaktır” dedi. 

Bu arada iş insanı Osman Kavala, tutuklanmasının dördüncü yılı olması nedeniyle bir mesaj paylaştı. Kavala mesajında, “Hayatımın dört yılını kaybettikten sonra teselli bulabileceğim şey, benden sonra yargı karşısına çıkacakların adil muamele görmeleri ihtimalidir” dedi.  

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Okulların kapanmasıyla ilgili hiçbir durum söz konusu değildir ve velilere, mümkün olduğu kadar MEB’den yapılacak açıklamaları dikkate almalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, “Bir ittifak içindeyseniz bütün günahı sevabı herkese yükleniyor. Öyle bir şey yok. Biz Cumhur İttifakı’nın üyesiyiz ama hükümetin üyesi değiliz” dedi. İki gün önce (1 Kasım) yine iktidara yakın gazeteci Cem Küçük, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun kendisi hakkında şikayeti sonrası takipsizlik kararı beklediğini ancak dava açıldığını duyurdu. Küçük, Twitter hesabından, “Ankara’da birileri, ‘Ne de olsa Erdoğan gidici. Bari tavır alayım’ derdindeler” mesajını paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın görüşmesinden sonra iktidara yakın medya çok farklı manşetlerle çıktı. Ruşen Çakır dünkü (2 Kasım) yayınında konuya ilişkin “Her gazetenin başka telden çalmaya başlaması, işlerin kötüye gittiğini gösteriyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) teklifiyle temmuz ayındaki Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında kabul edilen 750 minibüs ve 250 taksi-dolmuşun plakasının taksiye dönüştürülme süreci başladı. Küçükçekmece’deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen kura çekimine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı ve ilk kurayı noter huzurunda çekti. Kura çekimi öncesi konuşan İmamoğlu, “Bu taksi sorununun çözümünü ve çözümü engelleyen akıl hangi akıl ise ben o akılla kararlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğim, asla vazgeçmeyeceğim” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ekim 2021 raporunu açıkladı. Rapora göre, ekimde 18 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 19 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) raporuna göre ekim ayında erkekler tarafından öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. Altı kadın ise boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. Öldürülen 18 kadının 11’i evli olduğu erkek, üçü birlikte olduğu erkek, biri oğlu, biri eskiden birlikte olduğu erkek, biri akrabası tarafından katledildi. Öldürülen kadınların birinin faille olan yakınlığı tespit edilemedi.

İstanbul’da haziran ayında düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması dün (2 Kasım) Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde tamamlandı. Beraat taleplerini reddeden mahkeme heyeti, davayı 10 Aralık’a erteledi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması heyecanı, dün (2 Kasım) dört grupta oynanan sekiz karşılaşma ile devam etti. Gecenin öne çıkan maçında Manchester United, Atalanta deplasmanından Cristiano Ronaldo’nun 90+2. dakikada attığı gol sayesinde bir puan ile döndü. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde dün (2 Kasım) oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

Dinamo Kiev 0-1 Barcelona 

Bayern Münih 5-2 Benfica

Atalanta 2-2 Manchester United 

Villarreal 2-0 Young Boys 

Wolfsburg 2-1 Red Bull Salzburg 

Sevilla 1-2 Lille 

Malmö 0-1 Chelsea 

Juventus 4-2 Zenit 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması heyecanı, bu akşam (3 Kasım) dört grupta oynanacak sekiz karşılaşma ile devam edecek. Temsilcimiz Beşiktaş, grubundaki dördüncü maçında Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon’a konuk olacak. Karşılaşma, Türkiye saati ile 23.00’te başlayacak. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde günün programı şöyle: 

Manchester City-Club Brugge (A Grubu, TSİ 23.00)

RB Leipzig-Paris Saint-Germain (A Grubu, TSİ 23.00)

Liverpool-Atletico Madrid (B Grubu, TSİ 23.00)

Milan-Porto (B Grubu, TSİ 20.45)

Sporting Lizbon-Beşiktaş (C Grubu, TSİ 23.00)

Borussia Dortmund-Ajax (C Grubu, TSİ 23.00)

Real Madrid-Shaktar Donetsk (D Grubu, TSİ 20.45)

Sherif Tiraspol-Inter (D Grubu, TSİ 23.00)

Öte yandan Türkiye Basketbol Federasyonu, müsabakalarda salonlara tam kapasiteyle seyirci alınmasına karar verildiğini duyurdu. 2021-2022 sezonu öncesi alınan karar doğrultusunda, basketbol müsabakaları yüzde 50 seyirci kapasitesi ile oynanıyordu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin faiz kararını duyuracak.

Bu yıl İskoçya’nın Glasgow şehrinde 26’ncısı düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26), 100’den fazla dünya lideri, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı sona erdirme ve verilen zararı tersine çevirme sözü verdi. Ormansızlaşmanın önüne geçmek için 19 milyar dolarlık finansman vaat eden ülkeler arasında Kanada, Brezilya, Rusya, Çin, Endonezya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Türkiye, ABD ve İngiltere bulunuyor. Anlaşmaya imza atacak 100’den fazla ülkenin, dünyadaki ormanların yüzde 85’inden fazlasına sahip olması nedeniyle taahhütlerin büyük önem taşıdığı düşünülüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü nedeniyle bir video mesajı yayınladı. Geçen yıl 62 gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü belirten Guterres, “Yanlışları araştıran ve doğruları söyleyen gazeteciler olmadan hiçbir toplum özgür olamaz” dedi. 

Etiyopya yönetimi, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin ilerleyişi nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan etti. Başkent Adis Ababa’da yetkililer, isyancıların başkente yürüyebileceği kaygıları nedeniyle halka silahlarını kaydettirme ve kenti savunmaya hazır olma çağrısında bulunuldu. 

Netflix, beş mobil oyunun tanıtımını paylaşarak oyun sektörüne adım attı. Şirket, oyunların Netflix aboneliğine dahil olduğunu açıkladı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.