Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar: “HDP’siz siyaset, parlamento, demokrasi ve gelecek mümkün değildir” – “Bugünkü iktidar tek parti anlayışından darbeci zihniyetten beslenmektedir”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugün (3 Kasım) partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Mithat Sancar, İYİ Parti lideri  Meral Akşener’in, “HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyoruz” sözlerine cevaben “HDP, umudun adresi olmaya, özgürlük ortamına konumlanmıştır” ifadelerini kullandı. 4 Kasım’ın HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklanmasının yıldönümü olduğunu hatırlatan Sancar, süreci ‘siyasi darbe’ olarak nitelendirdi ve “Eşit, ortak yaşamı kurmakta inat ediyoruz, bunda kararlıyız” dedi.

“Siyasi darbe operasyonu tüm hızıyla devam ediyor”

4 Kasım 2016’da HDP’li milletvekillerine, belediye başkanlarına ve HDP’de siyaset yapanlara yönelik, gözaltılar, tutuklamalar yapıldığını anlatan Sancar, bu olayı “siyasi darbe” olarak niteledi ve şunları söyledi:

“Yarın 4 Kasım. Partimize yönelik siyasi darbenin beşinci yıl dönümü. Bizler eşit ve ortak bir yaşamı kurmakta ısrar ediyoruz. Bu ısrarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Siyasi darbe operasyonu tüm hızıyla devam ediyor ama HDP’nin inadı da sürüyor. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bütün tutsak arkadaşlarıma selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Beş yılda 10 binden fazla siyasetçi gözaltına alındı, tutuklandı.” 

Eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım’ın gözaltına alınmasına ilişkin konuşan Sancar, “Bu sabah önceki dönem Adıyaman milletvekili Behçet Yıldırım’ın evine baskın yapıldı. Aramalar bahanesiyle evi tarumar edildi ve gözaltına alındı. Yani siyasi darbe operasyonu tüm hızıyla devam ediyor ama HDP’nin direnişi de tüm hızıyla sürüyor” dedi. 

“Saldırılarını cinayetlere dönüştürdüler”

HDP’nin seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atandığını hatırlatan Sancar, Kobanê Davasına dair şunları söyledi:

“HDP hakkında hukuktan, delilden yoksun Kobani kumpas davası açıldı. Partimiz hakkında siyasi intikam amaçlı kapatma davası açtılar. Bu da yetmedi, saldırılarını cinayetlere dönüştürdüler. İzmir İl binasına yapılan saldırıda Deniz Poyraz yoldaşımız katledildi. Bütün bunlar yetmiyor her sabah bir ilimizde gözaltı haberi geliyor. Bunların hepsi iktidarı kesmiyor çünkü ne yaparsa yapsın HDP’ye diz çöktüremiyor, HDP’nin kararlı duruşunu durduramıyor. Davalar açıyor, olmuyor, baskılar yapıyor olmuyor. Olmuyor, olmuyor, olmayacak.”

“İktidar her gün daha fazla çöküyor, halkın desteğini bir bütün olarak kaybediyor” 

İktidarın halkın desteğini kaybettiğini vurgulayan ve “Tüm darbe yöntemlerine rağmen amansız mücadele eden, her gün daha da büyüyen, barajları, tuzakları boşa çıkartan HDP’yi karşılarında gördükçe öfkelendiler” diyen Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

Öfkelendikçe zayıfladılar, acze düştüler. Biz bu yolda kararlılıkla yürüyoruz. Bu ülkeye yeni bir başlangıcın yolunu açmaya aday en güçlü siyasi aktör konumuna geliyoruz. Söyleyecek sözü olmayanlar, iktidarın güvenli gölgesine sığınıyor. Bu gölgenin herhangi bir güven sağlayacak gücü kalmadı. İktidar, halkın desteğini bir bütün olarak kaydediyor. Kim ki HDP’ye saldırmak adına iktidarın diline ve politikalarına yanaşırsa, iktidarın kaderini paylaşacaktır. İktidar ne kadar acizse, HDP’ye iktidarın diliyle saldıranlar da o kadar acizdir.” 

“İktidarın savaş politikaları halka kan kusturuyor” 

Açıklanan enflasyon rakamlarına da değinen Sancar, iktidarın “savaş politikasının” enflasyon rakamlarına da olumsuz etki ettiğini belirterek şöyle konuştu:

Halk derin bir yoksulluğa mahkum edildi. Her enflasyon yükselişinde, yoksullara milyonlar ekleniyor. Bu tablo iktidarın, bir avuç sermayeye, yandaşa rant aktarma politikasındadır. Savaşla halkın yoksulluğu arasında kopmaz bir ilişki vardır. Bir avuç sermayedarlar zengin olur, halka düşense evlatlarını kurban vermek yetmiyor ekmeklerinden olmaktır. Halkın mendili karanfil kokmalıdır, kan değil. Bizler bugün barış dedikçe, iktidarın aklına gelen ‘savaş kararlarımızın önünde diz çökün bize biat edin.’ Bu savaş politikalarının halka kan kusturduğunu görüyoruz, diz çökmeyeceğiz. Onurlu barış mücadelesinin önünde diz çökeceğiz elbette.”

“HDP umut adresi, eşit ortak yaşam ve özgürlük hedefine konumlanmıştır” 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugünkü grup toplantısında Siirt’teki esnaf ziyareti sırasında yaşananlar hakkında konuşmuş ve HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırdıklarını söylemişti. Akşener’in sözlerine cevap veren Mithat Sancar, şu şekilde konuştu: 

“HDP’nin nereye konumlandığı hatırlatalım. HDP tam da halk içine konumlamıştır, umudun adresi olmaya, eşit ortak yaşam ve özgürlük ortamına konumlanmıştır.” 

Mithat Sancar konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: 

“Üçüncü yol, demokratik cumhuriyeti inşa etmek, cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmak ve ayrılmaz bir hale getirmektir. Üçüncü yol,’Biz bize benzeriz’ diyenlerin değil, ‘Biz bize saygı duyarız’ diyenlerin yoludur. Üçüncü yol, etnik kimliği, dili ve diniyle tek bir tip yaratmanın dışında özgürlükçü bir ülkeyi savunmaktır. Gelin ikinci yüzyıla giderken, üçüncü yolda buluşalım, demokratik cumhuriyeti inşa edelim. Cumhuriyet’i savunuyorsanız, demokrasi olmadan onu savunamazsınız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.