Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli tenisçi Peng Shuai, eski Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli tarafından cinsel tacize uğradığını açıkladı

Çin’in sosyal medya sitesi Weibo’daki bir gönderide tenis oyuncusu Peng Shuai (35), eski Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin (75) kendisini cinsel ilişkiye zorladığını açıkladı. Çin’in üst düzey liderlerinden birine karşı ilk kez böyle bir iddia ortaya atıldı. Zhang iddiaya cevap vermedi. Peng hakkındaki internet aramalarının ise devlet tarafından kısıtlandığı görülüyor.

Eski Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli

Zhang Gaoli, 2013-2018 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevinde bulundu ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yakın bir müttefiki idi.

Peng Weibo’daki yazısında, “Sizden birinin, Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’nin, korkmayacağını söyleyeceğini biliyorum. Ama bu taşa çakılın çarpması ya da güvenin aleve saldırması gibi kendi kendini yok etme girişimi olsa bile senin hakkındaki gerçeği söyleyeceğimdedi.

Zhang’in tenis oynamak için evini ziyaret ettiğini ve orada kendisini ilişkiye zorladığını söyleyen Peng, “O öğleden sonra rıza göstermedim ve ağlamadan duramadım. Beni evine getirdin ve seninle ilişkiye zorladın” diyerek ifşada bulundu.

İddialarını destekleyecek kanıt sağlayamayacağını kabul eden Peng, yaşadıklarını “Hiçbir delilim yok ve delil bırakmam da imkânsızdı. Hep teyp gibi bir şey getirip delilleri kaydetmemden korktun. Ses kaydı yok, video kaydı yok, sadece benim çarpık ama çok gerçek deneyimim var” diye anlattı.

Peng Shuai

Peng, tenis kariyerinde her ikisi de Tayvanlı Hsieh Su-wei ile birlikte olmak üzere, 2013’te Winbledon’da ve 2014’te Roland Garros turnuvalarında “kadın çiftler birinciliği” kupasını kazandı.

Çin’de, “MeToo hareketi” 2018 yılında başlamıştı

Ünlü tenis oyuncusunun sosyal medya gönderisi, Çin’deki bir dizi yüksek profilli “MeToo” ifşasındaki en son halka. Popüler televizyon sunucusu Zhou Xiaoxuan, 2018’de internetteki yazısında başka bir televizyon ünlüsü Zhu Jun hakkındaki iddialarıyla gündeme gelmişti. Bu ifşa birçok kişinin maruz kaldığı cinsel taciz olaylarını anlatmalarının yolunu açmıştı. Zhou, Zhu hakkında yasal işlem başlatmasına rağmen dava eylül ayında reddedildi. Çin mahkemeleri bu tür davalara nadiren duruşma izni veriyor. Ülke, cinsel tacizi düzgün şekilde tanımlayan yasaları yakın bir zamanda kabul etmişti.

Peng’in hesabı internette arandığında sonuç çıkmıyor

Çin medyası analizcisi Kerry Allen, sosyal medyada insanların bu konuyu konuşmasını engellemek için kısıtlama olduğuna dair kanıtlar olduğunu belirtti. Peng’in adı Sina Weibo’da arandığında sadece 700 civarında sonuç çıkıyor. Yarım milyondan fazla takipçisi olmasına rağmen hesabı arandığında ise hiçbir sonuç görünmüyor.

Çin’in sosyal medya üzerinde uyguladığı sansür yıllardır devam ediyor. Çizgi film karakteri Winnie the Pooh, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e benzetildiği için yıllardır sansürlü. Çin’de MeToo hareketi de sansürlenmiş durumda. Çin halkı bu sansürü aşmak için sansürlü kelimelere karşılık ikame kelimeler kullanıyor. Örneğin “Metoo” için “pirinç” ve “tavşan” (米兔) kelimeleri kullanılıyor. Bu kelimeler “me” ve “too” sesleriyle okunuyor.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.