Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Taliban’ı tanıma konusunda aceleci değiliz, aşamalı angajman, insani konularda destek ve uluslararası alanda aktif diplomasi izliyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlığının 2022 bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasındaki konuşmasında, Afganistan’da yönetimin Taliban’a geçmesinin ardından izlenen politikaya ilişkin olarak, “Taliban’ı tanıma konusunda aceleci değiliz” dedi ve şöyle konuştu: Afganistan ilgisiz kalabileceğimiz bir ülke değil. Tarihi bağlarımızın yanı sıra soydaşlarımız, yatırımlarımız ve birçok alanda mevcudiyetimiz var. Terör, göç ve uyuşturucu tehditlerinin kaynağında bertaraf edilmesi, ekonomik çöküşün ve insani krizin önlenmesi gerekiyor. Krizi bulunduğu yerde yönetemezsek, sonuçları hepimizi doğrudan etkileyecek. İşte bu nedenlerle, Taliban’la aşamalı angajman, insani konularda destek ve uluslararası alanda aktif diplomasi izliyoruz.

“Kabil Havaalanı konusunda görüşmelerimiz sürüyor”

Çavuşoğlu, Taliban yetkilileri ile Ankara’da yapılan görüşmelerde “kalıcı istikrar için kapsayıcı ve tüm kesimlerin temsil edildiği bir hükümet kurulmasının önemini” vurguladıklarını belirterek şunları söyledi:

Kadınların durumu ve kız çocuklarının eğitimi başta olmak üzere, insan haklarına riayet telkininde bulunduk. Afgan halkının dünyayla bağlantısının kopmaması da önceliklerimiz arasında. Bu bakımdan hayati bir işlevi bulunan Kabil Havaalanı konusunda Katarlı ve Afgan muhataplarımızla görüşmelerimiz sürüyor.

Suriye: “İdlib’deki varlığımızla sivilleri koruyoruz. İlave göç riskini engelliyoruz”

Suriye’de siyasi sürecin önünü açtıklarını belirten Çavuşoğlu, “Sahada attığımız adımlarla sınırımızda bir terör koridoru oluşmasına engel olduk, siyasi sürecin önünü açtık. Son gelişmeler karşısında daha önce ne yaptıysak, aynısını yapmaya kararlı ve muktediriz. İdlib’deki varlığımızla sivilleri koruyoruz. İlave göç riskini engelliyoruz. Siyasi çözüm temel hedefimiz. Bunun için temaslarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

 “Göç çalışma grubu kurulmasını önerdik”

Türkiye’nin, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu ve yapılan uluslararası toplantı ve görüşmelerde bundan sonra daha fazla sorumluluk üstlenemeyeceklerini vurguladıklarını anlatan Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız, G20 bünyesinde bir Göç Çalışma Grubu kurulmasını önerdi. Böylece adil paylaşıma yönelik somut sonuçlar alabilmeyi hedefliyoruz” dedi.

Suriyeli göçmenler konusu

Çavuşoğlu, Suriyeliler’in “gönüllü geri dönüşleri” konusunda dört komşu ülkeyle birlikte başlatılmak istenen girişimin Lübnan’daki hükümet krizi nedeniyle ertelendiğini vurguladı ve “Bu projeyi hayata geçireceğiz. Her halükârda, Suriyeliler’in gönüllü geri dönüşleri meselesini uluslararası kamuoyunun gündemine sokmayı başardık” diye konuştu.

Doğu Akdeniz, Ege, Kıbrıs, Yunanistan

Doğu Akdeniz ve Ege’de uluslararası hukuk temelinde Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkleri’nin meşru hak ve çıkarlarını savunduklarını, her zaman diyalogdan yana olduklarını anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Yunanistan’la aramızdaki sorunları yapıcı diyalog yoluyla çözebileceğimiz inancıyla istişari temaslara yeniden başladık. Üç tur görüşme yaptık. Kıbrıs meselesinde artık egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü, çözümün ön şartı. Bu yıl Cenevre’de yapılan gayrı resmi görüşmelerde KKTC ile sergilediğimiz kararlı tutum sayesinde bunu dünyaya duyurduk. Maraş açılımı gibi ezber bozan adımlarında KKTC’yi desteklemeye devam edeceğiz.”

AB ile ilişkiler

Türkiye’nin “müzakere eden aday ülke” olarak Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri geliştirme “iradesinde” olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Ancak bunun için AB’nin de ülkemize karşı aynı iradeyi ortaya koyması gerekiyor” dedi.

Biden görüşmesi yapıcı atmosferde geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Roma’da 30-31 Ekim’de düzenlenen G20 toplantısında gerçekleşen görüşmenin “yapıcı bir atmosferde geçtiğini” anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

ABD’nin PKK/PYD/YPG’yle işbirliği, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve S-400 bağlantılı yaptırımlara ilişkin tutumu müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bunları açıklıkla vurguladı. Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız.”

Rusya’yla ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, Suriye’den Libya’ya ve Karabağ’a kadar birçok alanda iletişim halindeyiz. Görüş ayrılıklarımız var ancak karşılıklı hassasiyetleri gözeterek yapıcı diyaloğu sürdürüyoruz” dedi.

10 büyükelçinin Osman Kavala açıklaması

Tutuklulukta dördüncü yılını tamamlayan Osman Kavala’nın adını anmadan, “Ülkemizde devam eden bir yargı süreciyle ilgili olarak geçen ay 10 büyükelçinin ortak açıklaması toplumun her kesiminde haklı bir hassasiyet yarattı” diyen Çavuşoğlu, yaşanan süreci şöyle anlattı:

Bu hadsiz girişime hemen tepkimizi gösterdik. Büyükelçiler bakanlığımıza çağrılarak bakan yardımcım tarafından sert şekilde uyarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu sayesinde, büyükelçiler yanlışlarını düzeltmek için bir açıklama yaptılar. Bu tür hadsiz çıkışlara müsamaha göstermeyeceğimizi bir kez daha herkes gördü.”

Gülen okulları

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bir çok ülkede Fethullah Gülen tarafından desteklenen vakıflarca organize edilen ve işletilen okullar kapatılmıştı. Bakan Çavuşoğlu, bu konuda da Örgütün en önemli finansman kaynağı yurtdışındaki okullar. 43 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve dil kurslarının faaliyetlerinin kısmen veya tamamen sonlandırılmasını sağladık” açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, konuşmasında FETÖ okullarının kapatılmasının ardından ortaya çıkan boşluğun doldurulması için yapılan çalışmaları ise şöyle anlattı:Maarif Vakfımızın 87 yeni okul ve üç eğitim merkezi açmasına katkıda bulunduk (toplam 47 ülkede 400 okul, bir üniversite ve 14 eğitim merkezi). FETÖ’yle mücadelemiz aynı kararlılıkla devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.