Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB’nin İstanbul İklim Vizyonu tanıtımında konuştu: “Kanal İstanbul ihalesini alan olursa çok ağır bedeller ödeyecek”

Haber: İbrahim Yayan-Ayhan Eren

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bugün (5 Kasım) Müze Gazhane’de düzenlenen etkinlikte, karbon nötr ve iklim dayanıklı bir dünya kenti olma hedefini açıkladı. Etkinlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuştu. İki genç iklim elçisinin konuşmasıyla başlayan etkinlik, iklim hakkında bir çizgi filmin gösterimi ile devam etti. İklim değişikliği konusunun ciddiyetine değinen İmamoğlu, Kanal İstanbul’un yol açacağı iklim sorunlarından bahsederken Kılıçdaroğlu, “Kanal İstanbul’dan da söz ettiniz sayın başkan hiç meraklanma, Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak. Alan olursa çok ağır bedeller ödeyecek” dedi.

Müze Gazhane’deki İstanbul İklim Vizyonu tanıtımında İBB, İstanbul’u iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale getirmek için hazırladığı Revize İklim Eylem Planı’nı açıkladı. Konuşmasına iklim değişikliğinin gözle görülür etkilerini anlatarak başlayan İmamoğlu, bu yıl içinde meydana gelen sel ve yangın felaketlerini örnek verdi, gelecekte yaşanabilecek kuraklık gibi felaketlere dikkat çekti.

İmamoğlu, İstanbul İklim Eylem Planı’nın ilk olarak 2018 yılında hazırlandığını ancak eski çalışmanın çok kısıtlı bir ilerleme hedeflediği için yetersiz olduğunu belirtti. Belediye seçimlerinin kazanılmasının ardından planın revizesine ilişkin çalışmalara başladıklarını söyleyen İmamoğlu, revize edilmiş planı paylaştı.

İBB’nin iklim vizyonu çerçevesinde belirlediği beş temel strateji, İmamoğlu tarafından şöyle açıklandı:

Bu stratejilerin birincisi sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim krizine uyum sağlama kapasitesinin artırılması. İkincisi iklim adaletinin sağlanması ve iklim krizinin sosyal ve ekonomik etkilerinin azaltılması. Üçüncüsü iklim krizine ve çevre yönetimine yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. Dördüncüsü İstanbul’un özgün ekolojisinin ve doğal kaynaklarının korunması, doğasının iyileştirilmesi ve onarılması. Son olarak beşincisi de yaşam döngüsünün desteklenmesi, kirlenmenin ve karbon ayak izinin mutlaka azaltılması.”

Kanal İstanbul Projesi, yalnızca kentsel değil, bölgesel ve küresel bir iklim tehdidi”

İmamoğlu, “’Beton Kanal’ dediğimiz ucube. Bu ucubenin şehrimize ekleyeceği korkunç tehlikelerden gerçekten söz etmek bile istemiyorum. ‘Beton Kanal’ ekolojik dengeyi tümüyle bozacak, binlerce yıldır edindiğimiz kültürel miras üzerinde yok edici etkileri ve afet riskini artıracak. Yalnızca kentsel değil, bölgesel ve küresel bir iklim tehdidi olduğunu belirtmek lazım” sözleri ile Kanal İstanbul’un iklim krizine katabileceği olumsuz etkiyi vurguladı.

Kılıçdaroğlu: “Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak, alan olursa ağır bedel ödeyecek”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kanal İstanbul’dan da söz ettiniz sayın başkan hiç meraklanma. Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak. Alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir. İster içeriden, ister dışarıdan bu coğrafyaya ihanet etmek üzere açılan ihaleyi birisi alıyorsa ve iklim krizinin bu kadar yaygın konuşulduğu dünyada siz hâlâ İstanbul’a ihanet etmeye devam edecekseniz ve bunun ihalesi açılacaksa, o ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir. Bunu herkesin bilmesini isterim” dedi.

İBB’nin vizyonu doğrultusunda 2050 yılına kadar hayata geçirilmesini öngördüğü başlıca stratejik hedefleri şöyle:

“-Tüm otomobil ve taksilerin kademeli olarak elektrikli olması,

-Şehiriçi yolculukların yüzde 35’inin toplu taşıma ile gerçekleştirilmesi,

-Deniz ulaşım oranının yüzde 10 seviyesine çıkarılması,

-Günlük yolculukların yüzde 50’sinin yürüyüş ve bisiklet ile gerçekleştirilmesi,

-Su kayıp ve kaçaklarının azaltılması,

-Kişi başına su kullanımının yüzde 11 azaltılması,

-Organik atıkların en az yüzde 50 geri kazanılması,

– Kentsel donatılarda yüzde yüz enerji verimliliğinin sağlanması,

-Yenilebilir kaynaklardan yüzde 55 enerji tedariki,

-Çöp gazının yüzde 95’inin enerjiye çevrilmesi,

-Organik atıklarının yüzde yüz geri dönüştürülmesi,

-Kâğıt ve ambalaj atıklarının yüzde yüz geri dönüştürülmesi,

-İBB binalarında enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması,

-İETT filosunun yüzde yüzünün elektrikli olması.”

Kılıçdaroğlu, emekli emniyet mensuplarıyla buluştu

Kılıçdaroğlu, Müze Gazhane’deki etkinliğin ardından Haliç Kongre Merkezi’ne geçerek emekli emniyet mensupları ile buluştu. Kılıçdaroğlu’na CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu eşlik etti.

Kılıçdaroğlu konuşmasında, polislerin emekli maaşı hakkında, “Sizin beklediğiniz ölçüde, 3600 ek göstergenin verilmesi için ben ve arkadaşlarım da elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Bundan emin olmanızı isterim” dedi. Polisliğin kurumsal kültüründen, liyakatinden bahseden ve sıcak siyasetin rahat müdahale etmeyeceği bir kültüre ihtiyacı olduğuna değinen Kılıçdaroğlu sözlerini, “Bir polis arkadaşın söylediği bir cümle var, ‘Polis şehit olmaktan korkmaz ama emekli olmaktan korkar’ emekli olmaktan korkmayacağınız günler çok uzakta değil” diye bitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.