Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Kasım 2021): CHP’den 81 ilde “asgari ücret” açıklaması

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul, Antalya ve İzmir’de hava parçalı bulutlu, Diyarbakır ve Ankara’daysa hava açık ve az bulutlu olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 482 yeni vaka tespit edildi. 228 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 117 milyon 24 bin 461’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın birkaç defa söz vermesine rağmen, 11 aydır binlerce hemşire, tekniker, anestezi teknikeri, acil tıp teknisyeni, ortopedi teknikeri, optisyen, ağız-diş sağlığı teknikeri ve sağlık yöneticisi atanmayı bekliyor. 39 branşta 800 bine yakın sağlık çalışanı ise 2021 atanmaları için Sağlık Bakanlığı’na sesini duyurmak amacıyla Ankara’da buluştu. Özgür Özdemir’in haberini web sitemizden okuyabilir, YouTube’dan izleyebilirsiniz. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 70 kuruş, euro kuru 11 lira 20 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.575 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 559 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,12 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bingöl ve Elazığ’da esnafı ziyaret edecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşülecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bugün saat 14.00’te 81 ilde eşzamanlı olarak asgari ücret ile ilgili kamuoyu açıklaması yapacağını duyurdu. CHP il başkanları, kent meydanlarında, Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nun çalışmaları başlamadan, asgari ücretle çalışan işçilerin talepleri doğrultusunda açıklamada bulunacak. Toplantılarda, “asgari ücretten vergi ve kesintilerin alınmaması” talebi, kamuoyuna duyurulacak. 

İstanbul-Ümraniye’deki Millet Bahçesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün açılacak. 

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının yurtdışına kaçması için sahte kimlik ve belge hazırladığı iddiası ile yargılanan sanığa 16 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Çiftlik Bank davasının iki numaralı sanığı Fatih Aydın, emniyette ifade vermedi ve susma hakkını kullandı. Fatih Aydın, bugün mahkemeye sevk edilecek. 

Yargıtay, kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan evli olduğu erkek Hasan Karabulut’u öldüren ve 15 yıl hapis cezası alan Çilem Doğan’ın cezasını onadı. Tutuksuz yargılanan Doğan, cezaevine girecek.

43. İstanbul Maratonu’na bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’nden 200’e yakın öğrenci, mezun ve akademisyen de katılacak. Boğaziçililer, 7 Kasım Pazar günü yapılacak maratonda özgür ve özerk üniversite için koşacak.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetini öğrenmek için AİHM’e başvurdu, AİHM başvuruyu reddetti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bireysel başvuruda bulunacağını açıkladı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Avrupa Ligi’nde dördüncü hafta, dün (4 Kasım) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Temsilcimiz Galatasaray, sahasında konuk ettiği Lokomotiv Moskova ile 1-1 berabere kaldı. Sarı-kırmızılıların golünü Sofiane Feghouli kaydederken Rusya ekibinin golünü ise François Kamano attı. 

Diğer temsilcimiz Fenerbahçe ise Belçika deplasmanından galibiyetle ile döndü. Sarı-lacivertliler; Mert Hakan Yandaş, Max Meyer ve Mergim Berisha’nın attığı goller ile rakibini 3-0 mağlup etmeyi başardı. 

Öte yandan Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) olağan seçimli genel kurulu, dün (4 Kasım) Ankara’da yapıldı. TBF’nin mevcut başkanı Hidayet Türkoğlu, göreve yeniden seçildi.

Euroleague sekizinci hafta maçında CSKA Moskova’ya konuk olan Fenerbahçe Beko ise Rusya temsilcisini 91-82 yendi ve üçüncü galibiyetini aldı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Almanya’da koronavirüs vaka sayıları rekor seviyede arttı. Son 24 saatte 34 bine yakın vaka tespit edilirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa’yı artan vaka sayıları nedeniyle uyardı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), 100 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerde çalışanlar için koronavirüs aşılarını veya en az haftalık test yapılmasını zorunlu kılan bir federal karar yayınladı. Kararda, işyerlerinin 4 Ocak’a kadar tüm çalışanlarını koronavirüse karşı aşı olmaya teşvik etmeleri, aşı olmayan çalışanlara haftalık test ve maske zorunluluğu uygulamaları gerektiği belirtildi.

İngiltere koronavirüsün tedavisi için geliştirilen ilacın kullanımına onay veren ilk ülke oldu. İngiltere İlaç ve Sağlıklı Düzenleme Kurumu (MHRA), ilacın virüsü hafif geçiren hastalarla orta şiddette geçiren hastalarda kullanılmasına izin verildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26’nın ilk dört günü geride kaldı. Birleşik Krallık hükümeti, zirvede Polonya, Vietnam ve Şili gibi önde gelen kömür kullanıcıları da dahil olmak üzere toplam 190 ülke ve kuruluşun fosil yakıt kullanımından uzaklaşmayı taahhüt ettiğini belirtti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.