Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijer, terör saldırısında yaşamını yitiren 69 kişi için ulusal yas ilan etti

Nijer’de 2 Kasım’da düzenlenen ve 69 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısı sonrası iki günlük ulusal yas ilan edildi. Ülkede, bu yıl terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 599’a yükseldi.

Batı Afrika ülkesi Nijer’in güneybatısında, Mali sınırı yakınlarında salı günü düzenlenen terör saldırısında Banibangou İlçe Belediye Başkanı ve savunma gücü liderinin de aralarında bulunduğu 69 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, El Kaide ve IŞİD bağlantılı grupların saldırıyı düzenlemiş olabileceği üzerinde duruluyor. Saldırganların, Mali sınırından kaçtığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanı Alkache Alhada, ülkenin batısında bulunan Talliberi bölgesinde, Banibangu kasabasının belediye başkanın da bulunduğu bir heyetin kasabaya 55 kilometre uzakta bir köyde pusuya düşürüldü. Alhada, saldırganlar için “kimliği belirsiz silahlı haydutlar” nitelemesinde bulundu.

Ülkede, bugünden itibaren iki günlük ulusal yas ilan edildi.

Komşu ülke Mali’deki El Kaide ve IŞİD bağlantılı cihatçı gruplar, Burkina Faso ve Nijer’de de sık sık saldırı düzenliyor. Bu yıl ülkenin güneybatısında düzenlenen saldırılarda 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Nijer’deki saldırılar nedeniyle son üç yılda 313 bin kişi ülke içinde yer değiştirdi, 235 bin kişi komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) verilerine göre ocaktan temmuza kadar Nijer’in Mali ve Burkina Faso sınırında düzenlenen dokuz saldırıda 420 sivil yaşamını yitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.