Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Hollandalı gazeteci Tom Vennick’i kanunları ihlal ettiği gerekçesiyle sınır dışı etti

Hollanda’nın De Volkskrant gazetesinde Moskova muhabiri olarak çalışan Tom Vennick, Rusya tarafından sınır dışı edildi. Vennick vizesinin iptal edildiğini, basın akreditasyonunu yenilemekte güçlük çektikten sonra ülkeyi terk etmesi için kendisine üç gün süre verildiğini söyledi. Vennick‘in Ocak 2025’e kadar Rusya’ya girmesi de yasaklandı.

Moskova’nın bu kararı, ağustos ayında BBC muhabiri Sarah Rainsford’un “güvenlik tehdidi” gerekçesiyle sınır dışı edilmesinin ardından yakın dönemde alınan ikinci sınır dışı kararı oldu.

Tom Vennick

Resmi olarak Vennick, Rusya İçişleri Bakanlığı tarafından, 2019 yılında geçici adresini bildirmemesi de dahil olmak üzere iki idari ihlal nedeniyle hedef alınmıştı. Bu kararda Moskova ve Amsterdam arasında giderek kötüleşen ikili ilişkilerin rol oynadığı belirtiliyor.

2015’ten beri Rusya’da muhabir olarak bulunan Vennick, sınır dışı edilme kararının kendisini şaşırttığını belirtti. Hollanda’ya dönen Vennick, “Rus meslektaşlarım görevlerini icra ederken ciddi zorluklarla karşılaşıyorlar. Yabancı bir muhabir olarak altı yılda nispeten özgür sayılabilecek şartlarda gazetecilik yaptım” dedi.

De Volkskrant Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Pieter Klok, sınır dışı edilme kararının zamanlamasını “esrarengiz” olarak nitelendirdi ve “1988’den beri Moskova’da muhabiri olan gazete için, gazetecinin zorla ayrılması eşi görülmemiş bir olaydı” dedi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.