Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “İktidarımızın ilk haftasında İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda kadınlara yönelik hayata geçireceği altı çözümü sıraladı. Kılıçdaroğlu, “İktidarımızın ilk haftasında İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacağız” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu sosyal medya paylaşımında, “İktidarımızın ilk altı ayında gençler için telafi edeceklerimizi özetlemiştim. Şimdi sıra, kadınlar için atacağımız hızlı adımları duyurmaya geldi. Bu videoda ilk altı ay içinde kadınlara yönelik hayata geçireceğimiz çözümleri açıklıyorum, milletimizi de şahit olmaya davet ediyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu şunları yazdı:

“1- Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz hemen başlayacak. İstanbul Sözleşmesi’ni bir hafta içerisinde yeniden yürürlüğe koyacağız. Kadına şiddet davalarına bakan, özel ve yetkili mahkemeler ve ayrı bir ceza dairesi kurulacak. Tüm savcı, hakim ve adli kurumlarda çalışanlar bu konuda özel eğitim alacaklar. Her polis karakolunda, ev içi şiddet konusunda eğitim almış ekipler olacak ve içlerinden en az biri kadın olacak. Şiddet bildirimlerinin aile hekimleri tarafından da yapılması için polis ve aile hekimi arasında bir iletişim kanalı oluşturulması sağlanacak. Kadınlara şiddet uygulayan şahıslara indirimsiz bir şekilde hukuki yaptırımlar uygulanacak. Kadına iş yerinde uygulanan ayrımcılığa yönelik de ilk altı ayda net adımlar atacağız. İş yerinde veya evde, her nerede olursa olsun kadına uygulanan fiziki şiddet gibi psikolojik ve ekonomik şiddet de aynı kapsamda suç sayılacak. Umuyorum ki artık kadınlar adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramayacak.

2- Ev kadınlarının sosyal güvence meselesini ilk altı ayda çözeceğiz. 1971 yılından bu yana Türkiye’nin taahhüt ettiği ama yasalaştıramadığı ‘Aile destekleri sigortası’nın yasalaştırılmasını ilk altı ayda sağlayacağım. Ev kadınlığını kanuni iş tanımına dahil edeceğiz. Çalışmayan kadınların sosyal haklarını güvence altına alacağız. Hane geliri asgari ücretin altında olan haneler için aile destekleri sigortasından mali destek sağlanacak. Önce hanedeki kadın adına bankada bir hesap açılacak, sonra o para kadının hesabına yatmaya devam edecek. Ev kadınları güçlendikçe, aileler de güçlenecek. 

3- Kadın istihdamını artırmaya yönelik adımları ilk altı ayda atacağım. Önemli bir hedefimizde çalışmak isteyen ev kadınlarına destek olmaktır. Kobilerin yarı zamanlı kadın istihdamını artırmak için sloganımız, ‘Ev kadınlarına iş, eve aş’ olacaktır. Ev kadınlarını yarı veya tam zamanlı işe alan Kobilerin vereceği maaş ve ödeyeceği vergiye aile destekleri sigortası kapsamında destek vereceğiz. Devlet memuriyetine ev kadınlarının da alınmasını teşvik edeceğiz. Kamuda, üretim kademelerinde en az yüzde 35 kadın kotası uygulamasını sağlayacağım. Devlet, yönetim kademelerinde çalışan kadın oranı yüzde 35 veya üzeri olan özel şirketlere vergi teşviki verecek.

4- Eşinden boşanan kadınlar için ilk altı ayda ‘yeni başlangıçlar fonu’ oluşturacağım. Kadın ve erkek arasındaki nafaka gerginliğini kesinlikle bitireceğim. Eşinden boşanan kadınlara ‘Aile destekleri sigortası’ kapsamında kuracağımız yeni başlangıçlar fonu sayesinde boşanıp başvuran her kadına taşınma ve ev kurma desteği verilecek. Kadın çalışmıyorsa istihdama katılımı için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği verilecek. Kadınlar güçlenecek ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarına yeniden başlayacaklar. Amacımız bu konuda tam adalet düzenini kurmaktır. 

5- Doğum İzni Kanunu’nu ilk altı ayda değiştireceğim. Doğum iznine ayrılmış ve kanuni süre içerisinde işine dönememiş veya işinden ayrılmak zorunda kalmış kadınların, ileri yıllarda yeniden iş hayatlarına dönmeleri halinde istihdam eden kurum ve kuruluşlara yönelik özel vergi teşviklerini ilk altı ayda getireceğim. Böylelikle tüm dünyadaki trendlerin aksine Türk kadınları iş hayatına dönmek istediğinde pozitif ayrımcılık uygulamalarından yararlanmış olacak. 

6- ‘Güçlü Kadın Sağlığı Projesi’ni hemen başlatacağım. Kadın sağlığı programı sayesinde kadınların sağlık, bakım ve hijyen konusunda en büyük güvencesi devlet olacak. Ergenlik çağına giren kız çocuklarının sağlık harcamaları ücretsiz olacak. Rahim kanserini önleyen HPV aşısı da dahil olmak üzere bu konudaki tüm önleyici sağlık harcamaları da devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.