Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Abu Dabi’de artık gayrimüslimler şeriata tabi değil: Medeni kanun kapsamında evlenebilecek ve boşanabilecekler

Birleşik Arap Emirlikleri‘nin (BAE) en büyük emirliği Abu Dabi‘de, gayrimüslimlerin aile meselelerinde şeriat hukuku yerine medeni hukuk uygulanacak. Devlet haber ajansı WAM’ın haberine göre, pazar günü Şeyh Halife bin Zayid el-Nahyan tarafından yayımlanan yeni bir kararnamede, Abu Dabi’de gayrimüslimlerin medeni kanuna göre evlenmelerine, boşanmalarına ve ortak çocuk velayeti almalarına izin verileceğini belirtildi.

Evlilik ve boşanmayla ilgili kişisel statü yasalarının diğer Körfez ülkelerinde olduğu gibi şeriata dayandırıldığı BAE’deki bu düzenleme, ülkenin bölgesel bir ticaret merkezi olarak rekabet üstünlüğünü korumak için attığı son adım.

Şeyh Halife bin Zayid el-Nahyan

Yedi emirlikten oluşan BAE Federasyonu’nun da başkanı olan Abu Dabi Şeyhi Halife bin Zayid el-Nahyan’ın kararnamesi, evlilik, boşanma, nafaka, ortak çocuk velayeti, babalık kanıtı ve miras konularını kapsıyor.

Haberde, gayrimüslimlerin aile meselelerini düzenleyen medeni kanunun, “uluslararası en iyi uygulamalar doğrultusunda” dünyada türünün ilk örneği olduğu belirtildi.

Bu kararname ile Abu Dabi’de gayrimüslimlerin aile meselelerini ele alacak yeni bir mahkeme kurulacak ve hem İngilizce hem de Arapça olarak faaliyet gösterecek.

Geçen yıl BAE’de bir dizi hukuki reform hayata geçirilmişti. Bu reformlar arasında evlilik dışı cinsel ilişki ve alkol tüketiminin suç olmaktan çıkarılması ve sözde “namus cinayetleri” ile uğraşırken hoşgörü hükümlerini iptal etmek bulunuyor.

Bu reformlar, uzun vadeli vizelerin getirilmesini içermenin yanı sıra, Körfez devletinin kendisini yabancı yatırım, turizm ve uzun vadeli ikamet için daha cazip hale getirmesinin bir yolu olarak görülüyor.

Kaynak: Reuters

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.