Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

COP26: Konferansa katılan fosil yakıt endüstrisi ile bağlantılı delegelerin sayısı, ülkelerin delegelerinden fazla

İskoçya’nın Glasgow kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) fosil yakıt endüstrisi ile bağlantılı delegelerin sayısının, ülkelerin delegelerinden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Global Witness adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun liderliğindeki çevreciler, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) başında BM tarafından yayımlanan katılımcı listesini değerlendirdi. Değerlendirmenin sonucunda iklim zirvesine fosil yakıt endüstrisinin çıkarlarıyla bağlantıları bulunan 503 delegenin akredite edildiği belirlendi.

Bu delegelerin petrol ve gaz endüstrileri için lobi faaliyetlerinde bulunduğu söylenirken, çevreciler bu kişilerin zirveye katılmasının yasaklanmasını talep ediyor.

Global Witness’tan Murray Worthy, “Fosil yakıt endüstrisi, iklim kriziyle ilgili gerçek bir hamlede bulunulmasını önlemek ve geciktirmek için onlarca yıl harcadı, bu yüzden bu çok büyük bir sorun. Onların etkisi, 25 yıllık BM iklim görüşmelerinin küresel emisyonlarda gerçek kesintilere gidememesinin en büyük nedenlerinden biri” diye konuştu.

COP26’da delegasyon sayısı ne durumda?

COP26’ya yaklaşık 40 bin kişi katılıyor. BM verilerine göre Brezilya, 479 delege ile en büyük resmi müzakere ekibine sahip.

Glasgow’daki zirveyi düzenleyen İngiltere’nin ise kayıtlı 230 delegesi var.

Fosil yakıt lobicisi tanımlamasına kimler uyuyor?

Global Witness, Corporate Accountability ve değerlendirmede bulunan diğer kuruluşlar, “fosil yakıt lobicisi”ni “bir ticaret birliğinin delegasyonunun parçası” veya “petrol ve gaz şirketlerinin çıkarlarını temsil eden bir grubun üyesi” olarak tanımlıyor.

Genel olarak, zirvede bu çevreler tarafından istihdam edilen veya bunlarla bağlantılı 503 kişi tespit edildi.

Analizde ayrıca şu sonuçlara ulaşıldı:

  • Fosil yakıt lobicileri, Kanada ve Rusya olmak üzere iki ülke delegasyonunun üyesi.
  • COP26’daki fosil yakıt lobisi, son yirmi yılda iklim değişikliğinden en kötü şekilde etkilenen ülkelerden gelen sekiz delegasyonun toplamından daha büyük.
  • 100’den fazla fosil yakıt şirketinin temsil edildiği zirvede, 30 ticaret birliği ve üyelik kuruluşu da yer alıyor.

Belirlenen en büyük gruplardan biri, petrol ve gaz şirketi BP’den üç kişi de dahil olmak üzere 103 delegenin katıldığı Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA).

Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA) zirvede 103 delegeyle temsil ediliyor.

Global Witness’a göre IETA, petrol ve gaz çıkarmaya devam etmelerine izin verilmesinin bir yolu olarak dengeleme ve karbon ticaretini teşvik eden birçok büyük petrol şirketi tarafından destekleniyor.

Worthy, söz konusu birliğin gördüğü işlevin iklim eylemi gibi görünen ancak aslında statükoyu koruyan yanlış çözümlerin ortaya konulmasını sağlamak ve iklim konusunda adım atılmasını engellemek olduğunu belirtti: “Bu, çok sayıda fosil yakıt şirketinin üyesi olduğu bir birlik. Gündemi fosil yakıt şirketleri tarafından yönlendiriliyor ve fosil yakıt şirketlerinin çıkarlarına hizmet ediyor.

IETA ise emisyonları azaltmak için piyasa temelli en verimli araçları bulmak amacıyla zirvede yer aldığını öne sürüyor. Birliğin üyeleri, fosil yakıt şirketlerini ve aynı zamanda bir dizi başka işletmeyi içeriyor.

Hukuk şirketlerimiz, proje geliştiricilerimiz, dünya genelinde temiz teknolojiler uygulayan üyelerimiz var. Bunlar da birliğimizin üyeleri” diyen IETA Sözcüsü Alessandro Vitelli, COP 26’daki mevcudiyetlerini şöyle savundu: “Bugün, yarın birden durmayacak. Aniden fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan emisyonlar ortadan kalkmayacak. Devam eden bir dönüşüm süreci var ve karbon piyasaları bu dönüşümün yaşandığından emin olmak için en iyi yol.”

Çevre gruplarının talebi farklı

Çevre grupları, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tütün endüstrisinin tüm lobicilerini DSÖ toplantılarına katılmasını yasaklayana kadar tütünü yasaklama konusunda ciddi bir adım atmadığına atıfta bulunarak, aynı muamelenin zirvedeki tüm petrol ve doğalgaz şirketlerine karşı da yapılmasını istiyor.

Katılımcıların değerlendirilmesi aşamasındaki çalışmada yer alan Corporate Europe Observatory’den Pascoe Sabido, “Shell ve BP gibi şirketler, fosil gaz üretimlerini artırdıklarını açıkça kabul etmelerine rağmen bu görüşmelerin içindeler. Eğer hedefleri yükseltme konusunda ciddiysek, fosil yakıt lobicileri bu görüşmelere alınmamalı” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.