Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Uygur Kurultayı, 12-14 Kasım’da Prag’da toplanacak

Uygurlar’ın en geniş çatı örgütlenmesi olan Dünya Uygur Kurultayı, Çekya’nın başkenti Prag’da 12-14 Kasım günlerinde toplanacak. Konferans ve toplantı, Dünya Uygur Kongresi, Uygur İnsan Hakları ve Demokrasi Merkezi ve Çekya’da bir sivil toplum kuruluşu olan İnsan Hakları Forumu tarafından düzenlenecek.

“Uygur Hakları: Hesap Verebilirliğe Giden Yol” başlıklı 12 Kasım’daki uluslararası konferansta, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi‘ndeki “eğitim merkezi” adı altındaki kamplarından sağ kurtulanlar, akademisyenler, siyasetçiler, hukukçular ve diplomatlar bir araya gelecek.

Konferansta Uygurlar’ın uğradığı insan hakları ihlallerine karşı politika önerileri, Çin’e karşı hak savunuculuğunda başvurulabilecek yasal yollar ve Uygurlar’ın yaşadıklarını dünya kamuoyuna duyurmak için uygulanacak yöntemler üzerine konuşulacak. 25’ten fazla ülkeden 200’den fazla delegenin katılacağı Dünya Uygur Kurultayı 7. Genel Kurul toplantısında önümüzdeki üç yıllık süre için yönetim kadrosu seçilecek.

Toplantıda sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasetçiler, hukukçular ve akademisyenler Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman halklara yönelik insan hakları ihlallerinde gelinen noktayı değerlendirecek.

Toplantı ile ilgili paylaşılan metinde Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, “Geçen birkaç ay boyunca genel kurula hazırlanmak için gece gündüz çalıştık. Diyasporadaki Uygur halkına, kendilerini kimin temsil edeceğini seçme hakkı Çin hükümeti tarafından elinden alınan Doğu Türkistan’daki Uygurlar’ın aksine demokratik araçları sunabilmemiz çok önemli” dedi. İsa ayrıca, uluslararası toplumu somut adımlar atmaya davet ederek, “Sadece daha fazla dikkat etmemeli, yaptırım uygulamak gibi somut adımlar atmalıyız. Bu, küresel camianın ahlaki yükümlülüğüdür” ifadelerini kullandı.

Konferansa uzman tanık olarak katılacak Alman araştırmacı Dr. Adrian Zenz ise konferans ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Çin hükümetinin uzun vadede ne yapmayı planladığı konusunda artık çok daha net bir fikrimiz var. Şimdi devletlerin bunu soykırım olarak belirlememesi çok daha zor olacak.”

Prag’daki Dünya Uygur Kongresi 7. Genel Kurulu ve uluslararası konferansı ile eşzamanlı olarak “Çekya’da Uygur Günleri” kapsamında halka açık münazaralar, akademik konferanslar, kitap tanıtımları ve film gösterimleri düzenlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.