Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Küresel sıcaklık artışı 2 dereceyi bulursa 1 milyar insanın hayatı tehlikeye girecek

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında bu yıl İskoçya’nın Glasgow şehrinde 26’ncısı düzenlenen COP26 Zirvesi’nde yayımlanan bir çalışma, iklim krizi nedeniyle yükselen sıcaklık seviyelerinin ölümcül bir düzeye yaklaştığını ortaya koydu. İngiliz meteoroloji kurumu Met Office’in araştırmasına göre, iklim krizinin neden olduğu küresel sıcaklık artışı yalnızca 2 derece olsa bile, bir milyar insan aşırı sıcaklıklardan etkilenecek.

Acil önlemler alınmazsa dünya nüfusunun yarısı aşırı sıcaklıklar nedeniyle zarar görecek

Araştırmayı yürüten Met Office, yaş termometre aracılığıyla ısı ve nem seviyelerini birlikte değerlendiren ölçümler yaptı. Met Office’in verilerine göre, ısı ve nem kombinasyonu yaş termometrede 35 dereceyi bulduğunda insan vücudu terleyerek serinleyemeyecek ve bu değer, gölgede bulunan sağlıklı insanların bile altı saat içinde ölmesine neden olacak. Diğer yandan, insanların sıcak çarpmasından korunmak için düzenli olarak dinlenmeleri gereken 32 derece, yaşanabilir yaş termometre sıcaklığının üst sınırı olarak kabul ediliyor.

Araştırmaya göre, iklim krizini sona erdirmek için acil önlemler alınmazsa, küresel sıcaklık 4 derece seviyesine kadar yükselebilir. Bu durum, dünya nüfusunun yarısının aşırı sıcaklık nedeniyle zarar göreceği anlamına geliyor.

Aşırı sıcaklıkların görüldüğü şehir sayısı son yıllarda üç katına çıktı

Araştırma, küresel ısınmanın en belirgin etkisinin sıcaklık artışı olduğunu öne sürdü. Bulgulara göre dünyada aşırı sıcaklıkların rastlandığı şehir sayısı son birkaç yılda üç katına çıktı. Diğer yandan, 2020’nin yaz aylarında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) nüfusunun dörtte birinden fazlası aşırı sıcaklıklar nedeniyle rahatsızlandı, mide bulantısı ve kramp gibi semptomlar gösterdi. Resmi iklim danışmanları, İngiliz hükümetini, hastaneler ve okullar gibi kurumların sıcaklık artışının etkileri için hazırlıksız olduğu konusunda uyardı.

DSÖ: “Son 20 yılda sıcak hava dalgaları nedeniyle dünyada en az 166 bin kişi hayatını kaybetti”

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre son 20 yılda, sıcak hava dalgaları nedeniyle dünya genelinde en az 166 bin kişi hayatını kaybetti.

Met Office’ten Andy Wiltshire, “İklim krizinin etkilerinin her biri, tek başına bile, geleceğe dair korkunç senaryolar sunuyor. Ancak iklim değişikliği birden fazla etkiyi beraberinde getirecek. Dolayısıyla, dünyada bazı bölgelerin birden fazla faktörden etkileneceğini biliyoruz” dedi.

“Tropik bölgeler, aşırı sıcaklıklardan daha çok etkilense de tüm dünya benzer sorunlarla karşılaşacak”

Wiltshire’a göre, Brezilya, Etiyopya ve Hindistan gibi tropik ülkeler, aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenen bölgeler olacak. Öte yandan, bu ülkelerin bazı bölgeleri halihazırda yaşanabilirliğin sınırlarına doğru ilerliyor. Ancak aşırı sıcaklıkların etkisi bu bölgeyle sınırlı değil. Met Office’den Prof. Albert Klein Tank’a göre sıcaklık artışından en büyük darbeyi alacak tropik bölgeler olsa da İngiltere ve Avrupa dahil dünyanın tüm bölgelerinin iklim değişikliğinden etkilenmeye devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.