Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Bu iktidardakilerin porsiyonları büyük ama vatandaşa ‘Porsiyonları küçültün’ diyorlar, bu millet iktidarın ampulünü söndürerek tasarruf edecek”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (9 Kasım) partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, “İktidara geldiğimizde bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayacağız” derken üst yönetimde kadınlara yüzde 35 kota uygulanacağını söyledi. Asgari ücret ve ekonomi hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

“Bize düşen görev ikinci yüzyılda Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bize miras bıraktığı cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmaktır”

Kılıçdaroğlu konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başladı. Atatürk’e bütün dünyanın saygı duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, görevlerinin cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak olduğunu söyledi:

“Yarın, bütün dünyanın saygı duyduğu bir liderin 83. ölüm yıldönümü. Atatürk, ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir’ dedi. Her CHP’li, yaşı cinsiyeti ne olursa olsun kimsesiz hissedenlerin yanında olacak. Mustafa Kemal savaş meydanlarından geldi ama ‘Yurtta barış cihanda barış’ dedi. Bütün amacı ülkenin bağımsızlığıydı. Bize düşen görev ikinci yüzyılda Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bize miras bıraktığı cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmaktır.”

“Kadına şiddet konusunda özel yetkili mahkemeler kurulacak”

“Biz kadınların haklarını kadınlara teslim edeceğiz” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayacaklarını söyledi. Cezalarda indirim yapılmayacağını da belirten CHP lideri, bu konuda özel yetkili mahkemeler kurulacağını da duyurdu: “Şiddet uyguladık, hapse atıldık. Güzel elbise giydin, hâkime yağ çektin. Sonra ‘Cezamı düşürün’ diyorsun. Buna da izin vermeyeceğim. Cezalarda en ufak bir indirim olmayacak. Bu konuda özel yetkili mahkemeler kurulacak. Yargıtay’da da altı ay içinde özel bir daire olacak. Ev içi şiddette olay karakola intikal ederse özel eğitilmiş birimler olacak ve burada en az bir kadın olacak.”

“İlk altı ay içinde üst yönetimde en az yüzde 35 kadın kotası olacak”

Devlet yönetiminde yüzde 35 kadın kotası uygulanacağını da belirten Kılıçdaroğlu, “Devlet kademelerinde, üst yönetimde usulen ayıp olmasın diye birkaç kadın yönetici var. İlk altı ay içinde üst yönetimde en az yüzde 35 kadın kotası olacak. Kadın lehine pozitif ayrımcılık yapacağız. Doğum izninden sonra tekrar işe dönmek istiyorsa daha geniş bir zaman diliminde kadının işe dönmesini sağlayacağız” dedi.

“Kanal İstanbul projesini alan olursa ağır bedeller ödeyecektir”

Kılıçdaroğlu’nun gündeminde Kanal İstanbul projesi de vardı. İhaleye giren şirketlerin ve kişilerin ağır bedeller ödeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Kanal İstanbul projesini alan olursa ağır bedeller ödeyecektir. İster içeriden, ister dışarıdan bu coğrafyaya ihanet etmek üzere açılan ihaleyi birisi alıyorsa, o ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir. Büyükelçiliklere de yazı yazdım. ‘Eğer sizin ülkenizden bir şirket İstanbul’u yağmalarsa o da ağır bedeller ödeyecektir’ dedim.”

“Bu millet ampulü söndürerek tasarruf yapacak”

İcra dairelerindeki dosya sayısının 23 milyonu aştığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, son gelen zamlarla beraber kış aylarının ekonomik açıdan çok daha ağır geçeceğini söyledi. 10 milyon civarında asgari ücretli olduğunu ve cumhuriyet tarihinde ilk kez asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirten CHP lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret eskiden 385 dolardı, şimdi 291 dolara düştü. 94 dolar kayıp var. Derhal asgari ücret tespit komisyonunu toplayın, rakamı yükseltin, hiç değilse vatandaş bu kışı huzurlu geçirsin. Yeni yılda tespit edilen rakam üzerine yeni bir asgari ücret tespit edersiniz. Bu yapılmadı. Bunların porsiyonları büyük ama vatandaşa ‘Porsiyonları küçültün’ diyorlar. Bu millet ampulü söndürerek tasarruf yapacak.” 

“Yiğidin karşısına çıkacak adamın namuslu ve temiz olması lazım”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirmeye devam eden Kılıçdaroğlu, “çakma ekonomist” dediği Erdoğan’a televizyonda tartışma çağrısında bulundu: “Madem sen ekonomistsin, gel kardeşim, A Haber senin yayın organın zaten. Ne desen onu allayıp pulluyor. Gel çık karşıma. Hiçbir şey sormayacağım. Sadece şehir hastanelerini soracağım. Soruları önceden vereceğim. Cevapları da promptera yaz istersen. Onu da oku. Benim soracağım bütün sorulara samimi, düzgün cevaplar isteyeceğim ama karşıma çıkamaz. Yiğidin karşısına çıkacak adamın namuslu ve temiz olması lazım.”

“Çiftçilerin aldıkları kredilerin faizlerini sileceğiz”

Çiftçi ve köylülerin sorunlarını da dile getiren Kılıçdaroğlu, “Çiftçi kardeşlerime sesleniyorum. Size sözüm var. Sorunlarınızı çözeceğiz. Bunlar söz verdikleri 30 lirayı bile ödeyemezken biz iktidar olduğumuzda bir hafta içinde banka ya da tarım kredi kooperatiflerinden aldığınız kredilerin faizlerini sileceğiz. Toprak işleyen çiftçilerin toprak analizlerine ihtiyacı var. Her köye ya ziraat mühendisi ya ziraat teknisyeni, hayvancılıkla uğraşılan her köye bir veteriner atayacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.