Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çıplak arama davasında sanık polis hakkında yakalama kararı – Mücella Yapıcı: “Ben değil siz utanın”

Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alınan mimar Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı’nın maruz bırakıldığı çıplak aramaya ilişkin üç polisin “işkence” suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Gözaltında mide kanaması geçirdiğini söyleyen Mücella Yapıcı, “‘Soyun’ dendi. Neden soyunmam gerektiğini sorduğumda ‘Bu işler böyle’ dendi. Bana ‘utanma’ dediler orada kızım yaşındaki memurlar. ‘Ben niye utanayım, siz utanın’ dedim” diyerek yaşadıklarını anlattı. Mahkeme, ifadesi alınamayan sanık polis Songül Ekin Kılınç’ın savunma vermekten kaçındığını belirterek hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. 

Gezi Parkı eylemleri sırasında 8 Temmuz 2013’te aralarında mimar Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu Taksim Dayanışması üyesi kadınların maruz bırakıldığı çıplak aramayla ilgili üç polisin “işkence” suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mücella Yapıcı, kızı Cansu Yapıcı ile avukatı duruşmada hazır bulundu.

Sanık polisin yüz görülmedi

Sanık polislerden Levent Mustafaoğlu duruşmaya Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Leventoğlu’nun yüzünün görülmemesi nedeniyle mahkeme heyeti ayağa kalkmasını istedi. Ancak Mustafaoğlu, rahatsız olduğunu söyleyerek oturarak savunma yapmak istedi. 15 yıldır görev yaptığını ve pek çok operasyona katıldığını belirten sanık polis, hakkındaki iddiaları reddetti. Mücella Yapıcı’nın her saat başında alması gereken ilaçların düzenli bir şekilde verildiğini savunan Mustafaoğlu, tuvaletlerin kameralarla izlendiği iddiasını da reddetti.

Mücella Yapıcı çıplak aramayı anlattı

Mücella Yapıcı, duruşmada olay günü yaşananları anlattı. Gezi Parkı civarında polisler tarafından engellendiklerini ve etraflarının sarıldığını belirten Yapıcı, “Taciz gözaltı aracında başladı.Senin bir gözün toprağa bakıyor. Burada ne işin var? Bu daha bir şey değil daha neler yapacağızgibi tehdit ve hakaret içeren sözler söylendi” diye konuştu.

Kalp, tansiyon, damar ve KOAH hastası olduğunu belirten Yapıcı, didik didik arandıkları emniyette mide kanaması geçirdiğini belirterek şöyle devam etti:

“Kızımla beni bir hücreye koydular. Gözaltına alındığımızda bir sürü boş oda vardı. Buna rağmen inanılmaz havasızdı. Sonra polisler geldi ve ‘İnce arayacağız’ dediler. Başka bir yere götürdüler, soyunmamı istediler, soyundum. Koskoca kadınım, ‘çömel’ dediler, ‘öksür’ dediler. Kimse bunun niye bir gereklilik olduğunu söylemedi.  ‘Utanma’ dediler. ‘Ben de niye utanayım, siz utanın’ dedim. İlaçlarımı istediğimde ‘Burada senin uşağın mı var’ dediler. Klima çalışmadığı için nefes almak mümkün değildi.”

İstedikleri temel ihtiyaç maddelerinin verilmediğini, havasız bir ortamda bekletildiklerini, çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını aktaran Cansu Yapıcı da “Bu anlattıklarımızın bir karşılığının olması gerekiyor” dedi.

Avukat Meriç Eyüpoğlu da olay sırasında 52 kişinin gözaltına alındığını belirterek, yedi kadının tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Gelecek duruşma 10 Şubat’ta

Ara kararını açıklayan mahkemeye heyeti, duruşmaya katılmayan sanık polis Songül Ekim Kılıç hakkında yakalama kararı çıkardı. Ayrıca sanık polis Levent Mustafaoğlu’nun ilaç kayıt defterinin ve kamera kayıtlarının dosyaya konulma talebini kabul etti. Gelecek duruşma 10 Şubat 2022’de yapılacak.

Çıplak arama tartışması

TBMM Genel Kurulu’nda 18 Şubat 2021’de HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, gözaltında ve cezaevlerinde çıplak arama yapılmasını gündeme getirdi. Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu, kurgusal bir harekettir ve biliyoruz ki size bir ‘Aferin’ geldi. Hapisteki bu çıplaklıkla alakalı mevzuyu başlatan FETÖ’cü kadınlara bekledikleri yerden bir takdirname geldi” dedi. Zengin’in bu sözleri tartışmanın fitilini ateşledi.

Mücella Yapıcı, sosyal medyadaki açıklamasında, “Öyle mi? Siz de hiç utanma arlanma yok mu? Bir parkı savundum diye beni 60 yaşımda aşağılayıcı bir şekilde çıplak aramaya maruz bıraktınız ve bunu başka kadınlar yaşamasın diye açık açık ifşa etmek zorunda kaldım…Açtığım dava hâlâ devam ediyor… Susun bari…” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.