Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (5): Furkan Korkmaz’ın, Philadelphia 76ers’taki artan takım kimyasına etkisi – Doğu Konferansı’nda öne çıkanlar; Brooklyn Nets, Washington Wizards ve pota altını domine eden Jarrett Allen

NBA’de 2021-2022 sezonunda Furkan Korkmaz, yıllardır beklenen takımdaki görevinin artışıyla bir üst basamağa çıkma hedefini gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz hafta dikkat çeken performanslar, Doğu Konferansı’nda takım olarak Philadelphia 76ers, Brooklyn Nets ve Washington Wizards’tan, bireysel olarak Jarrett Allen’dan geldi.

1) Philadelphia 76ers’ın takım kimyası

Philadelphia 76ers, Joel Embiid’in dinleneceği için New York Knicks maçında oynamayacağının açıklanmasının ardından koronavirüs protokollerine girdiği haberiyle sarsıldı. Embiid’in tekrar parkede yer alabilmesi için ya 10 gün karantinada durması ya da 24 saat arayla iki tane üst üste negatif koronavirüs testi vermesi gerekiyor. New York Knicks’e 103-96 mağlup olan Sixers, Ben Simmons dışında Tobias Harris, Danny Greeen, Matisse Tybulle’un da maç kaçırdığı bir dönemde üst üste altı maç kazandı.

Sırasıyla Detroit, Atlanta, Portland, Chicago tekrar Detroit ile Chicago’yu mağlup eden Philadelphia 76ers’ın bu başarısının en önemli sebebi Joel Embiid’in, “Sahip olduğumuz takım kimyası, önceki yıllardan oldukça farklı.” açıklaması. Dar bir rotasyonla mücadele eden Sixers’ta Furkan Korkmaz’la beraber Tyrese Maxey, Georges Niang ve Andre Drummond sorumluluk almaktan çekinmedi.

NBA’in resmi güç sıralamasında dördüncü sıraya çıkan Philadelphia 76ers, bu haftaya başlarken 100 pozisyonda 115.4 sayıyla hücum verimliliğinde ligin zirvesinde yer alıyordu. Geçtiğimiz yaz kadroya katılan Georges Niang parkeye akıl katmasının yanı sıra maç başına 12.2 sayı, 2.5 ribaund, 1.6 asist ortalamaları yakalarken NBA’deki ikinci sezonunu geçiren Tyrese Maxey 14.4 sayı, 4.7 asist, 3.6 ribaund ile beklenin dahi üzerinde bir sıçrama yaptı. Buradan Sixers’ın önemli parçası Furkan Korkmaz ile panoramanın ikinci maddesine geçebiliriz.

2) Furkan Korkmaz’dan harika performanslar

Furkan Korkmaz, Philadelphia 76ers’ın 8-3 dereceyle başlangıcında en önemli pay sahiplerinden biri. Furkan, Chicago Bulls karşısında 7/9 üçlük isabet oranıyla 11’i son çeyrekte olmak üzere 25 sayı, 6 ribaund ile oynadı. Yine dördüncü çeyrekte skorer oynayan Furkan Korkmaz, kaybedilen Knicks karşılaşmasında 19 sayıyla takımın en skorer ismi oldu. 

Furkan Korkmaz’ın Bulls karşısında harika performansından kesitler:

Furkan 10 maçta, %42.4 üçlük yüzdesiyle 13.1 sayı, 2.7 asist, 2.4 ribaund ortalamaları yakaladı. Milli basketbolcumuzun gelişimi hakkında Joel Embiid, “Furkan’ın sabit bir şutör rolünden nereye geldiğine bakarsanız, çalışmalarının onu daha komplike bir oyuncu haline getirdiğini görebilirsiniz.” sözlerini kullandı.

Alperen Şengün, Daniel Theis’ın olmadığı maçlarda ilk beş başlarken Houston Rockets, 10 maçta yalnızca bir galibiyet alabildi. Alperen Kasım ayında oynadığı dört maçta önceki maçlara yakın bir performans ortaya koyarken en dikkat çekici durum, beş üçlük deneyerek üç isabet bulması oldu.

Alperen Şengün’ün Golden State Warriors maçı performansı:

Cleveland Cavaliers’ın 102-101 kazandığı Toronto Raptors karşılaşmasında çift haneli skor serisini sürdürüp 5/10 üçlükle 17 sayı bulan Cedi Osman, son maçında New York Knicks karşısında iki sayı bulabildi. Cleveland Cavaliers’ta Isaac Okoro ve Lauri Markkanen’in yokluğu sürerken Collin Sexton’ın, sol dizindeki menisküs yırtığı sebebiyle süresiz şekilde parkelerden uzak kalacağı açıklandı. Sexton’ın uzun süreli yokluğu, Cavs’te kadro dinamiklerini etkileyecek bir durum.

Cedi Osman’ın beş üçlük attığı Toronto maçı performansı:

3) LeBron James’ten sonra Cleveland formasıyla haftanın oyuncusu seçilen ilk isim: Jarrett Allen 

Cleveland Cavaliers’ın çaylak Evan Mobley ile birlikte en iyi performans gösteren oyuncusu, Jarrett Allen. NBA’in üçüncü haftasında Batı Konferansı’nın en iyi oyuncusu, performansına dördüncü NBA panoramada değindiğimiz Paul George olurken Doğu Konferansı’nda ödülün sahibi Jarrett Allen oldu. Böylece Allen, LeBron James’in (2018) ardından Cleveland formasıyla haftanın en iyi oyuncusu ödülünü alan ilk isim oldu.

Cleveland Cavaliers’ın dörtte dört yaptığı haftada Jarrett Allen %63.3 saha içiyle 20.5 sayı, 16.3 ribaund, 2.5 asist, 1.3 blok istatistikleri yakaladı. Evan Mobley – Jarrett Allen ikilisi, kağıt üzerinde modern NBA takım yapısında ideal bir 4-5 rotasyonu değil ancak iki isim de kesişen ve ayrılan meziyetleriyle ideal pivot oyuncuları. Çember koruma, kısa karşısında kalabilme, yüksek yüzdeyle hücum etme gibi artılarının yanı sıra Mobley ve Allen akıllı basketbolcular ve maç başına toplam 4.1 asist yapıyorlar.   

4.     Kevin Durant ve Brooklyn Nets

Şu anda 7-4 dereceye sahip olan Brooklyn Nets, dün Chicago Bulls’a 118-95 mağlup olana kadar üst üste beş galibiyet almıştı. Nets bu beş maçlık seride 100 pozisyonda 111 sayı bularak hücum performansını arttırırken bu gelişimde ana sebeplerden biri, James Harden’ın form durumunun yükselmesi oldu. Ayrıca Brooklyn, Atlanta, Detroit ve Toronto galibiyetlerinde attığı sayıların %73’ünü asist üzerinden bulmayı başardı.

Brooklyn Nets, NBA’in resmi üçüncü hafta güç sıralamasında üçüncü sıraya yükselirken Kevin Durant, %56.7 saha içi isabet oranıyla maç başına 29.5 sayı, 8.7 ribaund ve 5.3 asist ile harika performans gösteriyor. Durant zaman zaman aşil sakatlığının ardından daha iyi bir basketbolcu görüntüsü çiziyor ve yaş aldığını da göz önünde bulundurunca, akıl almaz bir performansa tanıklık ediyoruz.

5) Yepyeni Washington Wizards

NBA’in en tartışmalı takımlarından biri olan Washington Wizards, şu anda 7-3 derecesiyle Doğu Konferansı’nda dördüncü sırada yer alıyor. Wizards 103.1 ile savunma verimliliğinde lig genelinde beşinci konumda. Washington’ın savunmasında yaşanan gelişim, takım sinerjisi ve uyumunda yaşanan gelişimin göstergesi niteliğinde.

Takıma yeni katılan Spencer Dinwiddie, Kyle Kuzma, Montrezl Harrell ve Kentavious Caldwell-Pope adaptasyon sürecini hızlı geçirirken geçtiğimiz sezon ortasından beri takımda olan Daniel Gafford, değerli katkı sağlıyor. Kuzma maç başına 9.5 ribaund ile takımın en çok ribaund alan ismi olurken Harrell, %63.6 saha içi yüzdesiyle 17.7 sayı, 9.1 ribaund, 1.3 blok ortalamalarıyla mücadele ediyor.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.