Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB: “Koronavirüs hastalığının ağır geçmesi, koronavirüs sonrası için risk teşkil ediyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez hazırladığı çevrimiçi “Salgında Merak Ettiklerimiz” programının 30’uncusuna Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk konuk oldu. Köktürk, “Koronavirüs hastalığının ağır geçmesi, koronavirüs sonrası için risk teşkil ediyor” dedi.

Koronavirüsün akut döneminin ardından hastalığın bir kısım belirtilerinin bazı hastalarda devam ettiğini söyleyen Köktürk, dört haftalık koronavirüs döneminden sonra başlayan süreci “koronavirüs sonrası” olarak adlandırdıklarını belirtti. Bu dönemin de erken ve uzun olarak ikiye ayrıldığını anlatan Köktürk, erken dönemin dört hafta ile üç ay arasındaki süreci kapsadığını; üç aydan sonraki sürecin ise uzun dönem olduğunu söyledi. Köktürk; halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, bazı bilişsel bozukluklar, anksiyete ve depresyonun koronavirüs geçirmiş hastalarda görülmesinin “koronavirüs sonrası” için önemli belirtiler sayılabileceğini aktardı.

Konuşmasında “koronavirüs sonrası” için uygulanan tedavi yöntemlerinden de bahseden Köktürk, belirtilere bağlı olarak tedavi yöntemlerinin farklılaşabileceğini ancak her “koronavirüs sonrası” hastasının fiziksel egzersizlere, rehabilitasyon programına ve psikolojik desteğe ihtiyacı olabileceğini ileri sürdü. Koronavirüs hastalığının ağır geçmesinin “koronavirüs sonrası” için risk teşkil ettiğini belirten Köktürk, hastanın yaşını, diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp hastalıklarını, bakteriyel enfeksiyonları, uzun süreli kortizon kullanımını da risk unsurları arasında sıraladı.

Köktürk, koronavirüsün atlatılmasından sonra hastalara iyi ve dengeli beslenmelerini, bağışıklık sistemini güçlendirici doğal vitaminler almalarını ve kasları yeniden güçlendirecek fiziksel aktiviteleri önerdi. Konuşmasının sonunda Köktürk, koronavirüs hastalığı sonrası tedbirlerin elden bırakılmamasına, maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilmesine ve aşı olmanın gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Nurdan Köktürk, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

·         “Hastalığın öncesi ve sonrasında tedbirlere dikkat edilmeli, mutlaka aşı olunmalı.

·         ‘Koronavirüs sonrası’nın belirtileri ciddiye alınmalı.

·         Obezite, hem koronavirüs hem de koronavirüs sonrası için önemli riskler içermektedir. Obezite sorunu yaşayanların bir an önce diyete başlamaları gerekir.

·         Hastalığın ardından dengeli ve düzenli beslenme, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve fiziksel aktiviteler çok önemlidir.

·        Koronavirüs sonrası zatürre olanların koronavirüs sonrası döneminde sağlık kuruluşlarında başvurması ve kontrolden geçmeleri gerekmektedir.”

Yayının tamamı için tıklayın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.