Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ed Aarons, The Guardian’a yazdı: “Premier Lig’de yaprak dökümü erken başladı”

İngiltere Premier Lig’de teknik direktör kıyımı başladı. The Guardian’a yazan Ed Aarons’ın “Premier League’s sacking season seems to be back in full swing after hiatus/Premier Lig’de yaprak dökümü erken başladı” yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Sedat Efekan Özener çevirdi.

Premier Lig’de yaprak dökümü erken başladı

Dean Smith’in Aston Villa ile yollarının ayrılması, Premier League’de teknik direktör olmanın ne kadar zorlu olduğunun göstergesi gibi. Dean Smith ve öğrencileri geçtiğimiz yıl bugünlerde milli araya biri 7-2’lik Liverpool maçı olmak üzere yedi maçta beş galibiyetle girmişti. Yetiştiği kulüpte başarılı bir sezon geçiren ve 2020-21 sezonunu 11. sırada tamamlayan Dean Smith, 2021-22 sezonunun ilk 11 maçında üç galibiyet, bir beraberlik ve yedi mağlubiyet almasının ardından kovuldu.

Aynı dönemde Norwich City, sezonun ilk galibiyetinin ardından Daniel Farke’yle yollarını ayırdı. Newcastle United’ın Steve Bruce, Tottenham Hotspur’un Nuno Espirito Santo ve Watford’ın Xisco Munoz’la yollarını ayırdığı göz önünde bulundurulunca Premier League’de bu sezon 11 haftada değişen menajer sayısı, geçtiğimiz sezonun tamamını aşmış durumda. Puan tablosunun son beş sırasında yer alan takımlar arasında yoluna devam eden tek birliktelik, Burnley ve Sean Dyche.

2020-21 sezonuyla kıyaslamak gerekirse Premier League’de ilk menajer değişimi, 16 Aralık tarihinde Slaven Bilic ile West Bromwich Albion’ın yollarının ayrılmasıyla olmuştu. Bilic’i Frank Lampard (Chelsea), Chris Wilder (Sheffield United) ve Jose Mourinho (Tottenham Hotspur) takip etmişti. İki sezon arasındaki farkta, tribünde seyircilerin olup olmaması bir faktör.

Sezonun yaklaşık üçte birinde yaşanan beş menajer değişimi, düz oran orantıyla sezonda 15 değişim demek. Bu durum en son 2017-18 sezonunda yaşanmıştı. Frank de Boer, dört maçta gol atamadan mağlup olmasının ardından Crystal Palace tarafından kovulmuştu. Yani bu sayıya ulaşılması için, olağan dışı bazı gelişmeler olması gerekiyor.

Şaşırtıcı olmayan şekilde Ole Gunnar Solksjaer ve öğrencilerinin Manchester derbisinde teslim olmasının ardından Premier League’den ayrılmaya en yakın aday Solksjaer. İyi başlangıcını sürdüremeyen Everton’ın teknik direktörü Rafael Benitez ve düşme potasının hemen üstünde yer alan Watford’ın başındaki Claudio Ranieri diğer isimler.

Bu üçlü dışındaki takımların ise radikal bir değişiklik yapmasının düşük ihtimal olduğunu düşünüyorum. Southampton – Ralph Hasenhüttl birlikteliği 9-0’lık yenilgilerden sonra bitmedi ve dört maçlık yenilmezlik serileri onları 13. sıraya taşıdı. Leeds United ve Brentford’ın, Marcelo Bielsa ve Thomas Frank ile ilişkileri oldukça sağlam. Crystal Palace’ın Patrick Viera yönetiminde Manchester City ile dahi oyun olarak aşık atabilen bir takıma dönüşmesi, Fransız teknik direktörün yerini sağlamlaştırıyor.

Burnley sezona sıkıntılı başladı ancak son iki maçta Brentford’u 3-1 mağlup edip Chelsea ile 1-1 berabere kaldılar. 2012’den beri Burnley’i çalıştıran Sean Dyche, geçtiğimiz Eylül ayında imzaladığı dört yıllık sözleşmeyi tamamladığı takdirde Premier League’de tek takımda 10 yıl çalışma eşiğini aşacak. Bu başarıyı gösteren son isim, bir sezonluk Burnley tecrübesi dışında 12 yıl Bournemouth’u çalıştıran, Newcastle United’ın yeni teknik direktörü Eddie Howe olmuştu.

Premier League’de sekiz maçtır yenilmeyen ve beşinci sıraya çıkan Arsenal ile Mikel Arteta, kritik bir eşik aştılar. Bruno Large, Espirito Santo döneminin ardından Wolverhampton’da iyi bir başlangıç yaptı ve sekizinci sırada yer alıyorlar. Graham Potter – Brighton, David Moyes – West Ham United birliktelikleri ise zaten performans olarak tartışılmaz durumda.

Thomas Tuchel, Jurgen Klopp ve Pep Guardiola diğer tüm teknik direktörlerden ayrı bir yerde. Brandon Rogers ve Leicester City sezona iyi başlamadı ve Rogers’ın ismi zaman zaman önemli takımlarla anılıyor ancak şu an için iki taraf adına da bir problem gözükmüyor.

Ole Gunnar Solksjaer, sezon ortasında takımdan ayrılmayı 2014’te Cardiff City’de tecrübe etti. Solksjaer bugüne kadar kırılma anlarında Manchester United’ın başında kalmayı başardı ancak taze Daniel Farke ve Dean Smith örneklerinden, her an tetikte olması gerektiği mesajını çıkarmıştır.

Yazan: Ed Aarons

Çeviren: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: https://www.theguardian.com/football/2021/nov/08/premier-league-sacking-season-aston-villa-newcastle-spurs

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler