Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Kasım 2021): Atatürk’ün ölümünün 83. yıldönümü

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün aktardıklarına göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, Antalya, Ankara, Diyarbakır ve İzmir’de hava parçalı bulutlu olacak. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcaklığın 6 ile 10 derece arasında azaldığını, kuzey, iç ve doğu kesimlerde yer yer mevsim normallerinin altına ineceğini aktarıyor. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 662 yeni vaka tespit edildi, 196 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 117 milyon 736 bin 481’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 74 kuruş, euro kuru 11 lira 28 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.615 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 572 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,19 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına ilişkin işgücü istatistikleri ile inşaat maliyet ve dış ticaret endeksi verilerini açıklayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücrette hiç kimsenin endişesi olmasın. Emeği koruyan, enflasyona ezdirmeyen, insanımızın başını dik tutacak bir ücret seviyesinde işçi ve iş veren sendikalarımızla bir araya gelerek insanlarımızı gülümsetecek bir rakama ulaşacağız” dedi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 83. ölüm yıldönümü. Atatürk, Anıtkabir’de resmi törenle anılacak, törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ile Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu katılacak. 

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk askerinin Azerbaycan’daki görev süresinin uzatılmasına ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Paris İklim Anlaşması yürürlüğe girecek. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nu ağırlayacak. 

Malatya’da dün (9 Kasım) akşam saatlerinde iki katlı bir bina henüz bilinmeyen nedenle çöktü. 13 kişi yaralı olarak kurtarıldı. 13 yaralıdan sekizi taburcu edildi, hayati riski bulunmayan bir kişinin yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Binada tadilat yaptırdığı belirlenen işyeri sahibinin de aralarında bulunduğu dört kişi gözaltına alındı. Arama-kurtarma çalışmaları sona erdi, ekipler bina nedeniyle oluşan enkazı kontrollü bir şekilde kaldırmaya başladı. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün (9 Kasım) partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Konuşmasında İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın grup başkanvekilliğinden istifa etmesine neden olan olayı değerlendiren Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da “Sen de milletimize küfreden Mehmet Cengiz’in aldığı ihaleleri iptal et” çağrısında bulundu. İl ziyaretlerine devam edeceklerini belirten Akşener, “Hatalarımızdan aldığımız derslerle her geçen gün büyüyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (9 Kasım) partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, “İktidara geldiğimizde bir hafta içinde İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayacağız” derken üst yönetimde kadınlara yüzde 35 kota uygulanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirmeye devam eden Kılıçdaroğlu, “çakma ekonomist” dediği Erdoğan’a televizyonda tartışma çağrısında bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısındaki konuşmasındaki hedefinde, her konuşmasında olduğu gibi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Konuşmasının uzun bir bölümünde Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Bahçeli, “CHP milli irade ile yollarını bir daha kavuşmamak üzere ayırmıştır, Kılıçdaroğlu’nun suyu ısınmış, miadı dolmuştur” dedi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) HDP’ye yönelik kapatma davasını reddetme çağrısında bulundu. Sancar, “AYM’nin esasa girmeden hemen şimdi, bugünden reddetmesini istiyoruz” dedi. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Babacan “Seçimlerden sonra kurulacak hükümetin ilk 90 ve 360 gününde sağlık alanında neler yapılması gerektiğinin çok detaylı çalışmasını yapıyoruz” derken Fincancı, sağlık çalışanlarının 23 Kasım’da İstanbul’da başlatacakları Beyaz Yürüyüş için çağrıda bulundu.

İstanbul’un Maltepe İlçesi’nde 28 yaşındaki B.C., kılıç benzeri kesici bir aletle ağır yaralanmış halde bulunarak hastaneye kaldırıldı. B.C., yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. B.C., bir erkek tarafından yaralandı ve fail henüz yakalanamadı. Polis ekipleri de hastaneye giderek bilgi aldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alınan mimar Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı’nın maruz bırakıldığı çıplak aramaya ilişkin üç polisin “işkence” suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Gözaltında mide kanaması geçirdiğini söyleyen Mücella Yapıcı, “‘Soyun’ dendi. Neden soyunmam gerektiğini sorduğumda ‘Bu işler böyle’ dendi. Bana ‘utanma’ dediler orada kızım yaşındaki memurlar. ‘Ben niye utanayım, siz utanın’ dedim” diyerek yaşadıklarını anlattı. Mahkeme, ifadesi alınamayan sanık polis Songül Ekin Kılınç’ın savunma vermekten kaçındığını belirterek hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Duruşma 10 Şubat’a ertelendi. 

​​https://medyascope.tv/2021/11/09/ciplak-arama-davasinda-sanik-polis-hakkinda-yakalama-karari-mucella-yapici-ben-degil-siz-utanin/ 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda Cengiz Ünder sakatlığı nedeniyle Cebelitarık ve Karadağ maçlarında forma giyemeyecek. Cengiz Ünder’in yerine Galatasaray’ın genç futbolcusu Barış Alper Yılmaz kadroya davet edildi.

Öte yandan Almanya A Milli Futbol Takımı’nda bir oyuncunun koronavirüs testinin pozitif çıktığı duyuruldu. Bild gazetesinin haberine göre koronavirüse yakalanan futbolcu, Bayern Münih forması giyen Niklas Süle. 26 yaşındaki futbolcu, aşılarını tamamlamıştı.

Los Angeles’da düzenlenen Lousiana Yaşlılar Oyunları’nda 105 yaş ve üzeri kategorisinde dünya rekoru kırıldı. 105 yaşındaki Julia Hawkins, namı diğer “Kasırga”, 100 metre yarışında bitiş çizgisine 1 dakika 2 saniyede ulaştı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Avrupa’da yaşamak isteyen çok sayıda düzensiz göçmenin Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) sınırına geçmek istemesi Belarus ile Polonya sınırında tansiyonu yükseltti. Polonyalı yetkililer, sayıları bini bulan ve birçoğu Ortadoğu ülkelerinden olan göçmenlerin Belarus sınırından ülkeye girme girişiminin geri püskürtüldüğünü söyledi. Polonya-Belarus sınırında yaklaşık 2 bin göçmenin beklediği aktarıldı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Belarus’un Polonya sınırındaki göçmen krizinin arkasında olmakla suçladı. Bu arada, Türk Hava Yolları (THY) ve FlyDubai’nin, çok sayıda göçmeni Belarus’a taşıdığı ve bu yüzden Avrupa Birliği (AB) ülkelerince yasaklanabileceği üzerine haberler çıkmıştı. THY konuya ilişkin çıkan haberleri yalanladı. 

İç savaşın başlamasının ardından ilk kez Şam’a giden Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la dün (9 Kasım) bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ziyareti “kaygı verici” olarak değerlendirdi ve “Esad’la ilişkileri normalleştirme çabalarına destek vermeyeceğiz” dedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’da 65 yaş üstü kişilerin yakında yalnızca koronavirüs aşısı varsa seyahat etmesine veya restoran ve müzeleri ziyaret etmesine izin verileceğini söyledi. Ülkede aşılanma oranı yüksek olmasına rağmen hastalığa yakalananların sayısı da hayli fazla. Fransa’da dün (9 Kasım) eylül ayından beri en yüksek vaka sayısı tespit edildi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.