Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollandalı gazeteci, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i sığınmacılar konusunda yalan söylemekle suçladı: “Tüm basın mensuplarının zekasını aşağılamaktan vazgeçin”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçokatis dün (9 Kasım) Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmesinden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Miçotakis, kendisini “sığınmacıların Türkiye’ye geri itilmesi” konusunda yalan söylemekle suçlayan Hollandalı gazeteci Ingeborg Beugel‘e sert tepki gösterdi ve Yunanistan hükümetinin göç politikasını savundu.

Miçotakis ve Rutte’nin açıklamalarından sonra söz alan Hollandalı gazeteci Ingeborg Beugel, Miçotakis’e şunları söyledi:

“Başbakan Miçotakis, sığınmacıların geri itilmesi ve Yunanistan’daki mülteciler konusunda ne zaman yalan söylemeyi bırakacaksınız? Ne benim ne de dünyadaki tüm basın mensuplarının zekasını aşağılamaktan vazgeçin.”

“Neden dürüst davranmıyorsunuz?”

Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği (UNCHR) ve diğer insan hakları örgütlerinin Yunanistan’ı yasa dışı bir şekilde Türkiye’ye geri ittiği konusundaki açıklamalara atıfta bulunan Beugel, “Reddetmeye ve yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Bu narsist bir istismar. Neden dürüst davranmıyorsunuz? Neden Brüksel bizi yalnız bıraktı, altı yıl bekledik ve kimse bir şey yapmadı demiyorsunuz? Neden sığınmacıları başka ülkelere yerleştirmeliyiz demiyorsunuz? Neden sığınmacıları barbarca geri itiyorsunuz demiyorsunuz? Neden Brüksel’in kapısını çalmayı bıraktınız?” dedi.

“Beni aşağılamanızı kabul etmeyeceğim”

Beugel’in soruları üzerine Miçotakis, Hollanda’daki basın kültüründen bahsetti ve “Beni burada aşağılamanızı kabul etmeyeceğim” dedi. Miçotakis şu ifadeleri kullandı:

“Sizin Hollanda’daki siyasetçilere direkt soru sorma kültürünüz var, bunu saygıyla karşılıyorum. Ancak burada beni ve Yunan halkını, maddi gerçeklerle desteklenmeyen ifadelerle ve suçlamalar ile aşağılamanızı kabul etmeyeceğim.”

“Buraya gelip bana hakaret edemezsin”

Miçotakis aynı zamanda Yunan yetkililerin Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine uygun olarak davrandığını ve 50 bin kişiye sığınma hakkı verdiğini söyledi. Bunun üzerine Beugel’in Miçotakis’in lafını kesmesi ve özellikle Sisam Adası’ndaki göçmenlerin koşullarının “korkunç” olduğunu belirtmesi üzerine Miçotakis sert bir tepki göstererek, “Bak, bu binaya gelip bana hakaret edemezsin. Bu konuda çok netiz. Şu an cevap veriyorum ve sözümü kesmeyeceksiniz” dedi.

Beugel, toplantıdan sonraki paylaşımında Sisam Asası’ndaki kampı ilk ziyaret eden gazetecilerden biri olduğunu aktardı.

Miçotakis’ten Türkiye suçlaması

Miçotakis konuşmasında Türkiye’yi de suçladı. “Yunanistan’ı suçlamak yerine göçmen sorununu sistematik olarak araç haline getirenleri suçlamalısınız” diyen Miçotakis, “Size hatırlatmak isterim ki Türkiye’dekiler hayati tehlike altında değildir. Bizi değil, başkalarını suçlamalısınız” ifadesini kullandı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.