Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda Milli Ragbi Birliği’nin eski sporcularından 41 yaşındaki Carl Hayman’a demans teşhisi konuldu

Yeni Zelanda Milli Ragbi Birliği’nin eski sporcularından 41 yaşındaki Carl Hayman’a erken başlangıçlı demans teşhisi konuldu. Amerikan futboluna nazaran güvenlik önlemlerine daha az yer verilen ragbide son yıllarda artan bu ve benzeri vakalar ise tartışmalara yol açtı. Birçok eski ragbi oyuncusuna kalıcı beyin hasarı, erken başlangıçlı demans, depresyon veya yalnızca ölümden sonra teşhis edilebilen Kronik Travmatik Ensefalopati (CTE) semptomları ve belirtileri gibi teşhisler konulmaya devam ediyor.

41 yaşındaki Carl Hayman’a erken başlangıçlı bunama teşhisi konuldu

Yeni Zelanda Milli Ragbi takımının eski sporcularından 41 yaşındaki Carl Hayman’a erken başlangıçlı bunama teşhisi konuldu. Reuters‘a konuşan Hayman, sürekli baş ağrıları çektiğinin altını çizerken ”Birkaç yılımı delirdiğimi düşünerek geçirdim. Bir aşamada gerçekten öyle düşündüm” dedi. Ragbi kariyerine altı yıl önce Fransız kulübü Toulon’da son veren Carl Hayman, son yıllarda alkol bağımlılığı ile mücadele ediyordu. Öte yandan Hayman, 2019 yılında aile içi şiddet suçlamalarını kabul etti ve Fransa’da görülen davada ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı. 

Eski ragbi sporcularında pek çok hastalık ortaya çıkıyor

Carl Hayman’a erken başlangıçlı demans teşhisi konulması, ragbi sporu için yeni değil. Birçok eski ragbi oyuncusuna kalıcı beyin hasarı, erken başlangıçlı demans, depresyon veya yalnızca ölümden sonra teşhis edilebilen “Kronik Travmatik Ensefalopati” (CTE) semptomları ve belirtileri gibi teşhisler konulmaya devam ediyor.

Öte yandan Hayman’ın da aralarında bulunduğu bir grup eski ragbi sporcusu, kendilerini sarsıntı risklerinden koruyamadıklarını iddia ettikleri federasyonlarına geçen günlerde toplu dava açtı. Davaya ragbinin bir numaralı yönetim organı ”World Rugby” de müdahil oldu. Son yıllarda beyin sarsıntısı protokollerini güncelleyen federasyon, geçen temmuz ayında, beyin rahatsızlıkları geçiren eski sporculara ücretsiz sağlık hizmetleri sunacağını kamuoyuna duyurmuştu.  

Ragbi sporcularında beyne giden kan akışında düşüş yaşanıyor

South Wales Üniversitesi (USW), geçen aylarda profesyonel ragbi oyuncuları ile ilgili çarpıcı bir rapor yayımladı. CNN‘in aktardığı bilgiye göre Journal of Experimental Physiology‘de yer alan raporda ragbi sporcularının bir sezon boyunca çarpışmaların etkileri nedeniyle beyne giden kan akışında düşüş yaşayabileceği kanıtlandı. 31 maçtan oluşan tek sezonda görev alan 21 profesyonel ragbi sporcusunu inceleyen USW, sporcuların 13’ünde akıl yürütme, hatırlama, fikirleri formüle etme, zihinsel görevleri yerine getirme becerisi ve beyin fonksiyonlarında belirgin bir düşüş yaşandığını tespit etti.  

Ragbi sporundan bazı görüntüler:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.