Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Adalet Bakanlığı, engellilerden fazla ücret aldığı gerekçesiyle Uber’e dava açtı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, engellilerden daha fazla ücret aldığı iddiaları nedeniyle ulaşım şirketi Uber’e dava açtı. Adalet Bakanlığı, firmanın “bekleme süresi” uygulaması kapsamında araca binmek için yolculara tanınan iki dakikanın ardından alınan fazladan ücretin, engellilere karşı ayrımcılığa neden olduğunu düşünüyor. Uber’e açılan davayla, araca binmek için genellikle iki dakikadan fazla süreye ihtiyaç duyan engellilerin bu nedenle cezalandırılamayacağına dair bir mesaj verilmesi hedefleniyor.

BBC’nin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, araca binmek için iki dakikadan fazla süreye ihtiyaç duyan engellilerden “bekleme süresi” uygulaması kapsamında fazladan ücret aldığı iddiaları nedeniyle ulaşım firması Uber’e dava açtı. Adalet Bakanlığı, Uber’in engellilere karşı ayrımcılık yaptığını iddia ederken, firmanın Engelli Amerikalılar Yasası’na (ADA) uymasını istedi.

“Uber, araca binerken daha fazla zamana ihtiyacı olduğu için engellileri cezalandıramaz”

Adalet Bakanlığı’nın medeni haklar bölümü başsavcısı Kristen Clarke, davanın Uber’in, araca binmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyması nedeniyle engelli yolcuları cezalandıramayacağına dair güçlü bir mesaj göndermeyi amaçladığını belirterek, “Uber ve ulaşım hizmetleri sağlayan diğer şirketler, engelliler de dahil olmak üzere tüm insanlar için eşit erişim sağlamalıdır” dedi.

Uber: “Son değişiklikle, engelli olduklarını belgeleyen yolcular artık bekleme ücreti ödemeyecek”

Uber ise bekleme süresi uygulamasının Engelli Amerikalılar Yasası’nı ihlal etmediğini belirtti. Şirketin bir sözcüsü, davanın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, davadan önce bakanlık ile görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Sözcü, bekleme süresi ücretlerinin, belirlenen teslim alma noktasında hazır olan ancak araca binmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyan yolcular için tasarlanmadığını belirtti.

Uber’in sürücüleri engellileri ücretlendirme konusunda uyardığını ve engelli yolculara bekleme süresi ücretini iptal etme hakkı sunduğunu da hatırlatan sözcü, “Geçen hafta yapılan son değişiklikten sonra, artık engelli olduklarını belgeleyen yolcular bekleme ücretinden otomatik olarak muaf olacak” dedi.

Bu, engellilerle ilgili Uber hakkındaki ilk şikayet değil 

Öte yandan, bu olay Uber’in engelli yolcularla ilgili karşılaştığı ilk suçlama değil. Nisan 2021’de şirket, ABD’nin San Francisco şehrinde görme engelli bir kadının yolculuğunun 14 kez reddedilmesi nedeniyle kadına 1,1 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.