Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ATO-TTB: “Sağlık çalışanlarının istifa, emeklilik, rapor alma, izin, mola hakları genelgelerle engellendi”

Ankara Tabip Odası (ATO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi için taleplerini açıkladı. ATO’da meslek örgütü adına konuşan Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, sağlık çalışanlarının istifa, emeklilik, rapor alma, izin, mola haklarının genelgelerle engellediğini belirtti.

Salgın sürecinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının uygun olmayan koşullarda uzun süre çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyen Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, iktidarın bilimsel bilgiye dayanmayan, şeffaflıktan uzak, yerel dinamikleri gözetmeyen, eksik, yanlış ve tutarsız uygulamalarının bedelini biz sağlıkçılar hayatlarımızla ödedik ve ödüyoruz” diye konuştu.

Sağlık yönetimi sürecinde öncelikli planlamanın birinci basamakta yapılması gerekirken yapılmadığını ve salgının hastanelerde karşılandığına dikkat çeken Öztoprak, “Türkiye’nin komşu ülkelerinde vakalar ve ölümler hızla artarken Sağlık Bakanlığı sağlık kurumlarında salgın hazırlığı yapma gereği duymadı. Vakalar uzunca bir süre gizlendi ve sağlık çalışanları bulaş riskiyle karşı karşıya bırakıldı” dedi. Türkiye’de sağlık hizmetleri veren kurumların sadece sağlık çalışanları için değil, tedavi olmak için gelenler açısından da riskli hale geldiğini söyleyen Öztoprak, istifa, emeklilik, rapor alma, izin, mola haklarının genelgelerle resmileştirilerek engellediğini vurguladı.

Açıklamada sorunlara ilişkin çözüm önerileri şöyle sıralandı:

“Tüm sağlıkçılar için güvenli çalışma alanı, hastalarımız için güvenli tanı tedavi ortamlarının oluşturulmasını, önlemlerin gözden geçirilip yeniden düzenlenmesini istiyoruz!

Haftalık çalışma sürelerimizin yeniden düzenlenmesini ve azaltılmasını istiyoruz!

Şiddete ve hastalıklara karşı güvenli, sağlıklı çalışma ortamı istiyoruz!

OHAL KHK’leriyle hukuksuz olarak ihraç edilen, güvenlik soruşturması gerekçe edilerek ataması yapılmayan tüm hekimlerin/kamu emekçilerinin derhal görevlerine başlatılmasını istiyoruz!

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini ve sevk zinciri uygulamasına geçilmesini istiyoruz!

İşverenler, sağlık çalışanlarına 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre COVID-19’dan korunma, KKD kullanımı, hastalık yönetimi vb. konularda eğitim vermek ve bu eğitimleri her birim değişiminde yenilemek zorundadır. Korunmayla ilgili havalandırmadan, iş örgütlenmesine, iş yükünün düzenlenmesine kadar geniş bir yelpazede işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemler de sorumlulukları arasındadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.