Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

COP26: ABD ve Çin, iklim alanında işbirliğini artırmak için anlaştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin, Glasgow’daki COP26 İklim Zirvesi’nde önümüzdeki on yılda iklim konusunda işbirliğini artırmak için anlaştıklarını duyurdu. İki ülke, en fazla karbon salımında bulunan ülkeler sıralamasında ilk iki sırada yer alıyor.

Dünyanın en büyük iki karbondioksit salıcısı, metan emisyonlarını azaltmak, ormanları korumak ve kömürü aşamalı olarak durdurmak da dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğini hızlandırmak için anlaşmaya vardı. Yetkililer, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak ve birlikte çalışma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

“Fikir ayrılığından ziyade uzlaşma var”

Çin’in üst düzey iklim müzakerecisi Xie Zhenhua gazetecilere verdiği demeçte, iklim değişikliği konusunda “Çin ile ABD arasında fikir ayrılığından daha fazla uzlaşma var” dedi. ABD iklim elçisi John Kerry ise “Birlikte, hırsı artıracak belirli unsurlar da dahil olmak üzere başarılı bir COP26 için desteğimizi belirledik. Şu anda her adım önemli ve önümüzde uzun bir yolculuk var” dedi.

Joe Biden ve Çinli mevkidaşı önümüzdeki hafta başlarında görüşecek

ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Jinping’in önümüzdeki hafta başlarında çevrimiçi bir toplantıda buluşması bekleniyor.

Joe Biden ve Şi Cinping

Çin, 100’den fazla ülkenin imzaladığı, metan gazının sınırlandırılmasına dair anlaşmayı imzalamamıştı.

Çin, bu hafta 100’den fazla ülkenin imzaladığı, metan gazının sınırlandırılmasına dair anlaşmayı imzalamamış, anlaşma yerine “ulusal bir plan” geliştireceğini belirtmişti.

Bilim insanları, küresel sıcaklığın 1,5 derece ile sınırlandırılmasının insanlığın iklim krizinin etkilerinden kaçınmasına yardım edeceğini söylüyor.

Çin ve ABD arasındaki anlaşma, BM ve AB tarafından olumlu karşılandı

Avrupa Birliği (AB) İklim Politikası Şefi Frans Timmermans, Çin ve ABD’nin birlikte çalıştığını görmenin “oldukça cesaret verici” olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “İklim kriziyle mücadele uluslararası işbirliği ve dayanışma gerekiyor ve bu doğru yönde atılmış önemli bir adım” dedi.

Greenpeace Uluslararası İcra Direktörü Jennifer Morgan, Çin ve ABD arasındaki bildirgeyi memnuniyetle karşıladı ancak her iki ülkenin de iklim hedeflerine ulaşmak için anlaşmalara daha fazla bağlılık göstermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.