Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e mülteci krizi ve Dedeağaç tepkisi: “Mülteci krizinin Türkiye’den kaynaklandığını söylemek nankörlüktür, Yunanistan adeta ABD üssü durumuna geldi”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e sert sözlerle yüklendi. Miçotakis’in “mülteci krizinde sorunun Türkiye’den kaynaklandığı” açıklamasına yanıt veren Erdoğan, “Mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür. Türkiye beş milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Eğer biz kapıları açacak olursak Yunanistan ne yapar bilemem” dedi. Dedeağaç’a kurulan ABD üssüne ilişkin de konuşan Erdoğan, “Yunanistan’ın kendisi adeta Amerika’nın bir üssü gibi. Yunanistan’daki Amerikan üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim” diye konuştu. Erdoğan, Dedeağaç üssü nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimini de “Kaçamak kaçamak cevaplar veriyorlar, dürüst davranmıyorlar. Kendilerine seçtikleri komşu, yanlış bir komşu ve üs olarak da Ege’de Yunanistan’la takındıkları bu tavır doğru bir tavır değildiyerek eleştirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, baş başa görüşmelerinin ve Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Beşinci Toplantısı’nın ardından ortak açıklamada bulundu.

Erdoğan, “İlk etapta ikili ticaretimizde 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. 2024 yılını ‘Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’ olarak kutlayacağız” dedi. Macaristan’dan iade edilen eserlerle ilgili de açıklama yapan Erdoğan, “Kültür varlığı kaçakçılığını önlemede kararlı olunması halinde etkin mücadelenin mümkün olduğunu tüm dünyaya gösterdik” diye konuştu

“Mülteci krizinin Türkiye’den kaynaklandığını söylemek nankörlüktür”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis‘in mülteci krizinde sorunun Türkiye’den kaynaklandığı yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine şunları söyledi: “Türkiye olarak yaklaşık beş milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Bunun dört milyona yakını sadece Suriye, Irak var, Afganistan var vesaire. Beş milyona yakın mülteciyi ülkesinde ağırlayan, onlara ev sahipliği yapan bir ülkeye ‘mülteci sorunu Türkiye’den kaynaklanıyor’ demek nankörlüktür.”

“Biz kapıları açarsak ne yaparlar bilemem”

“Eğer biz kapıları açacak olursak Yunanistan ne yapar bilemem” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hepsinden öte Ege’de, Akdeniz’de mültecilerin botlarını şişleyerek onları ölüme mahkûm eden ülke Yunanistan’dır. Elimizde bütün belgeler var. Çoluk çocuk demeden o botları şişleyerek, bazen kendi kıyı emniyeti, adı emniyet ve oradan süratle geçmek suretiyle o botları devirerek batıran ve ölüme o insanları mahkûm eden yine Yunanistan. Neyi konuşuyorum ben? Tamamıyla ne yazık ki Miçotakis de, avenesi de yalanla gün geçiriyorlar, dürüst davranmıyorlar, dürüst davranmadıkları için de bölgede güven telkin etmiyorlar. Şu an itibarıyla da hâlâ sürekli elimizde bütün belgeler var, video kayıtları var. Nasıl Ege’de, Akdeniz’de bu mültecileri, bu düzenli, düzensiz göçmenleri o sulara gömdüklerinin belgeleri var elimizde. Bunu dünyaya anlatmak suretiyle dünyayı aldatabilirsiniz ama Türkiye’yi aldatamazsınız.”

“Yunanistan adeta ABD üssü durumuna geldi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dedeağaç’a kurulan ABD üssü ile ilgili ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Aslında sadece Dedeağaç bir üs değil, Yunanistan’ın kendisi şu anda Amerika’nın bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içindeki Amerikan üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. O denli Yunanistan’ın içinde Amerika’nın üsleri var. Şöyle hepsini bir araya toparladığımız zaman ortaya öyle bir tablo çıkıyor ki Yunanistan’ın kendisi adeta Amerika’nın bir üssü gibi. Böyle bir tablo var. O da harita üzerine bir belge.”

ABD’ye tepki: “Dürüst davranmıyorlar, Yunanistan ile takındıkları bu tavır doğru bir tavır değil”

ABD yönetimine de tepki gösteren Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şu anda bütün bunlar niye yapılıyor, neden yapılıyor? Biz bunu tabii gerek Biden’la gerek ilgililerle savunma bakanım, dışişleri bakanım yaptıkları görüşmelerde sorduklarında kaçamak kaçamak cevaplar veriyorlar, dürüst davranmıyorlar. Kendilerine seçtikleri komşu, yanlış bir komşu ve üs olarak da Ege’de Yunanistan’la takındıkları bu tavır doğru bir tavır değil. Düşünün, biz NATO ülkesiyiz, Amerika NATO üyesi, Yunanistan NATO üyesi ama NATO üyeleri olarak Amerika en çok destek veren olduğuna göre biz niye birbirimize düşüyoruz? NATO üyeleri içerisinde gerek asker sayısı itibarıyla gerekse mali destek itibarıyla Türkiye, Amerika’dan sonra ilk yedi içinde yer alan bir ülkedir, böyle bir tablo var, Yunanistan’ın böyle bir durumu yok, Yunanistan çok gerilerde. Fakat biz kendimize inanıyoruz, kendimize güveniyoruz ve bu bölgenin biz sigortasıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.