Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnternet bağlantılı depozito iade makineleri Ocak 2022’den itibaren kullanılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerine katıldı. Komisyonda, bakanlık çalışmaları ve bütçe hakkında bilgi veren Kurum, internet bağlantılı depozito iade makinelerinin Ocak 2022’den itibaren kurulacağını belirtirken, bu uygulamayla birlikte ekonomiye yıllık 4 milyar Türk Lirası (TL) katkı beklediklerini belirtti. Kurum, müsilaj, deprem, kentsel dönüşüm ve yangın felaketlerine dair birçok konuda bilgi verdi.

“Meteorolojik afetlerin sayısında üç kat artış yaşandı”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmelerine katıldı. Zürih Üniversitesi’nin iklim değişikliği raporu hakkında bilgi veren Kurum, dünyanın bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi. “Sıcaklıkların bu şekilde devam etmesi durumunda İstanbul’un Antalya’ya, İzmir ve Bursa’nın Adana’ya benzeyeceği ifade ediliyor” diyen Kurum, “Türkiye’de 2000’li yıllarda meydana gelen meteorolojik afetlerin sayısında, 1960’lı yıllara göre üç kat, ekonomik kayıplar açısından dokuz kat artış olmuştur” bilgisini paylaştı.

Bakanlığın, orman alanlarından doğal alanlara, tarım alanlarından sulak alanlara kadar arazi kullanım değişimlerini aylık takip ettiğini belirten Kurum, tüm arazilerde sıcaklık nedeniyle oluşan tahribatı engellemeye yönelik tedbirlerin alındığını söyledi.

“Paris İklim Anlaşması’na beş temel nedenden dolayı taraf olmadık”

Türkiye’nin neden Paris İklim Anlaşması’na yıllar sonra taraf olduğuna dair bilgi veren Kurum, “2015 yılında imzaladığımız Paris İklim Anlaşması’na beş temel nedenden dolayı taraf olmamıştık. Bunlar, anlaşmada net taahhütlerin yer almaması, zaman çizelgelerinin net olmaması, hedefleri ölçmek için somut adım atılmaması, finansman konusundaki adaletsizliklerdi. En önemlisi de muhataplarımızın, Türkiye olmadan Paris Anlaşması’nın yürüyemeyeceği gerçeğini yeterince görememesiydi” dedi.

“Paris İklim Anlaşması, Türkiye için bir kilometre taşı”

Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’ten geçtiğini hatırlatan Kurum, anlaşmanın Türkiye için bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu tarihi kararı alan milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Ülke olarak tüm bu belirsizliklerin ve adaletsizliğin çözümü noktasında tüm taraflarla etkin ve yapıcı bir iklim diplomasisi yürüttük. Ülkemize karşı uygulanan bu adaletsizliğin çözümüne dair önemli ilerlemeler kaydettik. Sonuç olarak ülkemizin çıkarlarını temel alan kazanımlarla, Paris Anlaşması’na taraf olduk. Ülke olarak, Paris İklim Anlaşması’nı, yeşil kalkınma hedefimize ulaşmak için önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz.”

“Hedefimiz, yaşayan ve yaşatan bir Marmara”

Marmara Denizi’nde nisan ayında başlayan müsilaj sorununa ilişkin de konuşan Kurum, bakanlığın şu ana kadar 75 bin 411 deniz aracı olmak üzere toplam 88 bin 551 denetim yaptığını, denetimlerde 899 işletmeye ve 99 deniz aracına toplam 131 milyon 600 bin lira idari para cezası uyguladığını ve 140 işletmenin faaliyetini durdurduğunu açıkladı. Marmara Denizi’nin en büyük sorunlardan biri olan endüstriyel tesislerin kullandığı soğutma sularının giriş ve çıkışlarını debi ve sıcaklıklarının çevrimiçi takip edildiğini belirten Kurum, Marmara Denizi’nin “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edildiğini hatırlattı. Marmara’ya 28 adet yapay sulak alan yapılması için çalışmalara başlandığını söyleyen Kurum ayrıca, Türkiye’nin temiz denizlerin bir göstergesi olan mavi bayraklı plaj sayısı 2002 yılında 151 iken, bu sayının 2021 yılında 519’a ulaştığını belirtti.

Karadeniz bölgesinde meydana gelen sel felaketi sonrası bölgedeki çalışmalara devam edildiğini belirten Kurum, Rize, Giresun, Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 2 bin 248 konut, 220 köy evi, 132 işyeri ve beş çay evinin çalışmalarına devam edildiğini belirtti. Kurum ayrıca Antalya ve Muğla’da yaşanan yangınlardan sonra hasar tespitinin ardından başlanan bin 423 konut ve 730 ahır inşaatının da devam ettiğini söyledi.

Türkiye’de plastik poşet kullanımının yüzde 75 azaltıldığı bilgisini veren Kurum, sıfır atık sistemi ile ekonomiye 30 milyar TL kazanç sağlandığını belirtti. Kurum, Türkiye Çevre Ajansı ile birlikte yapılacak uygulamayla Ocak 2022’den itibaren internet bağlantılı depozito iade makinelerinin uygulamaya koyulacağının bilgisini verdi. Buradan ekonomiye ise yıllık 4 milyar lira kazanç sağlanması planlanıyor. Bu yöntemle, boş ambalajların, piyasaya sürenler tarafından kurulacak sistem ile satış noktalarından veya bayilerden toplanması sağlanacak.

“İstanbul’da da depreme hazırlık çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz”

Olası İstanbul depremine dair çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kurum, bu kapsamda 367 bin konut ve işyerinin kentsel dönüşümünü tamamlandığını, 130 bin bağımsız birimde ise kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) çalışmaları hakkında da bilgi veren Kurum, 829 şantiyede 178 bin konut ve ilave sosyal donatıların inşasını sürdüğünü ve Türkiye’deki  binaların yüzde 65’ini güvenli hale getirildiğini belirtti.

“26 Kasım’da İzmirli kardeşlerimize teslim edeceğiz”

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle 117 kişi hayatını kaybederken şehirde birçok ev yıkılmıştı. Deprem sonrası yapılan çalışmalara dair de bilgi veren Kurum, “İzmir depremi sonrası 5 bin 40 konut ve 349 iş yeri olmak üzere toplam 5 bin 389 bağımsız birimin yapımına başladık. Bayraklı’da yedi bölgede, bin 689 bağımsız bölümün yapımı devam ediyor. 26 Kasım’da, yedi proje alanındaki 741 bağımsız bölümü cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle İzmirli kardeşlerimize teslim edeceğiz” dedi.

Millet bahçeleri hakkında da bilgi veren Kurum, 113 millet bahçesinin tamamlandığını ve 409 millet bahçesinin ise yapımına devam edildiğini açıkladı: “Dünyada benzeri görülmemiş bir büyüklük ve sayıda olan ‘81 şehrimizde 81 milyon metrekare’ millet bahçesi hedefiyle çıktığımız yolda, tam 67 milyon metrekareye ulaştık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.